Achterzijde van het Arsenaal, met doorkijkje naar de kerk

8 tips voor je stadswandeling
Stedentrip: Hanzestad Doesburg

Achterzijde van het Arsenaal, met doorkijkje naar de kerk

Doesburg is een kleine stad in de Achterhoek. Klein, maar fijn! Met een historische binnenstad waar je in elk pand wel even binnen wilt kijken, met een pleintje met terrasjes waar je je in het buitenland waant en met verrassende hoogtepunten. Ontdek aan de hand van deze tips de stad Doesburg, de meest zuidelijke Hanzestad aan de IJssel.

Met de zon in mijn gezicht en flarden nevel boven de rivier volg ik de slingerende dijk langs de Rijn naar Arnhem. Het is hier (bij Westervoort) waar de IJssel begint, de rivier die langs verschillende Hanzesteden en het Ketelmeer naar het IJsselmeer loopt. Het is bijzonder te beseffen dat het water dat ik hier zie stromen, straks ook langs Doesburg komt.

Ik parkeer mijn auto (gratis) net buiten de oude stad en ga te voet verder. Het oude centrum van Doesburg is niet groot en laat zich prima te voet verkennen. Al dwalend door de kronkelende straten kom je vanzelf langs de mooiste plekjes, die ik hier graag met je deel.

1. Beschermd stadsgezicht

Wanneer je je auto net als ik geparkeerd hebt op de Bleek (Koepoortwal) en de stad in loopt, val je gelijk met je neus in de boter. Geplaveide straten en gekleurde gevels aan weerszijden van je, je kijkt je ogen uit. De historische binnenstad is een beschermd stadsgezicht. Doesburg telt maar liefst 150 monumenten. Wanneer je de Hanze stadswandeling Doesburg volgt, ontdek je de boeiende (en rijke) geschiedenis achter de vele bijzondere gevels.

2. Oudste horecagelegenheid van NL – De Waag

Hoewel velen Doesburg binnenkomen via de Koepoortstraat, is het leuker om via de Veerpoortstraat en Roggestraat naar het hart van de stad te lopen. Je loopt tegen het stadhuis aan en met een paar stappen naar rechts sta je ineens oog in oog met De Waag. Een van de meest indrukwekkende gebouwen in de stad! Dit oudste stadsbierhuis van Nederland heeft een trapgevel om naar te blijven staren. Neem vooral ook even de tijd voor een tussenstop ín De Waag.

Stadsbierhuys De Waag – Koepoortstraat 2-4, Doesburg

3. Het Arsenaal – imposant en charmant

Liefkozend praat Mano, uitbater van restaurant Het Arsenaal 1309, over de oude dame. In dit geval is de oude dame het voormalige middeleeuwse klooster waar is gewoond en geweend. Na jarenlang ‘verstopt’ te hebben gestaan in de stad is na een grondige renovatie een prachtige ‘dame’ tevoorschijn gekomen: imposant en charmant. En tegenwoordig een bruisende ontmoetingsplek met een restaurant waar je neerstrijkt om voorlopig niet meer weg te gaan. Bij mooi weer op het terras aan de voorzijde of in de binnentuin.

Het Arsenaal – Kloosterstraat 15, Doesburg

4. Waar Abraham de mosterd haalt?

Al sinds de 15e eeuw staat Doesburg bekend als mosterdstad. Nieuwsgierig hoe ze dit maken? Breng een bezoekje aan de Doesburgsche Mosterdfabriek. Liever alleen proeven? Dat doe je wat ons betreft het beste in stijl bij Stadsbierhuys de Waag.

5. Een hoogtepunt – de Martinikerk

De toren van de Martinikerk reikt tot 94 meter en is daarmee de hoogste toren van Gelderland. 220 Treden leiden je, onder begeleiding van een torengids, naar een spectaculair uitzicht over de oranje daken en smalle straten van de binnenstad. Kijk tot ver over de weilanden naar de Veluwezoom, Montferland en de Achterhoek terwijl je luistert naar de mooie verhalen van de gids.

De toren is in de mei-, zomer- en herfstvakantie iedere woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag om 14.00 uur te beklimmen. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij het VVV kantoor. Ook tijdens de culturele zondag wordt de toren opengesteld.

6. Cultuur op zondag

Probeer je bezoek aan Doesburg zo te plannen, dat het samenvalt met de Culturele Zondag Doesburg, elke 1e zondag van de maand. De bijzondere kunstroute is al 30 jaar lang een begrip. Door de hele stad openen galeries, ateliers, musea, podia en bijzondere winkels hun deuren tussen 12.00 en 17.00 uur. Ook kleinschalige initiatieven zijn te bewonderen, veelal bij de kunstenaars in huis. Alleen al daarom is het zo leuk, je komt binnen bij de mooiste plekken in de stad.

Toegang is overal gratis, behalve bij het Musée Lalique.

7. Must-see: Musée Lalique

Wanneer je me een beetje kent, weet je dat ik de deuren niet plat loop in een museum. Toch mag je niet naar huis gaan zonder een bezoek aan het Lalique Museum in Doesburg. Het museum, gevestigd in een Rijksmonument, heeft een bijzondere collectie glaswerk, vazen en juwelen van René Lalique. Voor kunstliefhebbers een begrip, voor mij een wondere wereld… In meerdere opzichten.

Société Musée Lalique Pays Bas – Gasthuisstraat 1, Doesburg

8.  Van verleden naar heden: de IJsselkade

Nog niet genoeg stappen gezet en wil je na alle indrukken in de stad even je hoofd leeg laten waaien? Wandel naar de IJsselkade. Twee bruggetjes aan het einde van de Veerpoortstraat over en je bent weer terug in het nu. De moderne brede boulevard biedt je een prachtig zicht over de IJssel.

Praktische tips voor je stedentrip Doesburg:

Ik geef je graag nog een paar handige tips voor je bezoek aan Doesburg:

Parkeren: Je parkeert je auto gratis op de Bleek (Koepoortwal), slechts enkele minuten lopen van hartje stad.

Blijf slapen!
Niet alleen voor Doesburg wil je langer blijven. De ligging bij de Veluwe en langs de IJssel zorgt voor een groot aanbod aan bezienswaardigheden en activiteiten. Blijf logeren bij een van deze bijzondere plekjes om alles te ontdekken:

  • Bed & Does: In de historische stad van Doesburg ligt deze accommodatie, in een Rijksmonument. Onder de balken in de nok vind je het gastenverblijf met uitzicht op de IJssel of de Martinikerk. Naast een ruime slaapkamer heb je als gast ook de beschikking over een woonkamer en een keuken met eethoek. Heerlijk thuiskomen na een dag in de stad. Een fijne uitvalsbasis, mede door alle tips van de enthousiaste gastvrouw Jolijn. 
  • Logeer & Sfeer: Op fietsafstand van Doesburg ligt 5-persoons vakantiehuis Logeer & Sfeer. In de weilanden, met hot tub en uitzicht tot aan de dijk.

Bezoek voordat je naar Doesburg gaat de website van de Hanzestad, voor het programma van de culturele zondag, de beklimming van de Martinikerk, het reserveren van een stadswandeling of meer informatie over de andere Hanzesteden.

 

 

Overzicht