Oordeel zelf!
Broek in Waterland, het mooiste dorp van Nederland?

In Laag Holland, net boven Amsterdam, ligt het mooiste dorp van Nederland: Broek in Waterland. Een idylle omringd door water en weilanden.

Dorpjes als Broek in Waterland wakkeren de liefde voor mijn werk en het ontdekken van bijzondere plekjes aan. Bijna onder de rook van Amsterdam ligt midden tussen de weilanden dit prachtige dorp. Oké, oké, Broek in Waterland is misschien niet de allermooiste van Nederland, maar dit idyllische plekje in Laag Holland verdient zeker een plek in de top 5.

Over Broek in Waterland

Wanneer je het dorp inrijdt, vallen direct de houten vrijstaande huizen op. Voornamelijk grijs gekleurd met een uitschieter naar groen, zachtgroen en blauw. Deze huizen bepalen het karakter van het dorp. Het voelt net alsof je hier in een ansichtkaart wandelt. Het beschermde dorpsgezicht bestaat uit smalle straten, een grote kerk als middelpunt, houten woningen rondom het water, een ophaalbrug; je gaat jaren terug in de tijd.

Rondwandeling langs monumenten

Het beste verken je Broek in Waterland te voet. Verspreid over het dorp vind je meer dan 80 monumenten uit de 17e, 18e en 19e eeuw. In de 17e eeuw was Broek een welvarend dorp, rijke handelaren hadden hier een buitenhuis. Volg je gevoel, loop langs het water, ga links en rechts waar het mooi is. Verdwalen kun je hier niet. Niet genoeg aan een wandeling door het dorp? Er starten verschillende langere wandelingen (6 tot 10 km) in Broek, zoals de laarzenpadroute, de trambaanroute en de badkuiproute.

Met een fluisterboot door Broek in Waterland

Het mooiste zie je Broek in Waterland vanaf het water. Aan de rand van het dorp zijn kano’s te huur. Wanneer je al peddelend het dorp binnen vaart, raak je betoverd door de pastelkleurige huizen met mooie tuinen. Misschien nog wel leuker is het om Broek binnen te komen met een fluisterboot. Na een vaartocht door de polders, langs veengrond en rietkragen, weilanden vol koeien en af en toe een windmolen, vaar je in alle rust het Havenrak op, omringd door de mooiste huizen met in het oog springend de theekoepel en het prachtig gerestaureerde pand van Inn on the Lake.

Blijf slapen bij B&B Inn on the Lake

Om de sfeer en de rust in Broek goed te ervaren, moet je eigenlijk blijven slapen. In de imposante voormalige pastorie vind je nu de luxe Inn on the Lake, een private guesthouse midden in het dorp, pal aan het Havenrak. In het werkelijk prachtige pand bevinden zich vier ruime kamers, elk met een eigen sfeer en kleur. Kamer Taupe heeft een unieke dakconstructie met stoere balken, kamer Red kijkt uit over de tuin, in kamer Blue is de originele bedstede bewaard gebleven die nu dienst doet als extra slaapplek. De meest romantische van alle kamers is de Black & White kamer, met uitzicht over het meer. Het bad op pootjes is geliefd, de kamer wordt regelmatig geboekt als bruidssuite.

Omringd door historie

Het bijzondere aan Inn on the Lake is de combinatie van authentiek met luxe en comfort. Overal in huis kom je details tegen van ‘vroeger’. Muren lopen scheef, deuren gaan vanzelf open, je bereikt de kamers op de 1e verdieping alleen via de authentieke houten wenteltrap… De guesthouse ademt historie! Weelderige stoffen, kleuren en mooie materialen zorgen voor warmte in huis, net als de gastvrijheid van gastvrouw Pamela en haar man Karel.

Het excentrieke stel past perfect bij de charme en het karakter van het huis. Pamela legt je graag in de watten. Het ontbijt ‘s ochtend wordt geserveerd in de opkamer, de serre of op een van de terrassen in de tuin aan het water. De zalige geuren komen je vanuit de grote en gezellige keuken tegemoet. Start je dag met vers fruit, huisgemaakte granola met dikke yoghurt, warm brood, een goede cappucino, vers gebakken taart, vleeswaren, kaas uit de Beemster en….

De service van Pamela en Karel is groot! Met een bootje de omgeving verkenning of over de grachten van Amsterdam varen? ‘s Avonds aanschuiven voor een 3-gangen diner? Roept u maar, Pamela en Karel staan voor je klaar!

Praktische informatie:

Bereikbaar: vanaf Amsterdam CS rijdt er elke 4 minuten een bus naar Broek in Waterland. Ook op de fiets, per auto of fluisterboot is het dorp makkelijk bereikbaar. Het ligt op minder dan 10 km van Amsterdam.
Overnachten: Private Guesthouse Inn on the Lake – Kerkplein 11, 1151 AH  Broek in Waterland. Overnachting vanaf € 169,- per kamer.
Fluisterboot huren: Fluisterbootverhuur Overleek

Ook leuk om te doen:

Combineer je bezoek aan Broek in Waterland met een bezoek aan de Zaanse Schans en Edam, een fietstocht door de omgeving…

Lees meer over alle mogelijkheden in Laag Holland

Overzicht