De mooiste plekjes
Portugal: Hoogtepunten in de Alentejo

De Alentejo beleef je het beste tijdens een rondreis. De regio heeft niet alleen een prachtige kustlijn met eindeloos lange zandstranden en grillige baaien, in het binnenland vind je mooie steden, kastelen, charmante dorpen, wijngaarden en wijnroutes, kurkbomen en olijfgaarden.

Naar mate je meer naar het oosten reist, wordt het landschap leger en desolater. Af en toe heb je het gevoel in Afrika te zijn beland. Tel daarbij minimaal 320 dagen per jaar blauwe lucht en je weet je volgende bestemming. Huur een auto en ga op ontdekking. Deze hoogtepunten in de Alentejo mag je niet overslaan:

1. UNESCO erfgoed Évora

De ommuurde binnenstad van Évora is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Wanneer je door de smalle straten met witte huizen wandelt, vallen de geel omrande deuren en ramen op. Typerend voor deze stad. Opvallend zijn ook de Romeinse tempel en de grote kathedraal. Nog wel het meest bijzonder is de São Francisco kerk met de bijbehorende Bottenkapel: macaber en intrigerend.

Hoewel toeristisch is de stad toch charmant. Een mooie stad om lekker te dwalen, de sfeer te proeven op een terrasje, over de daken te staren vanaf de São Francisco kerk of de Sé Catedral de Évora.

2. Wine & art bij Quinta de Quetzal

Vol trots worden de Alentejo wijnen door restauranthouders aangeprezen. Geen maaltijd gaat voorbij zonder een goed glas wijn uit eigen streek. Je kunt dan ook niet naar huis zonder een bezoek aan een wijnhuis. Specifieker nog, zonder een bezoek aan Quinta de Quetzal.

In het hart van de Alentejo ligt dit moderne wijnlandgoed, een van de acht mooiste wijnbestemmingen in de streek. Het is eigendom van de Nederlandse Inge en Cees de Bruin. Ze dragen Portugal, de streek, de cultuur en de keuken een warm hart toe en willen dit graag met anderen delen in de vorm van Quinta de Quetzal. Op het moderne wijnlandgoed worden wijnbereidingstradities en -technieken van zowel de Romeinen als de streek Alentejo gebruikt om kwaliteitswijnen te produceren.

Quinta de Quetzal bezoek je niet alleen om wijn te proeven. In het trendy (o zo mooie) restaurant proef je de lekkerste traditionele streekgerechten in kleine hapjes die je samen deelt (uiteraard vergezeld van een glas Quetzal wijn). In de bijbehorende winkel kun je terecht voor design, wine en lokale producten. In de expositieruimte vind je een tentoonstelling moderne kunst uit de privécollectie van het Nederlandse echtpaar.

Quinta de Quetzal bezoeken?
Dagelijkse wijntours om 11.00, 15.00 en 17.00 uur.
Het restaurant, de expositieruimte en de shop zijn geopend van woensdag tot zondag. Reserveren voor het restaurant is noodzakelijk.

3. Monsaraz, het mooiste dorpje van de Alentejo

Monsaraz ligt in het oosten van de Alentejo, niet ver van de Spaanse grens. Het is, wat ons betreft, het mooiste dorp van de regio. Een wit vestingstadje bovenop een heuvel, klein en charmant met smalle straatjes, witte huizen en een centraal pleintje bij de kerk. Het uitzicht over de omgeving is geweldig, naar welke kant je ook kijkt. Slenter langs de witgepleisterde huizen en geniet op een muurtje van het uitzicht.

In Monsaraz ontdekten we het leukste koffietentje van de Alentejo: Casa Tial. Je kunt het niet missen, bij binnenkomst vind je deze leukerd direct aan de linkerkant. Hier drink je een goede kop koffie, eet je zalige taartjes en koop je de lekkerste delicatessen voor thuis. Van olijfolie tot thee, van koekjes tot worst. Even de tijd voor nemen! 

4. Boottocht Lago de Alqueva

Je kunt er niet omheen in het oosten van de Alentejo: het immense stuwmeer Lago de Alqueva. Wanneer je vanaf Monsaraz over de oude stadswallen kijkt, zie je het water al glinsteren. Het Alqueva meer is een langgerekt meer, het beste te verkennen vanaf het water. Vanuit de verschillende ‘havens’ kun je een jacht huren, voor een of meerdere dagen. Leuk om een meerdaagse tocht te maken, dorpjes als Monsaraz te bezoeken en onderweg te stoppen bij goede restaurants. Of maak je bezoek aan het Alqueva meer uniek door een nacht op een woonboot te verblijven. Zie je het al voor je, dobberen op het water, complete stilte om je heen en duizenden sterren boven je hoofd…

Hou je van watersporten? Waterskiën, SUPpen, kanoën of zeilen is ook mogelijk op het meer.  Ook als je niet wilt gaan varen, geniet dan van een lunch op het grote terras van het Panorama Restaurant in de haven van Amieira Marina. Het uitzicht is prachtig, de vis zalig!

5. Dark sky reserve UNESCO

Het gebied rondom het Alqueva meer is in 2011 door UNESCO verkozen tot ‘Dark sky reserve of Starlight’, ofwel een gebied waar het zo donker is, dat je er de mooiste sterrenhemels kunt bewonderen. En dat moet je hier zeker doen. Of dat nu vanaf je woonboot op het meer is, of tijdens een excursie bij het Alqueva Observatory. Kies je voor de laatste optie, dan word je om 22.00 uur verwacht bij het observatorium net buiten Monsaraz. Onder begeleiding van een enthousiaste sterrenkundige ontdek je voor het blote oog onzichtbare sterren, planeten en leer je meer over de Melkweg. Tot ver na middernacht bewonder je de sterrenhemel, zie je andere sterrenstelsels door de telescoop en leer je voor altijd waar je de Grote Beer en de Poolster vindt. Wie weet maakt een vallende ster al jouw dromen waar…

Het beschermde Dark sky reserve heeft de beste condities om naar de sterren te staren, meer dan 250 nachten per jaar. Er is nauwelijks sprake van lichtvervuiling en de omliggende gemeentes werken mee om de hoeveelheid licht ‘s avonds en ‘s nachts zoveel mogelijk te beperken.

Maak je rondreis langs de hoogtepunten van de Alentejo compleet door ook de kust te bezoeken. Grilllig, ruig, veelal leeg en verlaten, met kilometerslange natuurgebieden en zandstranden. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet:

5 (niet te missen) tips voor de kust 

Praktische informatie:

Bereikbaar: Vanuit Amsterdam vertrekken meerdere vluchten per dag naar Lissabon. Heenvliegen op Lissabon en terug vanaf Faro (of v.v.) is ook een optie.
Vervoer: Een huurauto is onmisbaar om alle bezienswaardigheden in het binnenland te bezoeken.

Alles over de Alentejo op een rij!

Overzicht

Ontdek ook deze plekjes: