Bloemeneiland
Portugal: bijzonder eiland Madeira

Ik was nog nooit in Portugal geweest toen ik op het eiland Madeira landde. Daar waar de taal er Spaans uitziet, maar Slavisch klinkt. Waar ruige vulkanen zachte natuur ontmoeten. Waar ik een andere kant van het eiland ontdek, met bijzondere plekken waar met respect voor mens en natuur wordt omgegaan, innovatieve ondernemers en een heel gek museum.

We rijden direct vanaf het vliegveld naar Machico, de tweede stad op het eiland. In dit ritje van misschien 20 minuten verandert het weer ook bijna net zo vaak. Het is bizar om te merken hoe het bovenop een berg kan storten van de regen, terwijl de mensen aan de kust lekker in de zon liggen.

Onderweg komen we langs verschillende prachtige uitkijkpunten, zoals bijvoorbeeld Vereda da Ponta de Sao Lourenco, waar je kunt blijven kijken naar de helderblauwe zee die tegen de klif aanslaat. Bij goed weer zie je ook enkele kleinere eilanden rondom Madeira.

Zelf druiven stampen voor Madeira wijn

Een bezoek aan het eiland zonder de beroemde Madeira wijn te proeven is haast onmogelijk. Ze zeggen dat de wijn zelfs na 100 jaar nog lekker smaakt. Dat zal vast te maken hebben met het uitzonderlijk hoge percentage alcohol wat er in zit. Bij Quinta do Furão, een landhuis midden tussen de wijngaarden waar je luncht met een geweldig uitzicht, kun je zelf wijn maken. En dan bedoel ik echt zelf druiven stampen.

Dolfijnen kijken, met aandacht voor hun welzijn

Met Pedro en Flavio van Rota dos Catáceos maak ik een boottocht. De bootjes zijn klein (max 12 personen) en ze garanderen dat je dolfijnen of walvissen ziet. Niet gevonden? Dan mag je de volgende dag nog een keer gratis mee! Op de bootjes gaat ook altijd een bioloog mee en zo leer ik bijvoorbeeld dat de vin van een dolfijn vergelijkbaar is met onze vingerafdruk.

Ik ben vooral onder de indruk van het respect voor de dieren. Ze blijven nergens langer dan 10 minuten liggen (‘We do not want to stress the dolphins’) en als je wilt zwemmen met de dolfijnen kun je aan een touwtje aan de boot hangen. Op die manier kunnen de dolfijnen naar jou toekomen als ze zelf zin hebben, niet andersom. Een verademing vergeleken bij de grote boten die je vaak op andere plekken ziet.

Paradijs op aarde

Pedro zet ons af bij een van de meest bijzondere plekjes die ik in de afgelopen jaren tegenkwam, Fajã dos Padres. Alleen te bereiken per boot of kabelbaan. Ik ben er stil van als ik de boot afstap. Een prachtig restaurantje, gelegen tussen een biologische boerderij en bananenplantage. Je zit direct aan zee en eet er de lekkerste vis met banaan. Gekke combi maar ontzettend lekker.

Op het terrein staan ook een aantal huisjes die je kunt huren, volledig geïsoleerd van de rest van Madeira. Een klein grasveldje voor de deur, inclusief schommel aan de boom. Een simpel huisje (José Soldado is mijn persoonlijke favoriet) waar je je diner direct van het restaurant thuis bezorgd krijgt. Hier kom je niet voor het huisje zelf, maar echt voor de plek. Als je het niet erg vindt om voor 19:00 de kabelbaan terug naar je huisje te nemen, of een privé boot te huren om later naar huis te gaan, is het perfect. Hier kom ik zeker nog eens terug.

CR7 museum

Vlieg je vanaf Funchal naar huis? Ga dan voor je naar het vliegveld gaat even langs het Cristiano Ronaldo museum. De voetballer komt van Madeira en is onmiskenbaar aanwezig op het hele eiland. Hij bezit verschillende hotels en nu dus ook een museum voor al zijn prijzen. Volledig over de top, maar toch leuk om te zien. En in te zetten als munitie om je puberende zoon toch mee te nemen op vakantie.

Heb je nog wat extra tijd? Bezoek dan zeker het nabijgelegen kleinere eiland Porto Santo. Maar 50 km verderop maar een hele andere wereld en sfeer.

Praktische informatie

  • Tui heeft een directe vlucht naar Funchal, Madeira.
  • 1 uur tijdverschil met Nederland.
  • Zwemmen met dolfijnen? Boek ook een boottrip bij Pedro.
  • Een uitstap maken naar het kleinere Porto Santo? Je vliegt er in 15 min heen met AeroVIP airlines of in 2 uur met de ferry.

Madeira met kinderen? Lees deze tips

Overzicht