Van high tea tot ontspannen in de spa
Vriendinnenweekend: de leukste tips in Laag Holland

Wat heerlijk, je hebt een weekendje met vriendinnen op de planning staan. En jij mag het dit keer organiseren. Leuk, er is zoveel te doen en te ondernemen in ons eigen land! We tippen je met plezier Laag Holland, de regio tussen Amsterdam, Alkmaar en Hoorn. Met onderstaande activiteiten & tips heb je gegarandeerd veel plezier met je vriendinnen en beleef je een onvergetelijk weekend.

Waar je ook gaat in Laag Holland, je kunt er niet omheen; overal vind je water. Heerlijk! Daar moet je van genieten en dus ga je gezellig samen het water op! Wordt het een fluisterbootje of ga je voor het grotere werk en huur je samen een zeilboot vanuit Monnickendam?

Tip 1. Huur een fluisterbootje

Op verschillende locaties in Laag Holland worden fluisterbootjes verhuurd. Onze favoriet is Fluisterboot Overleek, waar je bij aankomst direct al enthousiast wordt door het charmante huis met gezellig terras en vrolijk gekleurde stoeltjes in de tuin. Begin met koffie/thee met scones en stap dan aan boord van je bootje. Plan gerust een tocht van een dag, dan heb je niet alleen alle tijd, maar kun je ook langs Holysloot en Het Schoolhuis varen. Of kies voor de wijnproeverij bij Suiderwou’s Wijnloods.

Fluisterbootverhuur Overleek – Overleek 6, 1141 PD Monnickendam​​

Een brede sloot met kano's in het gras en terrasstoelen met parasols

Tip 2. Zeilen op het IJsselmeer

Hoe fijn, wind door je haren, samen actief bezig zijn, zeilen die bol staan in de wind, zon op je gezicht. Vanuit Monnickendam vaart de Loungeklipper verschillende routes over het IJsselmeer. Ga je voor Volendam en Marken of kiezen jullie voor een dag op het water? Wanneer je de vloot van Remco ziet, wil je eigenlijk niet meer van boord. Of dat komt door Remco of door het interieur mag je zelf ontdekken. De boten zijn helemaal van deze tijd, met zalige loungekussens aan dek, een gezellige zithoek benedendeks en hippe hutten.

Tip 3. Spring op de fiets

Huur een fiets in Zaanstad of Zaandam, haal een picknicklunch op bij de Verskade in Zaandam en fiets de natuur in. Net buiten Zaandam ligt natuurgebied ‘t Twiske. Een afwisselend recreatiegebied voor een groot deel bestaand uit water. Volg de fietspaden over bruggetjes, langs sloten en rietlanden totdat je een leuk plekje ziet om met je picknicklunch neer te strijken.

Tip 4. Al wandelend bijkletsen

Herken je dat? Al wandelend kom je tot een écht goed gesprek. Gezellig om bij te kletsen! Geen afleiding, behalve de natuur om je heen. En die is hier meer dan de moeite waard om te voet te ontdekken. We tippen je twee bijzondere wandelingen:

  • Rondwandeling Marken: wandel ongeveer 10 kilometer over de dijken rond het schiereiland Marken, langs de Gauwzee, het Markermeer en het Paard van Marken, de karakteristieke vuurtoren. Onderweg genoeg leuke plekjes om te picknicken en na afloop sluit je af op een terrasje in de haven.
  • Rondwandeling (ongeveer 13 km) in Zuiderwoude: je start door de graslanden, steekt met het trekpontje over naar Holysloot (koffiestop in het Schoolhuis), wandelt vervolgens door de velden naar het IJsselmeer. Via Uitdam (waar je stopt voor een huisgemaakt geitenijsje bij de boerderij) terug naar Zuiderwoude, waar je afsluit bij de Wijnloods met een plankje & wijntje.

Tip 5. Chocoladeworkshop bij het Cacaolab

Ik weet niet wat ik leuker vond bij het Cacaolab van Zaans Gedaan. De ligging op de Zaanse Schans, het chocolade maken of het enthousiasme van eigenaresse Pauline. Die vertelt met zoveel passie en kennis over chocolade, je vergeet voor even dat je bij binnenkomst alleen maar al die chocolade wilde proeven. Een korte workshop (30 min.) reserveer je al voor € 7,- p.p. Bij de lange variant van 90 minuten, € 30,- p.p. ga je na afloop van het chocolade maken ook proeven. Doen!

Cacaolab Zaans Gedaan – Kalverringdijk 25, Zaandam

Tip 6. Wetlands safari

Een originele activiteit? Ga kanoën in de achtertuin van Amsterdam. Vaar door het groene polderlandschap door de slootjes van het pittoreske dorpje Watergang naar het veenweidegebied van het Ilperveld en Varkensland, natuurgebieden gelegen tussen Broek in Waterland en Landsmeer. Samen genieten van zo’n Wetlands Safari is onvergetelijk!

Tip 7. Ontspannen in de spa

Moe van het wandelen, fietsen, zeilen, varen, steppen, kletsen en lachen? Kies voor ontspanning in de luxe spa van Fort Resort Beemster. In dit historische fort ligt een van de mooiste wellness resorts, waar je terecht kunt voor sauna, wellness, strand en een verfrissende duik in de natuurlijke zwemvijver. Dit alles met uitzicht over de Beemsterpolder, werelderfgoed van UNESCO.

Fort Resort Beemster – Nekkerweg 24, 1461 LC Zuidoostbeemster

Tip 8. Samen de keuken in

En hoe sluit je de dag het leukste af? Door samen de keuken in te gaan! Tijdens de kookworkshop van Country Home Cooking ga je eerst op pad om alle ingrediënten te verzamelen. Je fietst met je boodschappenlijstje langs landwinkels, lokale boeren, tuinders & kaasboerderijen. Hier haal je verse producten voor de kookworkshop bij Naomi op de boerderij, een geweldige locatie! De gerechten zijn vers, verfrissend en verrassend anders.

Country Home Cooking – Ringdijk 2a, 1484 PC Graft

Tip 9: Theeproeverij bij Mevrouw Cha

De Theekamer van Mevrouw Cha in Stompetoren (tussen Alkmaar en Hoorn) is dé plek voor theeliefhebbers. Om nieuwe smaken te ontdekken, verrassende combinaties te proeven en je mee te laten voeren door het enthousiasme van Linda, alias Mevrouw Cha. Ben jij een theeleut? Dan moet je echt een keertje naar de Theekamer van Mevrouw Cha. De gepassioneerde Linda reist de hele wereld over om de mooiste smaken uit te kiezen bij de verschillende theeboeren. Ze onderzoekt en test, proeft en probeert om vervolgens naar huis te gaan met de lekkerste thee. Linda neemt jou ook graag mee op reis, in de wereld van pure thee. Tijdens de proeverij leer je hoe je het beste de thee zet, laat ze je proeven en vertelt daarbij ook het verhaal achter de thee. En dat is een feest kan ik je uit eigen ervaring vertellen. De verrassende combinaties van thee met een hapje laten je watertanden. Wat dacht je van een bolletje geitenkaas met rozenblaadjes bij je kopje thee? Een stukje chocolade met yuzu (citrusvrucht uit het Verre Oosten) en zeewier of een vers stukje ananas in combinatie met een vers getrokken glaasje thee. Favoriet? De verfrissende verse ijsthee voor zomerse dagen. De proeverij van Mevrouw Cha is een beleving. Door haar enthousiasme en kennis ontdek je de wereld van thee. Je gaat naar huis met kennis, inspiratie en zin om heel veel thee te gaan drinken.

Theekamer van Mevrouw Cha – Noordervaart 30b, 1841 HA Stompetoren

Praktische informatie:

Blijven slapen? Check deze 3 bijzondere overnachtingstips in Laag Holland.
Meer lezen? Bezoek ook de website van Laag Holland, boordevol tips & informatie.

Ontdek al onze tips voor Laag Holland

Overzicht