Betonnen bar, zwarte barkrukken, houten gebinten en blauwe fauteuils

Een dijk van een restaurant
Restaurant: Dijks in Watergang

Betonnen bar, zwarte barkrukken, houten gebinten en blauwe fauteuils

Waar voorheen een eetcafé zat, zit nu een eigentijds en smaakvol restaurant: Dijks aan de dijk in Watergang, onder de rook van Amsterdam. Een dijk van een restaurant.

Onderweg naar Watergang word ik steeds nieuwsgieriger. Een lange vaart met af en toe een bootje, een pontje, paar huisjes, een pittoresk kerkje en een ophaalbruggetje… Nog even een dijkje op en daar ligt Dijks. De eerste aanblik belooft veel goeds. Aan het water ligt een prachtig terras, Dijks zelf bestaat uit een authentiek pand met een moderne aanbouw, de barn. Wanneer ik even door de ramen naar binnen kijk, zie ik een stoer en hip interieur. Dit wordt een fijne avond, ik voel het!

 Terras aan het water

Aan de dijk bij Dijks

Een warm welkom wacht ons. Wanneer we naar onze tafel worden gebracht, worden we afgeleid door al het moois om ons heen. Zie je aan de buitenkant een duidelijke contrast tussen het oude ‘Dijkhuis’ en de nieuwe barn, binnenin loopt alles naadloos in elkaar over. Voordat we aan tafel gaan, kijken we even goed rond. Het is zo mooi! Grote ramen kijken uit over het water en het terras. De basis van Restaurant Dijks bestaat uit robuuste houten balken, beton en metaal. Stalen kozijnen, tegeltjes aan de wand en sober meubilair wat door de eenvoud goed tot zijn recht komt. De betonnen bar met bijzondere wijnrekken is een echte eyecatcher. En dan die haard met fauteuils, een fijne plek voor een aperitief.

Haard met zithoek bij restaurant DijksGedekte tafels DijksKaarsen in restaurant aansteken

Restaurant Dijks staat voor smaaksensaties

Bij de tafel wacht ons een verrassing, op het mooi vormgegeven menu pronkt mijn naam tussen de gouden confettistippen. Dit schept verwachtingen. Onze jonge gastheer neemt het woord en vertelt ons kort de geschiedenis van Dijks. Zijn eigen leeftijd beperkt hem in geen enkel opzicht: hij weet van wanten, heeft kennis van zaken, is bescheiden, gastvrij, gevat en tegelijkertijd gepassioneerd. Daar kan ik echt van genieten! Dat en het feit dat ons een smaaksensatie wordt beloofd.

Op de menukaart een mix van Hollandse en klassieke Franse gerechten. Zoals ze zelf zeggen: ‘Van een kippetje van het spit tot een klassieke steak tartare: onze keukenbrigade gaat tot het uiterste om ervoor te zorgen dat je stiekem het liefst je bord zou aflikken (mag, hoeft niet)’. Wij genieten van Dijk’s favourites: een 4-gangen menu aangepast aan het seizoen en net even anders dan anders. Anders is het zeker; diverse bereidingen van asperges (waaronder asperge-ijs), buikspek met schuim van Vadouvan, runderlende met baba ganoush en als nagerecht roomijs van zuurstok. Ooit gegeten? Niet alleen een smaaksensatie, ook een lust voor het oog én vergezeld door ‘wijn-waar-je-blij-van-wordt’.

Mag ik heel misschien nog een keertje?
gevulde broodmand bij restaurant dijks

Wat handig is om te weten:

Wat: Restaurant Dijks
Waar? Kanaaldijk 119, 1454 AE Watergang
Openingstijden: woensdag t/m zondag
Bezoek de website van Dijks voor de up-to-date openingstijden en om een plekje te reserveren.terras aan het water in Watergang

 

 

Overzicht