Dorpsplein met kerk en kerklok voornamelijk witte muren en lampjes

De mooiste plekjes in de Alentejo
Vakantie in de Portugese Alentejo? Doen!

Dorpsplein met kerk en kerklok voornamelijk witte muren en lampjes
Wanneer je van Lissabon naar het zuiden rijdt, naar de Algarve, dan kom je door de Alentejo. Een bijzondere regio die veel te bieden heeft, meer dan genoeg voor een gevarieerde rondreis! Glooiende heuvels bedekt met wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover je oog reikt. Langs de kust vind je eindeloze stranden, langgerekt en bijna verlaten. Wanneer je een boottocht op zee maakt, volgen dolfijnen. In het binnenland tref je karakteristieke stadjes als Marvão en Monsaraz en steden zoals Évora en Elvas die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken. Veelzijdig en puur: dát is Alentejo!

De Portugese Algarve kennen we allemaal. De stranden, badplaatsen, rotsachtige baaien, het fijne klimaat. Redenen genoeg om jaarlijks veel bezoekers te trekken. Minder bekend, maar minstens zo mooi (zo niet mooier) is de Alentejo.

Regio van de stilte en de rust

Wanneer je door het binnenland van de Alentejo rijdt, valt de uitgestrektheid en de rust je direct op. Hier geen grote steden, maar idyllische en authentieke dorpjes waar het leven voortkabbelt. Ze liggen verspreid over de heuvels, tussen de wijngaarden, olijfbomen en kurkeiken. In elk seizoen is het hier anders. In het voorjaar, wanneer de natuur ontwaakt, zijn de heuvels bedekt met een kleurrijk bloementapijt. In het najaar wordt het goudgele heuvelland vaak vergeleken met Toscane.

Rijd niet te hard op de landweggetjes, er steekt regelmatig een kudde geiten of schapen de weg over.

De kust van Alentejo

De kustlijn van de Alentejo start ten zuiden van Lissabon en loopt zuidwaarts tot Odeceixe. Hier langs de Atlantische Oceaan biedt de kust je veel verschillende gezichten. Van bijna tropische zandstranden tot grillige baaien en eindeloze natuurgebieden. Wat dacht je van dolfijnen spotten voor de kust bij Setúbal, mondaine strandtenten bij Comporta en de beste surfspots bij Odeceixe!

Het binnenland

Wanneer je de kust verlaat en het binnenland inrijdt, passeer je uitgestrekte kurkplantages en wijngaarden. De wijnen uit de Alentejo, het Californië van Portugal, zijn bijzonder smakelijk en verdienen het om uitgebreid geproefd te worden bij een van de wijnhuizen, zoals bijvoorbeeld Quinta de Quetzal. Wanneer je verder het binnenland in gaat, richting de Spaanse grens, dan krijgt het landschap een bijna Afrikaans uiterlijk en word je verrast door het immense Lake Alqueva.

Dark Sky Reserve

In het midden van de Alentejo zie je ‘s nachts de sterrenhemel als nooit tevoren. Miljoenen sterren fonkelen aan de hemel, de Melkweg is gegarandeerd 250 nachten per jaar te zien boven het Alqueva meer. De dorpen rondom het meer beperken ‘s nachts de verlichting tot een minimum, om optimaal te kunnen genieten van dit fenomeen. UNESCO ondersteunt dit initiatief, de Alentejo ontving als eerste ter wereld het ‘Starlight Tourism Destination’ label.

Een romantische tussenstop op je reis, hier ben je in de zevende hemel!

Dark Sky Reserve © Turismo do Alentejo

Werelderfgoed & witte dorpjes

Van de weinige steden in de Alentejo zijn er twee erkend als Werelderfgoed van UNESCO, Évora en Elvas. Wandel door de gezellige straatjes en over pleinen met terrasjes in de zon. Bewonder de Romeinse overblijfselen en de kathedraal. Wanneer je de stad verlaat, zie je in de verte schilderachtige, witte dorpen met lage huisjes en windmolens, als het ware rondgestrooid op de vlaktes van Alentejo. Stop zeker even bij Alvito en Viana do Alentejo, ontdek Alcoutim en Mértola en neem de tijd voor vestingstadje Monsaraz.

Je kunt niet anders dan bevestigen dat je in de Alentejo van de ene verrassing naar de volgende rijdt.

Monsaraz © Turismo do Alentejo

Culinair genieten

De keuken van Alentejo is eenvoudig en authentiek, de gerechten zijn bereid met de producten van het land en volgens recepten die van generatie op generatie zijn overgedragen. Probeer de kleine restaurants op het platteland en de visrestaurantjes langs de kust. Op de menukaart (prato de dia, dagschotel) staan gerechten die de locals ook thuis eten.

Bij die pure en authentieke gerechten proef je natuurlijk een van de uitstekende wijnen van de streek of ga wijn proeven bij Quinta da Quetzal.

Bijzonder overnachten

Combineer de schoonheid van de streek met een verblijf bij een bijzondere accommodatie, om het optimale uit je verblijf te halen. We hebben een aantal bijzondere plekjes in de Alentejo, maar ook overnachten op een boot op Lake Alqueva, een verblijf in een exclusieve villa bij Comporta, een nacht in een klooster in Évora of bij een wijnhuis hoort tot de mogelijkheden.

Rustzoekers, wandelaars, fietsers, levensgenieters, zet de Alentejo bij je reisplannen. Je zult niet teleurgesteld worden!

(foto’s: © Turismo do Alentejo)

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken
De mooiste plekjes in de Alentejo

Glooiende heuvels, idyllische witte dorpjes, eindeloze zandstranden en bijzondere sterrenhemel: vakantie in de Portugese Alentejo!