'No stress'
Porto Santo: (strand-)eiland bij Madeira

Porto Santo is het kleinste, bewoonde eiland in de archipel van Madeira, Portugal. En dan bedoel ik ook echt klein. Als je met het vliegtuig de landingsbaan hebt afgelegd, heb je het hele eiland van noord naar zuid gezien. Het ligt in het meest zuidwestelijke puntje van Europa, ongeveer 500 km voor de kust van Afrika. Porto Santo wordt ook wel het gouden eiland genoemd; een bezoekje aan het strand en je begrijpt waarom.

Iedereen die ik op dit kleine eiland ontmoet, zegt er te wonen vanwege de kwaliteit van het leven – no stress – en verliefd te zijn op hun eiland.

Waar de wind je pagina omslaat

Met 19 taxi’s, 1 benzinestation en 1 supermarkt is Porto Santo een rustig en vredig eiland, dat voor 70% als ‘Natural Parc’ beschouwd wordt. Het is er zo rustig dat de mensen op Madeira wel eens gekscherend zeggen dat als je de krant leest op Porto Santo, je dan wacht tot de wind de pagina omslaat. Zoals Nederland bekend staat om z’n hoeveelheid fietsen, zo staat Porto Santo bekend om de hoeveelheid slakken. Er zijn er meer per vierkante meter dan waar dan ook ter wereld.

UG9ydG8gU2FudG8gdmxpZWd2ZWxk

Porto Santo is een geheim paradijs

Porto Santo blijkt een klein paradijs waar het leven rustig en gemoedelijk is. Een plek om echt tot rust te komen. Het verhaal gaat dan ook dat Portugal dit eiland zo lang mogelijk geheim wilde houden. De kustlijn heeft een prachtig strand, met onwijs zacht zand. Echt ander zand dan je op het vaste land vindt: fijn, soepel en een stuk zachter dan dat wij het kennen. Niet voor niks stikt het van de wellness behandelingen met het zand, vooral voor reumatische problemen. Er is veel prachtige natuur, grote en rustige stranden en een heerlijk klimaat. Geen wonder dat ze dit wel eens het verborgen paradijs noemen.

Het eiland heeft heel stabiel klimaat, het hele jaar door. Zei iemand daar minimaal 17 graden in hartje winter? Ook de temperatuur van de zee blijft nagenoeg gelijk en het water is vrij kalm, dus ook zeer geschikt voor kinderen om te zwemmen. Perfecte bestemming dus als het in Nederland wat kouder gaat worden.

UG9ydG8gU2FudG8gc3RyYW5kZW4=

Maak een jeepsafari op Porto Santo

Ik verken het eiland in een jeep samen met Sofia van Lazemar Tours. Ze laat me de meest prachtige uitkijkpunten, natuurlijke zwembaden en rotsformaties zien. Tijdens de jeeptour over het eiland is het opvallend hoe snel en vaak het landschap kan veranderen op zo’n klein eilandje. Aan de zuidkant prachtige uitgerekte stranden, aan de noordkust woeste bergen met vulkanische rotsformaties en steile hellingen. Soms heb ik het gevoel dat het de natuur is die de kunst creëert op Porto Santo. Bijvoorbeeld bij de rotsformatie die “de Piano” wordt genoemd. Vanaf dit punt heb je ook fenomenaal uitzicht over het eiland.

We bezoeken Casa de Serra, waar ik leer dat de graanputten ook gebruikt werden als schuilplaatsen voor vrouwen en kinderen wanneer de piraten het eiland aanvielen. Sofia vertelt met een aanstekelijk enthousiasme over haar eiland.

Een hele oude mountainbike

Het enige wat eigenlijk minder goed beviel was het fietsen. Maar dat is grotendeels te wijten aan de stokoude mountainbike waarvan de rem vast zat. Er worden ook prachtige elektrische fietsen op het eiland verhuurt, zorg dus dat je die kiest als je gaat fietsen! Langs een groot gedeelte van de kust zijn fietspaden aangelegd, maar je kunt ook met een gerust hart op de weg fietsen. Alle slakken op het eiland hebben zo hun uitwerking op de automobilisten denk ik…

Wandelen op Porto Santo

Maak zeker een van de prachtige wandelingen op het eiland. Ik liep naar de top Pico Branco, op 460 meter hoog. Een wandeling van ongeveer 3 uur die ook met het gezin (kinderen vanaf 5/6 jaar) goed te doen is.

De steilste stukjes hebben een hek om je aan vast te houden en het is geweldig om te zien hoe de natuur op zo’n korte route zo verandert. Je vindt er varens en opium langs de route en regelmatig zien de rosten wit van de plantjes – daar waar de berg haar naam aan te danken heeft. Door deze wandeling te maken zie je echt goed dat het eiland nog veel meer te bieden heeft dan alleen haar fantastische stranden.

Porto Santo vanaf het water

Je kunt op verschillende manieren genieten van het eiland vanaf het water. Zo kun je gaan suppen (stand-up-paddling) met João van de On Water Academy, een van de kleurrijkste plekjes op Porto Santo. En een van de weinige plekken waar ze lekkere muziek draaien. Of je gaat met de boot van de broers Nelio & Jomero van Mar Dourado op pad. Zij varen al 12 jaar in de wateren rondom het eiland en weten feilloos de dolfijnen te vinden en spotten de kleinste zwarte krabbetjes voordat iemand anders ze gezien heeft. Als je wilt, nemen ze je ook mee in het labyrinth in de grotten. Niet geschikt voor kinderen, wel heel spannend!

Beschouw jij jezelf als een nieuwsgierige reiziger die graag ver weg van de massa vakantie viert? Breng dan een bezoek aan Madeira en Porto Santo. Ook heel leuk als je niet alleen maar op een prachtig strand een boek wilt lezen.

Praktische informatie:

  • Tui vliegt van Amsterdam naar Porto Santo, met een stop in Funchal, Madeira.
  • Vanaf Madeira kun je ook met de veerboot of met een vliegtuigje naar het eiland.
  • Ook een jeepsafari boeken? Boek bij Lazemar en vraag naar Sofia!
  • Dolfijnen zoeken of klimmen naar het afgelegen lighthouse? Dat kan met Nelio & Jomero van Mar Dourado Tours
  • De wandeling naar Pico Branco kun je zelf doen.
  • Lekker eten doe jij bij Pe Na Aqua, Casa d’Avo of Quinta do Serrado.
Overzicht