Oostenrijks landschap met ruige bergtoppen

Koninklijk genieten in de bergen
Oostenrijk: Alpengeluk in Hochkönig, 5 tips

Oostenrijks landschap met ruige bergtoppen

Maria Alm, Dienten en Mühlbach am Hochkönig; deze dorpen horen tot de Hochkönig regio. Een regio waar je 365 dagen per jaar geniet van het kalme leven in de bergen. Ontdek wat Alpengeluk is aan de hand van deze tips voor de Hochkönig regio.

Al van jongs af aan kom ik in Oostenrijk; voor wandelvakanties in de zomer, om te skiën in de winter. Wanneer ik terug kom in de Oostenrijkse Alpen zijn er zoveel kleine geluksmomenten. Voor mij zit het Alpengeluk in het vertrouwde geluid van de koeienbellen, de almen vol veldbloemen, de geur van verse kaiserbroodjes, de balkons vol met geraniums, de gekleurde luikjes van een berghut, het gekletter van water in een houten drinkbak langs een wandelpad, de grote pullen bier op de terrassen, de uitzichten, authentieke bergdorpjes, Apfelstrudel… en het samen zijn! Actief zijn in de natuur, wandelen in de bergen; weer even echt aandacht voor elkaar. Weg van alles.

De Hochkönig regio

De regio Hochkönig ligt in het Salzburgerland en bestaat uit de dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach. Hochkönig is met 2941 meter de hoogste berg in de regio, gelegen in het gelijknamige massief, onderdeel van de Berchtesgadener Alpen die op de grens liggen van Oostenrijk en Duitsland. De ruige bergtoppen vormen een groot contrast met de groene Alpenweides, ze geven je uitzicht net dat beetje extra.

De mogelijkheden om eropuit te trekken zijn in deze regio zo uitgebreid, je vult met gemak een week! Zeker in combinatie met de Hochkönig Card, die je als gast ontvangt wanneer je verblijft in een van de accommodaties in het gebied. De Hochkönig Card biedt je in de zomer een aantal grote voordelen:

 • gratis met de zomerliften in Maria Alm, Dienten, Mühlbach, Hintermoos en Hinterthal (incl. gratis vervoer van je mountainbike)
 • gratis (wandel-)busvervoer in de regio
 • gratis rodelen in Saalfelden
 • gratis mountainbike tochten met een gids
 • gratis een dag GoPro Helmcamera mee op pad
 • toegang tot de openlucht zwembaden in Maria Alm en Mühlbach
 • en… nog veel meer

Wat je zeker moet doen in Hochkönig? Een paar tips, gegarandeerde geluksmomenten:

1. Ga met de gondel naar de Prinzenberg Natrun

Vanuit het dorpscentrum van Maria Alm vertrekt de Natrun gondelbahn, een van de beste ‘zomer-bergliften’ in Oostenrijk. De comfortabele gondel brengt je in enkele minuten naar de Prinzenberg Natrun, op 1163 meter. Naast wandelingen naar een van de nabijgelegen berghutten of de bekende Jufenalm vind je hier een leuke speeltuin voor de kleinsten en een klimpark.

Direct naast de lift staat de moderne Tom Almhütte met ligstoelen in het gras, een groot terras en een hip interieur. Een fijne plek om na je rondwandeling over de Prinzenberg weer op te laden voordat je afdaalt naar het dorp. Mountainbikers kunnen naar het dal via de Flowtrail, voor wandelaars van (bijna) alle leeftijden is er een tof Waldrutschenpark. Tijdens je afdaling passeer je 5 glijbanen met lengtes van 25 tot 55 meter. Cool!

Tip: haal een speciale ‘glijbroek’ bij de kassa van de gondelbahn, voor meer glijplezier!

2. Neem de stoeltjeslift naar de Bürglalm

Naast de Hochmaisalm bahn die je naar de Steinbock Alm brengt, is ook de 6-persoons stoeltjeslift in Dienten een aanrader. Niet alleen voor de spectaculaire uitzichten vanuit de lift.  Voor mountainbikers loopt er een Flowtrail naar beneden, voor wandelaars zijn er diverse wandelroutes van verschillende niveaus. Wil je een nog authentieke berghut bezoeken, wandel dan in enkele minuten naar de Bürglalmhütte. Stap binnen en je snapt direct wat Alpengeluk is. Even bukken als je naar binnen gaat, welkom geheten worden door een dame in Dirndl, kleine ruimtes met houten tafels, banken langs de wand en stoeltjes met hartjes erin. Een gezellig geroezemoes klinkt, uit de luidsprekers komt traditionele Oostenrijkse muziek. Op de tafels potten bier, Kaiserschmarrn en Brettljause (plank met vleeswaren en kaas)….

Een groot contrast met deze authentieke hut vormt Die Deanterin, een hypermoderne berghut halverwege de afdaling naar Dienten. Het is verrassend te ontdekken dat er steeds meer hippe plekjes verschijnen. Niet alleen in de dorpen, ook op de bergen. Die afwisseling tussen authentiek, traditioneel en hip maakt Oostenrijk nog aantrekkelijker en het Alpengeluk groter.

3. Ga rodelen in Saalfelden

Naast jodelen moet je in Oostenrijk ook echt rodelen. Dat kan in de winter met een sleetje, in de zomer op speciale rodelbanen. En dat is zo leuk! Met je Hochkönig Card mag je een keer gratis rodelen in Saalfelden. Met een (ouderwetse) stoeltjeslift ga je omhoog, met een rodel zoef je de berg weer af. Over een lengte van 1,6 kilometer flits je langs 61 bochten, passeer je 3 jumps en daal je 345 meter. Dikke pret gegarandeerd!

Geopend: van half mei tot begin oktober

4. Alleen op de wereld in Riedingtal

Even geen liften? Wandelen zonder veel andere wandelaars en vertier? Rijd naar het Riedingtal, boven Mühlbach. Dit doodlopende dal ligt aan de voet van de Hochkönig en is alleen al door het uitzicht tijdens je wandeling een hoogtepunt van je verblijf. Parkeer je auto en wandel op je gemak naar de Rieding Alm, verkozen tot een van de mooist gelegen berghutten van het Salzburgerland. Met watervallen, koeien, eeuwige sneeuw en de ruige toppen van de Hochkönig als decor. Mijn favoriet, adembenemend mooi!

5. Eén grote speeltuin – Toni’s Almspielplatz

De Karbachalmbahn in Mühlbach brengt je naar bijna 1600 meter waar een speelparadijs op je wacht. Eigenlijk zijn de Alpen al een grote speeltuin, in Mühlbach doen ze er nog een schepje boven op. Bovenaan de lift vind je Toni’s Almspielplatz, met genoeg te doen en spelen om je een dag te vermaken. Terwijl jij lekker bungelt in een hangmat met uitzicht op de Hochkönig of een van de ligstoelen vermaken je kinderen zich uren bij de water- en zandspeelplaats. Samen wandelen? Loop Toni’s route, langs opdrachten, speeltoestellen, een uitzichtstoren, boomhut, springkussen en kabelbaan.

Met een adrenalinekick weer naar beneden? Huur een mountaincart (een soort driewieler) waarmee je razendsnel de 6,5 kilometer lange trail naar beneden aflegt. Voor durfals!

Extra tip: de Grossglockner Hochalpenstraße

‘Daar boven op die berg… ‘ ligt een bijzondere autoroute. Hoewel deze Grossglockner Hochalpenstraße niet onder de regio Hochkönig valt, mag deze tocht der tochten niet ontbreken tijdens je verblijf. Deze panoramaweg hoort tot de mooiste routes van Europa. Het hoogste punt ligt op 2571 meter, onderweg kijk je uit op 30 toppen van drieduizend meter hoogte met als hoogtepunt de 3798 meter hoge Grossglockner en de Pasterzengletsjer.

De panoramaroute is ruim 48 kilometer lang en slingert vanuit Bruck omhoog. Elk van de 36 haarspeldbochten bied je een nieuw en ander uitzicht. Indrukwekkend en adembenemend! Neem de tijd om overal te stoppen, om in de eeuwige sneeuw te lopen, om een wandeling te maken en om de verschillende exposities en tentoonstellingen onderweg te bewonderen.

Geopend: begin mei tot begin november, afhankelijk van sneeuwval en weersomstandigheden

Nog meer Alpengeluk?

Ook in de Alpen zit het geluk in kleine dingen. Nog een paar gratis tips:

 • laat je gordijnen eens open om ‘s ochtends te ontwaken met zicht op de bergen
 • haal broodjes bij de bakker, beleg en ga picknicken op een alm tussen alle bloemen
 • zoek een beekje op om samen in te spelen
 • loop een Kneipp wandeling, een Oostenrijks blotevoetenpad
 • pluk bloemen voor in je appartement/huisje
 • neem de tijd om op een bankje te staren naar de fantastische vergezichten

Handig om te weten:

De regio Hochkönig in het Salzburgerland ligt op ruim 900 kilometer van Nederland, een dag rijden. Wil je met de trein reizen, dan is Zell am See het dichtstbijzijnde station. Vliegen kan op Salzburg of München.

Overnachten: Er zijn meerdere bijzondere plekjes in Hochkönig van waaruit je de regio goed kunt verkennen. Modern, comfortabel en luxe zijn de appartementen van Landal Resort Maria Alm. Ze liggen in het centrum van Maria Alm, tussen de Oostenrijkse gezelligheid van restaurants en terrassen. De Natrun gondelbahn ligt op loopafstand. Het resort heeft alles om je een onbezorgde vakantie te bezorgen: restaurant, zwembad, massage- en schoonheidssalon, bakker & supermarkt op 2 minuten lopen.

Goed om te weten: Met de Hochkönig card heb je gratis toegang tot de zomerliften, die van mei tot begin november geopend zijn. De berglift in Maria Alm gaat dagelijks, de overige bergliften op bepaalde dagen van de week. Houd hier rekening mee in je planning.

Overzicht