Rode daken van de oude huizen in Marken

Toerist in eigen land
Marken bezoeken zonder toeristen? Lees hoe!

Rode daken van de oude huizen in Marken

Veel van de buitenlandse toeristen die ons land bezoeken, komen naast Amsterdam ook voor Volendam en Marken. Niet voor niets natuurlijk, met de oer-Hollandse (houten) huizen vind je hier een pittoresk stukje Nederland inclusief enkele bewoners in klederdracht.

Overdag worden deze dorpen platgelopen door hordes toeristen. Maar ‘s avonds keert de rust terug, zeker op Marken. Bezoek dit (schier-)eiland zonder al die toeristen, om te ervaren waarom iedereen een keer in zijn leven naar Marken moet zijn geweest. Hoe je dat doet?

Blijf slapen op Marken

Om te beginnen, plan een nachtje weg op Marken. Midden in het dorpje ligt het authentieke hotel Hof van Marken. Een hotel zoals vroeger, passend bij het karakter van het oud-Hollandse dorp. Met krakende traptreden en een beetje gehorige kamers. Maar dat is ook precies de charme. Wat Hof van Marken vooral ook heel charmant maakt, en daarmee ook een aanrader, is de stralende gastvrouw!

Het kleinschalige hotel is eind 2018 overgenomen door een jong en enthousiast Belgisch koppel; Yannick en Sarah. Hoewel ze nog niet zo lang in Marken wonen, zijn ze heel goed op de hoogte van de omgeving. Handige tips, leuke weetjes, wat doe je het beste wanneer, fiets lenen? Niets is Yannick en Sarah te gek.

Het ontbijt in Hof van Marken is alleen al reden om hier naar toe te gaan. Het wordt met een vrolijke lach geserveerd aan tafel, in meerdere gangen. Je begint met een Hollands bordje (prachtig opgemaakt, met yoghurt van de boerderij op Marken) en krijgt vervolgens zoveel lekkers dat je er met gemak een lunchpakketje van kunt maken. En dat mag!

Door op Marken te slapen, heb je het (schier-)eiland in de vroege ochtend en na 19.00 uur ‘s avonds voor jezelf. Leuk!

Hof van Marken – Buurt II, nr. 15, 1156 BC Marken

Wat ga je doen op Marken?

Wanneer je hebt gekozen voor een overnachting op Marken, is het eenvoudig om op je gemak, en zonder toeristen, rond te dwalen en te verkennen. Mijn tips:

  • Sta vroeg op. Nog voor de bussen en boten aankomen, heb je het dorpje voor jou alleen. Loop naar het haventje waar nog rust heerst en het enige geluid komt van het kabbelende water, touwen die tegen de masten van zeilboten tikken en de meeuwen. Dwaal door de nauwe straatjes tussen de groene houten huizen door, stuk voor stuk even mooi.
  • Ben je niet zo’n vroege vogel? Ook ‘s avonds na 19.00 uur, wanneer de laatste boot naar Volendam vertrokken is, keert de rust terug. Wil je overdag de sfeer proeven? Wandel niet naar de huizen aan de haven, maar op je gemak naar de buurtschappen Grotewerf, Moeniswerf, Rozewerf en Wittewerf.
  • Maak een rondwandeling op Marken. Hoewel het ‘eiland’ misschien klein lijkt, kun je een mooie wandeling maken van ruim 6 kilometer. Verdwalen is onmogelijk, er loopt een pad dat je alleen maar hoeft te volgen. Hoofd leeg waaien, uitkijken over het IJsselmeer, laagvliegende meeuwen, koeien in de wei en nauwelijks iemand anders te zien.
  • Tijdens die rondwandeling is een van de hoogtepunten de vuurtoren, ook wel bekend als het Paard van Marken. Geen zin om de hele wandeling te maken? Je wandelt vanuit het dorp in een kwartier naar de vuurtoren.
  • Ga dineren bij de Brasserie Restaurant ‘De Taanketel’, het laatste restaurant op het rijtje aan de haven. Niet alleen de beste plek voor een goed diner, ook de mooiste locatie om de zonsondergang te zien! De kaart is niet heel uitgebreid, maar alles wat er op staat wordt met veel zorg en aandacht gemaakt. Bijzonder smakelijk! De Taanketel – Havenbuurt 1, 1156 AL Marken

Een uitstapje naar Volendam?

Hoewel bijna elke buitenlandse toerist naar Volendam gaat, vind ik het twijfelachtig om een bezoek aan dit dorp aan te bevelen. Eigenlijk moet je het gezien hebben, maar bereid je voor: het is een toeristische poppenkast. Ga je naar Volendam, ga dan met de boot vanuit Marken en met een e-bike weer terug, dat is het leukst. Een half uurtje varen over de Gouwzee en je legt aan bij de Dijk van Volendam. Daar bevind je je direct in het meest drukke deel, een dijk vol souvenirswinkels, klompen, terrasjes en restaurants, viskramen en veel toeristen. Even een kijkje nemen en dan je stoere e-bike in ontvangst nemen waarmee je terug gaat naar Marken.

Volendam Rent & Event verhuurt coole elektrische fietsen (en choppers); retro E-fatbikes, waar je moeiteloos mee rond rijdt. Een klasse apart! Fiets langs de Gouwzee en het Markermeer, wind in je haren en gaan. Doordat je nauwelijks hoeft te trappen, geniet je des te meer. Zelfs met pittige tegenwind op de dijk! Plan een bezoekje aan Monnikendam in en neem pauze op het strandje van Strandvier. Op Marken nog even een extra rondje rijden naar het Paard van Marken!

Handig om te weten voor als je naar Marken gaat

Marken is een van de toeristische trekpleisters van ons land. Je bent dus nooit helemaal alleen, maar bovenstaande optie met overnachting en fietstocht biedt je de beste manier om de drukte te ontwijken.

Overnachten: Hof van Marken – Buurt II, nr. 15, 1156 BC Marken. Het hotel heeft slechts 7 kamers. Een kamer boek je vanaf € 110,- per nacht. Ontbijt is apart te reserveren (doen!).
Parkeren: Wanneer je in het hotel verblijft, krijg je een parkeervergunning waarmee je gratis kunt parkeren op de grote parkeerplaats aan het begin van het dorp
Boot Volendam: De Marken Express vaart van maart tot november vanaf ‘s morgens 10.00 uur (ongeveer) tot ‘s avonds 19.00 uur elk uur.
Fatbike huren? Bekijk het aanbod van Volendam Rent & Event.

Je bezoek aan Marken combineren met een leuk uitje in de buurt?

Marken valt onder de regio Laag Holland, het gebied boven Amsterdam, ten zuiden van Hoorn en Alkmaar. Een regio met oer-Hollandse dorpen, charmante stadjes, polderlandschappen, dijken, water en leuke activiteiten. Ik heb de leukste tips voor je verzameld. Nieuwsgierig?

Ontdek de leukste tips voor Laag Holland

Overzicht