Zoveel te doen!
Madeira: kindvriendelijk vakantie-eiland

Plannen aan het maken om met je gezin op vakantie te gaan? Dan is het Portugese eiland Madeira waarschijnlijk niet de eerste bestemming waar je aan denkt. Madeira, bloemeneiland in de Atlantische oceaan. Een veelzijdige bestemming, met een gemiddelde jaartemperatuur van 22 graden. Vooral geliefd bij actieve reizigers, strandliefhebbers en 50+ers. Laat me je overtuigen: er is ook zoveel te doen voor gezinnen met kinderen!

Waarom op vakantie naar Madeira?

Madeira ligt op nog geen 4 uur vliegen van Amsterdam. Het (tropische) eiland in de Atlantische oceaan staat ook wel bekend als bloemeneiland. Door de vulkanische oorsprong is het eiland erg vruchtbaar. Bananenplantages, een stukje regenwoud, uitbundige bloemen, palmbomen… ‘Mama, komen hier de bananen vandaan?’

Tot voor kort kende ik Madeira alleen maar als wandeleiland, maar het eiland heeft zo veel meer te bieden! Door het zachte klimaat, met een gemiddelde temperatuur van 22 graden, zijn Madeira en Porto Santo het hele jaar door aangename bestemmingen om vakantie te vieren. Het landschap is adembenemend mooi! Bergachtig met ruige pieken, diepe dalen en schilderachtige huisjes tegen de bergwand geplakt. Smalle wegen slingeren over het eiland, dat door automobilisten ook wel het ‘gatenkaas’ eiland wordt genoemd, door de hoeveelheid tunnels. De uitzichten zijn spectaculair, waar je ook bent, staat of rijdt.

Madeira met kinderen

Het eiland Madeira is verrassend veelzijdig. De afstanden tot activiteiten en bezienswaardigheden zijn klein. Er is alleen al in Funchal (de hoofdstad) en omgeving veel te beleven. Ideaal met kinderen. In de ochtend trek je eropuit, in de middag vermaken ze zich in het zwembad van het hotel of vakantiehuis. En het leuke is, de activiteiten op Madeira zijn net even anders dan op andere bestemmingen, dat maakt jouw gezinsvakantie op dit eiland uniek!

Onze top 5 activiteiten voor Madeira met kinderen

We tippen je met plezier onze favoriete excursies/uitstapjes:

1. Dolfijnen & walvissen spotten

Met stip op nummer 1: een dolfijnen & walvissen cruise! Vanuit de haven van Funchal vertrekken meerdere keren per dag verschillende boten, op zoek naar dolfijnen en walvissen. Je hebt de keuze uit een piratenschip, zeilboot, supersnelle speedboot of een grote catamaran. Met die laatste gingen wij de zee op. Terwijl je lekker in de zon ligt (of zit) gaan de dolfijnenspotters aan boord voor je op zoek. Een relaxed tochtje op zee wordt een adrenalinekick wanneer de eerste vinnen boven water uit komen. Zo gaaf! Als klap op de vuurpijl kwamen ook de walvissen in beeld (klein maar fijn…). Om af te koelen, van alle spanning en sensatie, mag je aan het einde van de tocht nog even een duik in de oceaan nemen.

Duur: ongeveer 3 uur
Kosten: vanaf € 30,- per volwassene (kinderen 50%). Voor € 5,- extra heb je dolfijnengarantie (zie je geen dolfijnen, dan mag je de volgende dag weer mee).
N.B: Om de dolfijnen en walvissen te beschermen mag elke boot maximaal 5 minuten stil liggen bij de dolfijnen/walvissen.

2. Op jeepsafari met je kinderen

Ook spectaculair, op een andere manier, is een jeepsafari door het bergachtige binnenland. Tuurlijk, je kunt met je huurauto Madeira verkennen, maar een jeepsafari is zoveel gaver! Je komt op weggetjes waar je zelf nooit in zou rijden. Super super steil, smal, met diepe afgronden naast je; echt heel spannend en stoer! Je rijdt naar de hoogste toppen, geniet van waanzinnige uitzichten over de ruige pieken, bewondert groene valleien, gekleurde huisjes, authentieke woningen en passeert bossen en prachtige baaien.

Duur: Hele of halve dag
Kosten: Vanaf € 34,- per volwassene
Tip: Mountain Expedition Jeep Safari Tours

3. Sleetje rijden op Madeira

Ja, op Madeira kun je het hele jaar door sleetje rijden. Er is geen sneeuw voor nodig! Net buiten Funchal ligt op 550 meter hoogte het charmante plaatsje Monte. Door de aangename temperatuur hier in de heuvels werden er veel buitenhuizen gebouwd door de Engelsen. Ze bedachten een unieke manier om hun elegante dames met zwierige rokken naar beneden te vervoeren: de Toboggan, een rietgevlochten slee op een ijzeren onderstel. Twee mannen, in wit gekleed, de zogeheten carrieros, besturen jouw slee die met een grote vaart over het asfalt de berg afglijdt! Ze remmen met hun voeten, waaraan ze speciale schoenen dragen. Spanning en sensatie!

Duur: 10 minuten, 2 kilometer afdalen
Kosten: ongeveer € 25,- per persoon, € 15,- p.p. bij 2 personen of meer.
Extra leuk: Ga met de kabelbaan naar boven, met de slee naar benee

4. Grottentocht

Op een vulkanisch eiland is het leuk om meer te weten te komen over het ontstaan van het eiland. Bezoek daarvoor het Volcanic centre, in het noorden van Madeira bij het dorpje Sao Vicente. Je maakt o.l.v. een gids een wandeling door de grotten, 700 meter door een stelsel van gangen, met ondergrondse meertjes en bruggetjes. De gangen zijn ontstaan door lava die vanuit het centrum van de aarde naar buiten werd geduwd. Na de wandeling ga je naar het informatieve bezoekerscentrum, wandel je over ‘lava’ en daal je af naar het centrum van de aarde.

Duur: grottenwandeling ongeveer 30 min
Kosten: € 7,- per volwassene

5. Cabo Girão 

Last but not least, de hoogste klif van Europa: Cabo Girão (580 meter). Veel namen van baaien, bergen en herkenningspunten op Madeira komen voort uit de tijd van de ontdekkingsreizigers. Ze benoemden wat ze zagen. Cabo Girão betekent ‘keer om’, de ontdekkingsreizigers dachten dat deze klip het einde van de wereld was.

Je denkt misschien een uitzichtspunt met kinderen, is dat niet een beetje saai? Nee! Deze klif mag je niet missen. Je wandelt namelijk over een glazen brug! Last van hoogtevrees? Dan krijg je vast en zeker knikkende knieën als je op de glazen platen staat en ruim 500 meter de diepte in kijkt….

Toegang: gratis!

Nog zoveel meer

Deze vijf activiteiten zijn slechts een kleine greep uit het aanbod. Heb je een dagje minder mooi weer (Madeira staat ook bekend om de ‘four seasons in one day’), bezoek het speelgoedmuseum in Funchal met een privé collectie speelgoed, van ouderwetse poppen tot Star Wars, 1000-den autootjes en Lego. Heb je een voetballiefhebber in je gezin, dan mag je het CR7 (Ronaldo) museum niet missen! Een ontdekkingstocht over de markt in Funchal is ook leuk. Onbekende kleurrijke groente en exotisch fruit te bewonderen en te proeven…

Overtuigd? Ga het zelf ontdekken, Madeira wacht op je!

Praktische informatie:

Wat? Het Portugese eiland Madeira.
Waar? Op 4 uur vliegen van Amsterdam, ongeveer 1000 kilometer ten zuiden van Portugal. Transavia vliegt meerdere keren per week rechtstreeks naar Madeira, ideaal!
Beste reistijd: Het hele jaar door, afhankelijk van je interesse.
Handig: (maar niet noodzakelijk) huur een auto.

Meer lezen over Madeira?
Visit Madeira

Overzicht