Holland Waterland
Eropuit: 5 wateractiviteiten in Laag Holland

Ons lage landje bestaat ten noorden van Amsterdam uit een typisch Hollands polderlandschap met smalle dijken, sloten, ophaalbruggetjes en uitgestrekte weilanden met koeien. Midden in dat mooie landschap liggen idyllische dorpjes met oud-Hollandse houten huizen. Ontdek deze afwisselende streek vanaf het water met een van deze 5 water(-sport)activiteiten. 

Via fietspontjes bereik je de weidse polders, wandel- en klompenpaden leiden je door gras- en langs Waterland. Maar het mooist zie je dit stukje Nederland vanaf het water. Het geluid van kabbelend water en ruisend riet, de rust op het water, de zonsondergang boven de weilanden… Een ding is zeker; te water is genieten het sleutelwoord. We tippen je de 5 leukste manieren om Laag Holland vanaf het water te bewonderen. (Er-)VAAR! 

1. Per fluisterbootje van Overleek

Midden in de polders, net buiten Monnickendam, ligt Fluisterbootverhuur Overleek. Een slingerend landweggetje brengt me bij dit pareltje, waar ik blij en blijer word bij elke stap die ik zet. De gekleurde houten stoeltjes op de veranda, het terras in het gras, de bootjes in het water… Hier wil ik zijn en blijven! Je komt hier om een fluisterbootje te huren en mag dan ook plaatsnemen op het terras. Er zijn bootjes te huur voor 5, 10 en zelfs 25 personen. In 1,5 uur vaar je op en neer naar het pittoreske Broek in Waterland, verdubbel je de uren dan pik je ook Zuiderwoude en Monnickendam mee. Maak je er een dagje uit van dan kun je zelfs naar Holysloot varen (doen!). Kies je voor een van de langere opties, reserveer er dan een picknickmand bij. Leuk en lekker!

Stoeltjes in de gras onder de bloesemboemen

2. Vanaf een zeilschip – Loungeklipper

Dat ik je aanraad om Laag Holland vanaf het water te bewonderen is niet voor niets. Op het water vergeet je alles om je heen, kom je los van alle dagelijkse beslommeringen. Kies het ruime sop, voel de wind door je haren, staar over het water… Heerlijk!

Het liefst doe je dit in stijl op een van de klippers van Loungeklipper; traditionele zeilschepen, omgetoverd tot hippe zeilboten. Je komt al in de stemming wanneer je door de straatjes van Monnickendam naar de haven wandelt. Eenmaal aan boord ben je weg, verkocht! Meezeilen mag, luieren aan dek ook. Zeil over het IJsselmeer, naar Marken en/of Volendam of besluit nergens aan te meren en alleen maar voor de wind te gaan… Het wordt nog mooier als je de lounge en slaapplekken aan boord ziet. Plan maar vast een weekendje vrij in je agenda, dit wil je!

3. Stand Up Paddling – IkSUP Schermer

Helemaal hip: SUPpen. Mocht je niet weten wat SUPpen is: rechtop staand peddelen op een board, een speciaal SUP board, breder en stabieler dan een surfplank. SUPpen is ontspannend, maar vergt inspanning. Staande op je board ‘vaar’ je door de waterrijke polders van bijvoorbeeld Broek in Waterland. Af en toe even bukken voor een bruggetje, genieten van het uitzicht, de wind door je haren voelen en peddelen maar. IkSUP Schermer organiseert vanuit de Eilandspolder op verschillende locaties lessen en tochten. Een korte introductie en je bent klaar om te gaan. Neem gerust je hond mee!

Een groepje met SUP op het water in Broek in Waterland

4. Met adrenaline kick – RIB varen

Nog nooit gehoord van RIB varen? Met een supersnelle speedboot/powerboat scheur je over het water, een adrenaline kick gegarandeerd. Vanuit de haven van Volendam of Monnickendam maak je een tocht over het IJsselmeer waarbij hard varen en keihard varen worden afgewisseld. Uiteraard krijg je een zwemvest aan.

5. Vanuit een kano – Wetlandsafari

Misschien wel de meest rustgevende optie van alle 5: een Wetlandsafari. Vanuit Amsterdam worden er kanosafari’s georganiseerd door het achterland van onze hoofdstad. Peddel in Canadese kano’s op je gemak door de wetlands en de natuurgebieden tussen Broek in Waterland (een van de mooiste dorpjes van ons land) en Landsmeer. Passeer het pittoreske Watergang (met restaurant Dijks) en laat de rust op je inwerken.

Kano's aan een steiger tijdens wetlandsafari

Handig om te weten:

Laag Holland is de regio tussen Amsterdam, Zaanstad, Hoorn en Alkmaar; een karakteristiek stukje Holland. Een bezoekje brengen aan deze regio in Noord-Holland? We hebben al onze informatie en artikelen over de regio verzameld.

Kijk voor meer informatie over Laag Holland. 

Overzicht