Een ouderwetse zeilboot in Laag Holland

Een uniek stukje Nederland
Ontdek Laag Holland

Een ouderwetse zeilboot in Laag Holland
Net boven Amsterdam ligt een uniek stukje Nederland: Laag Holland. Deze regio dankt haar naam aan de ligging onder zeeniveau, tot zelfs 6 meter onder zeeniveau bij Etersheim, net ten noorden van Edam. Je vindt hier een idyllisch landschap met molens, groene houten huisjes, weilanden en water. Toeristische toppers als Volendam & Marken, de Zaanse Schans en nog zoveel meer om te ontdekken! Hier vul je met gemak een vakantie.

De mooiste Hollandse dorpen in Laag Holland

Hollandser dan hier in Laag Holland in Noord-Holland wordt het niet. Dijken beschermen de polders die horen tot de oudste ter wereld. Ze liggen vaak ver beneden zeeniveau. De polders in de Beemster zijn zelfs benoemd tot Werelderfgoed van Unesco. Weilanden met koeien, afgewisseld met sloten. Molens aan de horizon, oer-Hollandse dorpen. Niet voor niets komen bezoekers van over de hele wereld dit bijzondere landschap bewonderen.

Buitenlandse toeristen bezoeken bijna allemaal de dorpen Volendam en Marken. Niet voor niets, ze zijn typisch Hollands en schilderachtig mooi. Volendam is wat mij betreft te toeristisch, Marken daarentegen mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Laag Holland. De Oudhollandse huisjes staan zij aan zij aan de haven, smalle straatjes leiden je langs charmante groene huisjes op palen en wie een rondje schiereiland loopt, komt langs de werven (groepje huizen op een verhoging).

Wil je nog meer mooie dorpjes bezoeken, zet dan ook Edam, Monnickendam en Broek in Waterland op je lijstje. Stuk voor stuk charmante dorpjes, waarvan het oude karakter goed bewaard is gebleven. Alsof je wandelt door een ansichtkaart.

Authentieke pandjes op Marken in Laag Holland

Werelderfgoed de Beemster & de Eilandspolder

Midden in Laag Holland liggen UNESCO werelderfgoed de Beemster en de Eilandspolder. Een geordend landschap met rechte lijnen, weilanden, molens en stoere stolpboerderijen. Bezoek het historische centrum van Midden-Beemster en ga vervolgens door naar het prachtige Graft-de Rijp, volgens velen het mooiste dorp van Nederland. Trapgevel huizen, ophaalbruggetjes, grachten en eeuwenoude raadhuizen. Wanneer je door het dorp wandelt, begrijp je direct waarom het tot beschermd dorpsgezicht is verklaard. Zoveel historie, zoveel schoonheid!

Het oer-Hollandse dorp de Rijp, in hartje Laag Holland

Schuitje varen, theetje drinken

Wanneer je door Laag Holland rijdt, fietst of wandelt valt je direct de hoeveelheid water op. Sloten, grachten, plassen en het IJsselmeer, je kunt er niet omheen, hier móet je varen! En gelukkig is die mogelijkheid er, met meerdere opties. Huur een kano, ga zeilen, suppen of verken per fluisterbootje het prachtige landschap.

Vanuit Broek in Waterland, de Rijp of bij Monnickendam stap je in je fluisterboot om te varen langs de mooiste plekjes en pittoreske dorpjes. Wanneer je er een dagje van maakt, combineer je boottochtje dan met een bezoek aan een van de leuke theetuinen. Ook echt de moeite waard om even aan te meren is ‘t dorpje Holysloot, met Drink- & Eetlokaal het Schoolhuis.

Bijzondere theetuin aan het water in Laag Holland

Oneindig veel mogelijkheden in Laag Holland

Suppen, kanoën, zeilen op het IJsselmeer, een fluisterboot huren: veel activiteiten zijn verbonden met water in Laag Holland. Maar er is nog zoveel meer te doen: wandelen, fietsen, per e-chopper de omgeving verkennen, met een stoere Fatbike op pad…

Ontdek de oneindige mogelijkheden in de regio aan de hand van alle tips.

Lees meer tips voor een vakantie in Noord-Holland.

Fatbike bij de vuurtoren op Marken

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken

Ook leuk om te lezen: