Te voet of per fiets
Eropuit: actief ontspannen in Laag Holland

Zin in een ontspannen dagje uit? Iedereen weet dat bewegen én in de buitenlucht zijn goed voor je is. Plan je dag net even anders dan anders en laat je verrassen door Laag Holland. Ga fietsen door het Twiske of wandelen bij de Breek en je voelt je gegarandeerd een ander mens na een dag! Opgeladen, vol energie en met mooie herinneringen weer naar huis. 2 Leuke uitjes in Laag Holland:

1. Per e-bike door het Twiske

Het is verbazingwekkend hoe snel je vanuit de drukte bij Amsterdam en Zaandam de rust van de polders inrijdt. Even een paar keer flink trappen en je fietst in het groen. Of doe net als wij, huur een e-bike en het trappen gaat bijna als vanzelf! We pikken onze superfijne fietsen op in Zaanstad en maken een eerste stop bij de VersKade in Zaandam. In de voormalige Verkade chocoladefabriek zit nu een versmarkt met verschillende aanbieders van lokaal en lekker eten. Alles draait hier om proeven en beleven, of je nu komt om boodschappen te doen of om een kop koffie te drinken. We doen net alsof we er al een hele fietstocht op hebben zitten en nemen uitgebreid de tijd om te genieten van onze cappuccino en een rondje te doen langs alle versaanbieders.

We stoppen hier niet zomaar, er staat een goed gevulde picknickrugtas voor ons klaar, voor een genietmoment in de natuur van het Twiske. Op de fiets en verder!

Het Twiske is een recreatie- en natuurgebied, voor een derde bestaande uit water. Het is een toegankelijk gebied, met voor ieder wat wils. Watersporters kunnen er op veel plekken het water op, natuurliefhebbers vinden er veel (roof-)vogels, Schotse Hooglanders en met een beetje geluk vossen en wandelaars & fietsers kunnen de paden & lanen op. We fietsen door dit beschermde natuurgebied langs sloten, meertjes, rietkragen en over bruggetjes, op zoek naar de perfecte picknickplaats. En die vinden we!

Na de lunch, die altijd beter smaakt na ‘inspanning’ en in de buitenlucht, vervolgen we onze weg. We gaan met een van de vele pontjes over en eindigen in Monnickendam, een charmant stadje aan de Gouwzee. Neem nog even de tijd voor een rondwandeling en strijk neer op een van de terrasjes aan de haven als afsluiter van je dag.

Fietsverhuur: Ton Tweewielers
VersKade: Westzijde 174-A, Zaandam. Picknicktas is voor 2 personen, kosten € 25,00 per tas, min. 1 dag van tevoren reserveren.

2. Wandelen bij de Breek

Het laagste stukje van Laag en Noord-Holland ligt bij Oosthuizen, bij bezoekerscentrum de Breek. Direct achter de dijk langs het IJsselmeer gaat het landschap meters de diepte in. Wanneer je er langs rijdt of doorheen fietst, valt het je misschien niet eens zo snel op. Maar maak je een wandeling met een landschapsgids van het bezoekerscentrum dan word je gewezen op de verschillende niveau’s en ontdek je zo veel meer over de natuur en het landschap van de Etersheimerbraak dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Beneden peil, boven verwachting!

De rondwandeling vanaf de Breek duurt ongeveer een 1-1,5 uur en is slechts 4 km. Je wandelt langs het schooltje van Dik Trom en over de dijk langs het IJsselmeer. Buiten het broedseizoen, van half maart tot half juni, start er vanaf de molen een mooie wandeling door de weilanden, het rondje Warder. Voor dit klompenpad heb je goede schoenen nodig, je loopt door het grasland, wandelt over bruggetjes, klimt over hekjes en hebt trekpontjes nodig om je wandeling te vervolgen. Na afloop wacht je op het terras van de Breek een koffie met verse appeltaart!

Bezoekerscentrum de Breek: Etersheimer Braakweg 5, 1474 MV Oosthuizen. Geopend op zaterdag en zondag. Van april tot oktober ook van woensdag t/m vrijdag. Entree gratis.

Het schooltje van Dik Trom

Loop daarna nog even binnen bij het schooltje van Dik Trom. De tijd van kroontjespennen is allang voorbij en dat is eigenlijk best jammer. Want ik ben dol op handletteren en niets is fijner dan schrijven met inkt! We gingen even terug naar de tijd van aap-noot-mies in het schooltje in het gehuchtje Etersheim. De schrijver en bedenker van de boeken over de avonturen van Dik Trom, wie kent ‘m niet, was hier tot 1902 hoofdonderwijzer. Hier schreef C.J. Kievit vanuit de onderwijzerswoning naast het schooltje zijn beroemde boeken. Het schooltje is in oude glorie hersteld en enthousiaste vrijwilligers runnen er nu het kinderboekenmuseum.

Schooltje van Dik Trom – Etersheim 8a, Oosthuizen

Ontdek meer over Laag Holland

 

Overzicht