Stadsgezicht Hattem

Stad met een dorps karakter
Stedentrip: Hanzestad Hattem

Stadsgezicht Hattem

‘Hattem’, al zo vaak ben ik langs het verkeersbord aan de A50 gereden, op weg naar Zwolle of noordelijker. Geen enkel moment is het in me opgekomen om de afslag te nemen naar deze kleine Hanzestad aan de IJssel. Daar is nu verandering in gekomen. Eenmaal in Hattem geweest, plan je standaard een tussenstop in.

Hanzestad Hattem is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstschilders. Begrijpelijk! Door de ligging aan de IJssel én aan de rand van de Veluwe is Hattem een wel heel aantrekkelijk stadje. Hollandse luchten boven water, uitgestrekte bossen en landgoederen en in het stadje een pittoresk centrum met eeuwenoude monumenten. De hoogste tijd om deze Hanzestad te leren kennen.

Met een stadsgids op pad door Hattem

Net zoals ik geen idee had van de charme van Hattem, had ik ook niet verwacht dat het zo leuk is om een stadswandeling met gids te maken. Als ik iets geleerd heb van mijn stedentrips naar de Hanzesteden, dan is het wel op pad gaan met een stadsgids. Je leert in korte tijd de stad ‘kennen’ en ontdekt de mooiste plekjes. Via het Toeristisch Informatie Punt in Hattem reserveer je eenvoudig je stads- of natuurgids (Tip: vraag naar Gerard). In Hattem voelde ik me door de gids echt even thuis. De stad heeft een dorps karakter, er wordt gegroet, gekletst en gelachen op straat. Al snel was ik voor even onderdeel van dit ‘dorp’.

Wat je zeker moet zien en doen in Hattem?

Tip 1. Bezoek de imposante Dijkpoort: je hebt je auto nog niet geparkeerd (gratis bij de jachthaven) of je loopt al tegen het eerste indrukwekkende monument aan. De 14-eeuwse stadspoort (ookwel Kamperpoort) geeft je toegang tot het centrum van Hattem. Wanneer je goed kijkt naar de stenen, zie je dat het bovenste deel van de poort pas later gebouwd is. Op zaterdag van 10.00 – 15.00 uur kun je gratis de Dijkpoort bezichtigen.

Tip 2. De Markt: vanaf de Dijkpoort loop je in enkele minuten naar het hart van de stad, de Markt. Je eerste aandacht wordt vast en zeker getrokken door de gezellige terrassen. Maar er is meer. Aan de Markt staan het Stadhuis, in de 17e eeuw in renaissancestijl verbouwd en de Andreaskerk, waarvan je aan de voorzijde alleen de kerktoren ziet.

Tip 3. De stadsmuur en het Huisje op de Muur: Delen van de stadsmuur zijn nog bewaard gebleven. Indrukwekkend dik en oud. Vanaf de Grote Gracht heb je een mooi zicht op de stadsmuur, het Daendels poortje en het Huisje op de Muur. In dit huisje, een 18e eeuws theekoepeltje, schildert en exposeert Lilia Gabo. Het Huisje is op woensdag en zaterdag geopend van 14.00 – 17.00 uur (in de zomermaanden). Ik hoop dat je Lilia treft!

Tip 4. ‘t Spookhuys: Daar bij dat Daendels poortje en daar waar het kasteel van Hattem heeft gestaan, vind je nu ‘t Spookhuys. Terwijl ik luister naar verhalen over de Dikke Tinne Burcht en spookhond Kladdegat bewonder ik een van de mooiste panden van de stad, zijn naam dankend aan alle spookverhalen die de ronde deden.

Tip 5. Het Bakkerij Museum: Dit museum mag je echt niet missen tijdens je bezoek aan de Hanzestad! Het Nederlands Bakkerijmuseum bezorgt je gegarandeerd een grote glimlach. En het water in je mond. Het museum bestaat uit twee historische stadsboerderijen, ondergronds met elkaar verbonden, een bakkerswinkel en een café. Zorg dat je aansluitend aan je bezoek aan het museum kunt aanschuiven in het historische museumtheater, alleen al voor de leuke bakker! Drie kwartier bak(kers-)plezier!

Nederlands Bakkerijmuseum – Kerkhofstraat 13, 8051 GG Hattem

Wandel verder op je gemak door de smalle straten, kijk omhoog naar de mooie gevels, bewonder de uitbouw van het ‘Pand der Liefde’, geniet van de doorkijkjes en ga op zoek naar de ‘Gouden Bocht’ van Hattem.

Ontdek ook de omgeving van Hattem

Ik kan je van harte aanbevelen te blijven slapen in Hattem (of in de nabije omgeving). Na het verkennen van de stad verdient de omgeving ook zeker je aandacht. Rondom Hattem vind je drie natuurgebieden, die elk de moeite waard zijn: de Veluwe en Landgoed Molecaten – met kans op het zien van zwijnen, vossen, edelherten en reeën, de Wiesenbergse Kolk in de uiterwaarden waar otters, bevers, ganzen en ooievaars zitten en het Algemene Veen met zeldzame planten.

  • Tip 1: Maak een wandeling op Landgoed Molecaten: Naast een stadswandeling met gids is ook een natuurwandeling met gids een aanrader. Landgoed Molecaten grenst aan de stad en biedt verschillende mogelijkheden voor een afwisselende wandeling, veelal startend bij Herberg Molecaten. Je kunt het zo gek maken als je wilt, van een rondje landgoed van een uur tot stevig doorwandelen naar de Wezepsche Heide. In een uur tijd krijg je al zoveel moois te zien. Een van de watermolens van het landgoed, het landhuis, beekjes en sprengen, Spaanse graven, de eeuwenoude Mariabeuk en Huis ‘t Spijker Watervliet. Na afloop op het terras van Herberg Molecaten alle indrukken even op je in laten werken.

  • Tip 2: Fiets een Rondje Hattem: Huur een fiets in de stad, bij Veltkamp Tweewielers en rijd een Rondje Hattem, een fietsroute van 20 kilometer waarbij je de mooiste plekjes rondom de stad ziet. Je fietst direct vanuit het centrum naar de uiterwaarden om met het pontje de IJssel over te gaan. Volg de dijk aan de overkant van de rivier (met mooi zicht over Hattem) naar de Hanzeboog (brug) om de rivier weer over te steken. Al snel fiets je de bossen in van Landgoed Molecaten, over smalle bospaden. Uiteindelijk trap je langs de Hezenbergersluis weer de uiterwaarden in, voor een laatste stukje weidsheid.Let op: het pontje vaart vanaf eind april tot eind oktober.

Handig om te weten over Hattem:

Parkeren? Aan de rand van de historische stad parkeer je gratis je auto. Aan de jachthaven aan de Geldersedijk en ook op parkeerplaats de Bleek. In een paar minuten sta je in hartje stad.
Overnachten in Hattem? Verblijf bij Aparthotel Hattem, een bijzonderplekje in hartje stad!
Met een stadsgids op pad?  Van mei tot september is er elke woensdag om 14.00 uur een stadswandeling. Vertrek vanaf het Toeristisch Informatie Punt op de Markt, kosten € 3,50 p.p.
Ook erg leuk om te doen: een smaakwandeling langs de lekkerste adressen in Hattem.

Tip: combineer Hattem met een bezoek aan een van de andere Hanzesteden aan de IJssel, bijvoorbeeld Hanzestad Zwolle. Pontje over en je bent er bijna.

Ontdek de mooiste Hanzesteden verbonden door water

Overzicht