De leukste stad van NL
Stedentrip: 10 redenen om naar Nijmegen te gaan

‘Old city, young vibe’! De oudste stad van Nederland is volop in ontwikkeling. De stad bruist: van de energie, gezellige terrassen, hippe hotels en toffe nieuwe concepten. Daarmee is Nijmegen de perfecte bestemming voor een stedentrip. Verrassend en vernieuwend. Waarom? 10 redenen om snel te gaan!

VGVycmFzamVzIE5pam1lZ2Vu

1. Het historische centrum van Nijmegen

Hoewel een groot deel van het oude centrum plat gebombardeerd is tijdens de Tweede Wereldoorlog vind je in de Benedenstad (het oude gedeelte aan de Waal) en het stadscentrum nog prachtige straatjes en eeuwenoude monumenten. Bewonder het Stadhuis en de Waag. Dwaal door de straatjes rondom de Sint-Stevenskerk, loop langs de oude stadsmuren in het Kronenburgerpark en kijk omhoog naar de gevels van de oude panden in de Lange Hezelstraat. Maak een stadswandeling en ontdek historisch Nijmegen.

2. De stad van de terrassen

Nijmegen is de stad van de terrassen. Je loopt werkelijk van terras naar terras, wat de stad nog nét een beetje gezelliger maakt. Het geroezemoes op straat, het gerinkel van glazen en bestek, de sfeer… Aan de Waalkade geniet je van het uitzicht op de Waal, bij de Commanderie van Sint Jan waan je je in Frankrijk, de terrassen op de Grote Markt geven je het gevoel bij onze zuiderburen op vakantie te zijn en bovenaan de Hezelstraat kun je je de hele dag vermaken door naar het winkelende publiek in een van de leukste straten van Nijmegen te kijken.

QmFpcnJvIEFsdG8gTmlqbWVnZW4=RGUgVmlraW5nIE5pam1lZ2VuUGxhYXRzIDEgTmlqbWVnZW4=

3. Shoppen & de mooiste conceptstores

Net als elke stad heeft Nijmegen winkelstraten waar de grote ketens zich bevinden. In het centrum vind je meer dan 400 winkels, gecentreerd rond de Marikenstraat, de Molenstraat, Moenenstraat, Burchtstraat en Broerstraat. Vermijd je liever de winkelformules en winkel je liever in de kleine winkels, bezoek dan de (Lange & Stikke) Hezelstraat, de Houtstraat en de Van Welderenstraat. Loop binnen bij speciaalzaken, mooie woonwinkels en unieke conceptstores.

Q29uY2VwdHN0b3JlIEMtTW9yZSBIb25pZyBDb21wbGV4

4. Het Honig Complex

Buiten het centrum van Nijmegen ligt aan de Waal, op een voormalig industrieterrein, het Honig Complex, een culturele hotspot waar het zindert van de creatieve energie. Op het terrein van de vroegere Honigfabriek, die op het punt stond gesloopt te worden om plaats te maken voor een nieuwe woonwijk, vind je tegenwoordig meer dan 200 kleine ondernemers. Een community waarbij creëren, culturele activiteiten, horeca concepten en sportieve initiatieven elkaar versterken. Bezoek First things First voor een goede kop koffie, sluit af met een biertje bij Oersoep. LEUK!

Honig Complex – Waalbandijk 20-22, Nijmegen

SG9uaWcgQ29tcGxleA==Rmlyc3QgdGhpbmdzIEZpcnN0RGUgTWVlc3RlcnByb2VmTWVlc3RlcnByb2VmIEhvbmlnIENvbXBsZXg=

5. Stad & strand

Nijmegen ligt aan de rivier de Waal die dwars door de stad loopt. Aan de zuidkant ligt historisch Nijmegen met de Benedenstad en de Waalkade, aan de noordkant nieuwe woonwijken, stadseiland Veur-Lent en de Spiegelwaal. De Spiegelwaal is een nieuwe zij-arm van de Waal, aangelegd om bij hoog water dijkdoorbraken en overstromingen te voorkomen. Een indrukwekkend project met als groot voordeel dat er een geweldig recreatiegebied is ontstaan. Vanuit het centrum van Nijmegen sta je met 5 minuten fietsen op een heerlijk zandstrand van ruim acht kilometer. Zwemmen, kanoën, zeilen, fietsen, wandelen en struinen langs de oevers. Een fantastische combinatie van stad & strand, waar weer allemaal mooie nieuwe initiatieven ontstaan.

VmFyZW4gb3AgZGUgV2FhbA==

6. De Ooijpolder

Dol op struinen en niet alleen door de stad? Naast het stadseiland met het strand wandel je vanuit het centrum ook binnen enkele minuten de mooie natuur van de Ooijpolder in. Door wandelbrug de Ooijpoort ligt de natuur letterlijk aan je voeten. Wandelen langs de uiterwaarden, tussen Konik paarden en nieuwsgierige koeien, langs oevers vol veldbloemen, plassen en over grasland. Neem een picknick mee en ontdek ook deze 5 tips voor de Gelderse Poort.

7. De Kaaij

Kom je terug van je struintocht door de Ooijpolder, schuif dan aan voor een hapje en een drankje bij de Kaaij, een cultureel terras onder de Waalbrug. Tijdens de zomermaanden vind je hier een verzameling van foodtrucks, muzikanten, kunstenaars en entertainers. Geen dag is hetzelfde: doe mee met een yoga workshop, geniet van kunst, laat je kinderen meedoen met de Circusbus en zoek een plekje in het zand met een drankje in je hand.

De Kaaij – Onder de Waalbrug, Lindenberghaven, Nijmegen

8. De Nijmeegse Vierdaagse(feesten)

Behoeft deze nog toelichting? Jaarlijks komen tienduizenden wandelaars van over de hele wereld naar Nijmegen om vier dagen te wandelen door de mooiste regio’s rondom Nijmegen. Daarnaast komen ook nog eens duizenden bezoekers naar de stad. Om de wandelaars aan te moedigen, bloemen uit te delen op de Via Gladiola, een graantje mee te pikken van de sfeer en voor de zomerfeesten, die je minimaal 1x in je leven mee moet maken!

Het allerleukste en mooiste plekje deze dagen is Festival op ‘t Eiland. Vanaf de Kaaij vaart een pontje naar de overkant, naar het ‘eiland’. Met uitzicht op de Nijmeegse ‘skyline’ ervaar je hier nog enigszins rust tijdens de gekte van de Vierdaagse. Én een ultiem zomergevoel. Met je voeten in het zand, theater en muziek om je heen. Ideaal ook met kinderen.

9. De leukste koffietentjes

In Nijmegen loop je van hip koffietentje naar hip koffietentje. Wat begon met het vernieuwende Sid & Liv in de van Welderenstraat werd het startsein voor nieuwe initiatieven op het gebied van koffie, taart & lunch. Bairro Alto, Dwntwn, Tati, Fika, Philipse Koffie & Brocante, Open Slowcafe… een kleine greep uit het aanbod. Dus koffieliefhebbers, GO!

Wanneer de zon schijnt, moet je echt een picknick bij Bairro Alto bestellen. Midden in het historische centrum ligt deze hotspot, grenzend aan een stadsparkje. Bestel wat je lekker vindt en de dames van Bairro Alto stoppen het in je picknickmandje, inclusief een kleedje. QmFpcnJvIEFsdG8gTmlqbWVnZW4=

10. Hippe hotels

Je leest het al, met een dagje Nijmegen doe je de stad én jezelf tekort. Blijven slapen is de oplossing! Net als het ontstaan van fijne koffietentjes komen ook de hippe hotels als paddenstoelen uit de grond. In oude kantoorgebouwen openen nieuwe hotels, karakteristieke panden in het centrum worden omgetoverd tot boutiquehotels met internationale allure. Van mooie B&B tot designhotel, Nijmegen heeft het! We noemen alvast Vertoef, Nimma, Blue, Prikkels en Credible.

Meer lezen over Nijmegen?

Overzicht