Foto vanaf een berg naar zee en uitzicht op pier en huisje met oranje dak

Vakantie op de Portugese eilanden
Madeira en Porto Santo

Foto vanaf een berg naar zee en uitzicht op pier en huisje met oranje dak
Portugal is een geliefde vakantiebestemming. De Algarve, de Alentejo, een stedentrip naar Lissabon of Porto, genoeg te zien en te ontdekken. Maar wist je dat Portugal ook over prachtige eilanden beschikt. Niet direct voor de kust, zoals onze Waddeneilanden, maar op zo'n 1000 kilometer afstand. In de Atlantische Oceaan liggen de parels Madeira en Porto Santo, twee unieke bestemmingen waar we je graag mee naar toenemen!

Op naar Madeira

Madeira is een parel in de Atlantische Oceaan, een veelzijdig eiland, ookwel bekend onder de naam 'Bloemeneiland'. De bergen zijn er hoog, de kliffen steil, de uitzichten grandioos, de wegen smal, de natuur uitbundig… Alles is er net even anders dan in Portugal. 

Madeira is door het milde klimaat 365 dagen per jaar een fijne bestemming. Hou er wel rekening mee dat je hier vier seizoenen op 1 dag kunt hebben. Het kan voorkomen dat je je hotel aan de zuidkant van het eiland met zon verlaat, je een half uur later de wolken inrijdt en met een paraplu rondloopt en op de hoogste top van het eiland bijna bevriest. 

Wat mag je niet missen?

  • De hoofdstad Funchal 
  • Een wandeling langs levada's
  • Een dolfijnentocht
  • Een tocht naar de hoogste top van het eiland 
  • Sleetje rijden vanaf Monte (ja, het hele jaar!)
  • De hoogste klif van Europa: Cabo Girão 
Bergachtig eiland

'Strandbestemming' Porto Santo

Op ruim twee uur varen of een kwartiertje vliegen van Madeira ligt het eiland Porto Santo: het kleinst bewoonde eiland van de archipel met slechts 5000 bewoners. Dit eiland wordt vaak als strandbestemming geboekt in combinatie met een bezoek aan Madeira. Niet zo raar, de stranden zijn hier bijzonder mooi, schoon en nog rustig. Neem daarbij het aangename klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 16-22 graden en voila, het paradijs op aarde is gevonden! 

Het bijzondere is dat Porto Santo, ondanks de geringe afstand tussen de eilanden, heel anders is dan Madeira. Het is hier droger, het eiland heeft zandstranden (waar het op Madeira aan ontbreekt) en is minder groen. Zeker niet minder mooi! 

Strand Porto Santo

Activiteiten

Hoewel je het wellicht niet verwacht op zo'n klein eiland als Porto Santo, is er toch veel te ondernemen. Op zowel Madeira en Porto Santo kun je terecht voor o.a.

  • Jeepsafari: Op Madeira ontdek je wegen waar je zelf nooit terecht zou komen met je huurauto, steile bergweggetjes en stoere kustwegen. Op Porto Santo luister je geboeid naar de interessante verhalen en legendes die het eiland rijk is, in combinatie met fantastische vergezichten. 
  • Boottocht naar dolfijnen: Op beide eilanden kun je een boottocht boeken, op zoek naar dolfijnen. Mét dolfijnengarantie! Zie je ze niet, dan mag je de volgende dag weer mee. Het fijne is dat er op beide eilanden strikte regels gelden m.b.t. het 'volgen' en zoeken. 
  • Fietsen: Porto Santo is vlakker en rustiger. Er zijn fietspaden langs de kust en met een mountainbike of e-bike verken je de heuvels in het binnenland. Madeira is een walhalla voor mountainbikers. Laat je naar het hoogste punt van het eiland rijden en daal kilometerslang af door bossen, over smalle paadjes, langs levada's.
  • Wandelen: Madeira is een wandelparadijs! Kilometerslange wandelpaden laten je het mooiste van het eiland zien. Over levada's (paden langs irrigatiekanaaltjes), bergpaadjes en door subtropische begroeiing langs prachtige bloemen.

Slechts een kleine greep uit het aanbod, want wat dacht je van suppen, surfen, duiken, musea bezoeken… Ontdek zelf de veelzijdigheid van deze twee bijzondere Portugese eilanden. 

Jeepsafari Porto Santo

Vakantie voor iedereen

Voor wie is een vakantie naar Madeira en/of Porto Santo geschikt? Voor bijna iedereen! Of je nu strandaanbidder of natuurliefhebber bent, bergwandelaar of mountainbiker, rustzoeker of met je gezin op vakantie; er is voor ieder wat wils! Uitgestrekte stranden op Porto Santo, ruige bergen op Madeira, adembenemend mooie natuur, zalig eten, leuke terrasjes… Rust, ruimte en schoonheid! Boa viagem!

Strandvakantie Madeira

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken
Vakantie op de Portugese eilanden

Nieuwsgierig naar wat deze Portugese eilanden je te bieden hebben? Lees snel meer over deze 2 bijzondere vakantiebestemmingen.