Historische pandjes op een rij aan de Vischmarkt, in Hanzestad Harderwijk

Ontdek de mooiste plekjes
Stedentrip: Hanzestad Harderwijk

Historische pandjes op een rij aan de Vischmarkt, in Hanzestad Harderwijk

Hanzestad Harderwijk heeft álles in huis om voor iedereen een geslaagde stedentrip te zijn. Een historische binnenstad en een rijke geschiedenis, goede restaurants en hippe hotspots, de Veluwe als voortuin en het Veluwemeer in de achtertuin. Er zijn weinig steden in Nederland te vinden die zoveel te bieden hebben op zo’n klein oppervlak. Voor cultuurliefhebbers, watersporters, culinaire lekkerbekken, sportievelingen, natuuraanbidders en shopaholics! Ontdek de mooiste plekjes van Harderwijk tijdens je bezoek aan de stad.

Net als velen met mij gaat mijn kennis over Harderwijk nauwelijks verder dan ‘daar ligt toch het Dolfinarium?’ Het Veluwemeer en de Veluwe kan ik ook nog bedenken, maar daar blijft het bij. En dat terwijl Harderwijk en omgeving genoeg te bieden hebben om met gemak een week te vullen.

De reis naar Harderwijk op een koude winterdag belooft me al veel goeds. Terwijl ik kilometers over de Veluwe rijdt, met aan weerszijden van de weg uitgestrekte bossen, heidevelden en zandvlaktes, probeert de opkomende winterzon zich een weg te banen tussen de bomen door. Wanneer de zonnestralen de grond raken, glinstert de rijp als diamanten in het zonlicht. Het voelt alsof ik over een roden loper de stad nader. Wat een entree!

Een 10+ beleving

Ik word welkom geheten met de woorden ‘Op de Veluwe gaan we voor een 10+ beleving! en na twee dagen Harderwijk kan ik dat alleen maar volmondig beamen. Ontdek wat ik ontdekte.

1. Wandel door de tijd

Maak een stadswandeling om alle mooie straatjes, historische gebouwen, Middeleeuwse poorten, eeuwenoude stadsmuur, doorkijkjes en verborgen hoekjes te ontdekken. Harderwijk heeft meer verhaal dan je verwacht. Ontdek met een stadsgids deze hanzestad, ooit ook garnizoensstad, universiteitsstad, vissersstad en stad van de Munt. Wandel door het Hortuspark, langs het Linneaus torentje en het Marius van Dokkum museum naar het Kloosterplein. De Paradijspoort geeft je toegang tot de Smeepoortenbrink, een van de pittoreske pleintjes in de stad. Een paar stappen verder en je staat voor de historische zeewering, de Zeebeer. Deze stoere stenen bescherming van de stad is nu ook een originele Harderwieker specialiteit: de Ouderwetse Bakkerij verkoopt een gelijknamig brood (cake) rijkelijk gevuld met abrikozen, noten en amandel.

Tussen het Blokhuis en de Grote Kerk vind je de mooiste straatjes van de stad: de Blokhuissteeg, Burgtstraat en Straat van Sevenhuysen. Volg kriskras de straten door de oude stad en je komt bij de Vischmarkt. Volgens aanwonenden het mooiste plein van Nederland… Door de Vischpoort, die toegang biedt tot de Strandboulevard en haven, werd vroeger de vis aangevoerd. Kijk niet alleen omhoog naar de indrukwekkende poort in de stadsmuur, maar ook even naar beneden voor een mooi stukje kunst.

Wandel door de Kleine en Grote Oosterwijck naar de oude vissershaven met Molen de Hoop, de vischafslag en de scheepshelling. Hier ligt de bruine vloot, die je het gevoel van vroeger geeft. Leuk om tijdens de zomermaanden hier aan boord te stappen van een sloep of rondvaart om de stad vanaf het Veluwemeer te bewonderen. Wil je graag meer te weten komen over Harderwijk als vissersstad? Bezoek dan het Palingmuseum met de rokerij (ook om een lekker visje mee naar huis te nemen).

2. Een museum met een glimlach

Een museum aanbevelen doe ik niet snel, maar het Marius van Dokkum museum in Harderwijk mag je niet overslaan tijdens je bezoek aan de stad. Om een aantal redenen:

  • het markante historische gebouw in het Hortuspark
  • ontdek de Rembrandt van de Veluwe
  • van het werk van Marius van Dokkum ga je gegarandeerd lachen (ik heb hardop staan schateren!)
  • de zeldzame mogelijkheid om de schilder aan het werk te zien. Marius is 1 dag per week aan het werk in zijn atelier in het museum.

3. Een stad met strand, in het binnenland

Langs de stadsmuren ligt de lange Stadsboulevard, de scheiding tussen stad en Veluwemeer. Wanneer je door de Vischpoort de boulevard op loopt, zie je de lange stadsmuur. Tijdens de zomermaanden ligt de haven hier vol met plezier- en zeiljachten en vind je een lange rij terrassen op de boulevard. Je kunt hier uren over het water staren en alle bootjes bewonderen. Of ga lekker naar het strand! Harderwijk heeft als een van de weinige steden in het binnenland een echt strand. Met hippe strandtent: Walhalla.

4. Te water!

De ligging aan het Veluwemeer maakt van Harderwijk een geliefde stad bij watersporters. Blijf gerust enkele dagen in de stad om na je stadswandeling, uurtjes shoppen en/of culinaire uitspattingen het water op te gaan. Ga SUPpen (stand up paddling) om een goed beeld van Harderwijk vanaf het water te krijgen, huur een kano en peddel langs het Blokhuis, ga zeilen tot op het IJsselmeer, huur een sloep om de zon in het Wolderwijd te zien zakken…

5. De Veluwe in de voortuin

Ben je geen waterrat maar een landrot? De voortuin van Harderwijk bestaat uit de Veluwe. Zodra je de stad uit rijdt, bevind je je in de natuur. Kilometerslange fiets- en wandelpaden strekken zich voor je uit. Om een beeld te krijgen van de ligging van de stad aan de rand van de natuur, beklim je de Toekantoren, met 220 treden.

Ben je met kinderen, start je wandeling dan bij de stoere speeltuin in de natuur aan de Watertorenweg. Klimmen en klauteren over boomstammen en obstakels, zo leuk! Loop dan door naar het Beekhuizerzand, een grote zandverstuiving (vanaf het centrum van Harderwijk slechts 10 minuten fietsen) en een favoriete bestemming voor wandelaars, mountainbikers en hardlopers.

6. Heerlijk Harderwijk

Geen bezoek aan een stad zonder een tussenstop bij een koffietentje, eetcafé of hippe hotspot. Wees gerust, ook die heeft Harderwijk meer dan voldoende. Niet voor niets wordt deze Hanzestad ook wel gezien als het walhalla voor culinaire liefhebbers. Ik tip je de leukste en lekkerste adressen in de stad. 

Handig om te weten als je naar Harderwijk gaat

Wat mij betreft is een dag Harderwijk echt te kort! Plan minimaal een nachtje voor het al moois in en om de stad.

Parkeren: Wanneer je je auto parkeert in de Houtwal parkeergarage zijn de eerste twee uur gratis, van maandag t/m vrijdag.

Blijven slapen: een paar tips voor een bijzondere overnachting.

  • In hartje stad, aan de Vischmarkt, ligt het Stadslogement. In een historisch pand boven restaurant Ratatouille vind je een sfeervol gastenverblijf, mijn favoriete plek in de stad. Via een nauw steegje (een klein beetje geheim) kom je in het logement, een ruime plek voor twee (mogelijk tot 4) met eigen opgang. Privacy gegarandeerd, hier geen verplichte afspraken voor het ontbijt, een goed gevulde koelkast zorgt ervoor dat je op eigen tijd ontbijt.
  • Buiten de stad ligt Bijzonder Plekje Logeren aan de Brink. Logeren aan de Brink is een comfortabele B&B met twee kamers, een familiekamer en een hot tub aan de rand van de Veluwe, bij Harderwijk en Ermelo. De ligging van de B&B is perfect, je kunt alle kanten op.

 

Lees meer over Hanzestad Harderwijk

 

Overzicht