Van theetuin tot beversafari
Eropuit: 5x doen in de Gelderse Poort

De Gelderse Poort bij Nijmegen, een Nationaal Landschap, is een bijzonder stukje Nederland. Vanaf Nijmegen loopt het natuurgebied, bestaande uit o.a. de Ooijpolder, de Millingerwaard en de Bisonbaai, tot over de grens in Duitsland.

Langs de Waal kun je eindeloos struinen, slingeren over de dijk en genieten van weidevogels, Konikpaarden en idyllische boerderijtjes. Hier moet je minimaal één keer in je leven zijn geweest. We tippen je de 5 mooiste plekjes om dit gebied optimaal te beleven.

1. Op de fiets door de Ooijpolder

Wil je de Gelderse Poort goed beleven en ervaren, dan ga je er het beste te voet of per fiets op uit. Huur een fiets in Nijmegen en start vroeg in de ochtend. Binnen no-time fiets je de stad uit. Vanuit het historische centrum fiets je in enkele minuten in de natuur van de Gelderse Poort. Je gaat de dijk op en het genieten kan beginnen. Al trappend kijk je uit over de weilanden en akkers, heb je uitzicht over de rivier de Waal, de uiterwaarden en moerasgebieden. Tientallen vogels, gallowayrunderen, wilde paarden en een rijkdom aan bloemen vullen het decor tijdens je fietstocht. Langs de Stadswaard en de Groenlanden fiets je tot aan de Bisonbaai. Daar wacht het tot in de wijde omtrek bekende Hotel Oortjeshekken, een pleisterplaats midden in de Ooijpolder.

2. Ontbijten in Oortjeshekken

Een goede eerste tussenstop tijdens je fietstocht is ontbijten bij Hotel Oortjeshekken. Na je eerste kilometers over de dijk is het hier fijn neerstrijken en even op adem komen. Het hotel is een begrip. Niet alleen door het karakteristieke uiterlijk en het grote terras aan de dijk, ook door de huiselijke sfeer én het uitgebreide ontbijt. Ontbijten een beetje teveel van het goede? Ga hier niet voorbij zonder te genieten van een kop koffie of thee.

Hotel Oortjeshekken – Erlecomsedam 4, Ooij

3. Op stap met de boswachter

Opgeladen spring je op je fiets voor je volgende bestemming: langs de Erlecomsewaard naar Kekerdom, de Millingerwaard en boswachter Thijmen. Boswachter Thijmen is misschien wel de leukste boswachter van Nederland. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk, zijn kennis absorbeer je en met al zijn excursies wil je mee. Wandelen en struinen kun je met bijna elke boswachter, maar boswachter Thijmen maakt het nog iets leuker met zijn natuurexcursies. Zijn missie: meer mensen enthousiast krijgen om de natuur in te trekken. Wandelaars, vogelaars en fietsers weten de weg naar buiten wel, Thijmen wil graag iédereen laten meegenieten van al het moois in de Gelderse Poort. Aan zijn excursies zal het niet liggen: op beversafari met een kano, snorkelen in de Millingerwaard en in de toekomst ganzentrips per segway. Mee naar buiten allemaal dus!

4. High tea bij de Millinger Theetuin

Na een leuke activiteit met de boswachter, een prachtige wandeling door de Ooijpolder of een struintocht langs de uiterwaarden moet je echt naar de Millinger Theetuin. Je komt hier niet zomaar: de theetuin is alleen te voet of per fiets bereikbaar en ligt ongeveer 2 kilometer van de dijk en het kerkje bij Kekerdom. Een mooie wandeling door de waard. Bij binnenkomst stap je een andere wereld binnen, een oase. Een stukje paradijs op aarde. De Moorse invloeden, oriëntaalse sfeer en verborgen hoekjes, paadjes, doorkijkjes en hoogteverschillen maken een tochtje door de tuin tot een ware belevenis. Combineer je bezoek aan de theetuin met een high tea voor de optimale ervaring.

Millinger Theetuin – Klaverland 9, Millingen aan de Rijn
Prijs high tea vanaf € 24,50 p.p. Reserveren noodzakelijk

TWlsbGluZ2VyIFRoZWV0dWlu

5. Blijven slapen bij Mooij B&B

We begrijpen goed dat je na al dit moois en alle indrukken van vandaag eigenlijk helemaal niet naar huis wilt. En gelukkig hoeft dat ook niet. Reserveer een nacht bij Mooij B&B om je bezoek aan de (M)Ooijpolder in stijl af te sluiten. Deze onder architectuur gebouwde B&B biedt je het beste van twee werelden: stad & natuur binnen handbereik. De bed and breakfast ligt op een unieke locatie, buitendijks, op slechts 25 minuten lopen van het centrum van Nijmegen, maar midden in het groen. Doen!

Mooij B&B – Vlietberg 6a, Ooij

Ook voor de volgende dag is er genoeg te ondernemen. De heuvels van Berg en Dal beklimmen, de Zevenheuvelenweg bedwingen of de oudste stad van Nederland ontdekken: Nijmegen.

Onze tips voor een stedentrip Nijmegen

Overzicht