Zicht op Hasselt vanaf de kerktoren

Verrassend dagje uit
Stedentrip: Hanzestad Hasselt

Zicht op Hasselt vanaf de kerktoren

Wie bij de naam Hasselt in gedachten al de grens oversteekt naar België moeten we echt even wakker schudden. Vlakbij Zwolle, aan het Zwarte Water en de Dedemsvaart ligt namelijk ‘ons eigen’ Hasselt. Deze karakteristieke Hanzestad in combinatie met de prachtige omgeving is een verrassend mooi dagje uit in eigen land!

Historische binnenstad

Hoewel klein van stuk straalt de binnenstad van Hanzestad Hasselt allure uit. Deze Hanzestad heeft een rijke historie. Dat is niet alleen te zien aan de ruim 70 rijksmonumenten, het is ook voelbaar. Wanneer ik arriveer, slaat de klok van de Grote Kerk precies 10:00 uur. Het carillon geeft me een warm onthaal, net als de lentezon. Op de Markt prijkt het Oude Stadhuis, een imposant gebouw en vandaag de dag thuishaven van het Toeristisch Informatie Punt. Vanuit de burgermeesterkamer, vanachter het originele bureau, verwelkomen en informeren TIP medewerkers hun gasten maar al te graag. Hier wordt ook regelmatig met stempels gezwaaid want Hasselt is één van de oudste bedevaartsplaatsen van Nederland en onderdeel van de pelgrimsroutes van Noord-Nederland naar Santiago de Compostella!

Stadswandeling langs grachten

Ik houd het bij een stadswandeling. Onder leiding van een rasechte Hasseltenaar, Johan, maak ik deze stralende dag uitgebreid kennis met Hanzestad Hasselt. Ik beklim de kerktoren, geniet hier van het vergezicht, wandel langs grachten met pittoreske ophaalbruggetjes en markante panden en neem een kijkje bij de kalkovens. Het oudste industriële monument in Hasselt waar tot 1990 nog schelpen tot metselkalk werden gebrand. Iets wat meer dan vijf eeuwen lang een belangrijke industrietak was in deze Hanzestad. Intussen geeft Johan me een lesje geschiedenis over zijn woonplaats én over zijn familie, die al sinds 1200 in Hasselt gevestigd is. Het is een absolute toevoeging om hier met zo’n trotse inwoner rond te wandelen, waarbij anekdotes van middeleeuwen tot Tweede Wereldoorlog de revue passeren.

Lunchen aan het water

Eerlijk is eerlijk, je struikelt in Hasselt niet over de terrassen en winkels. Dat neemt niet weg dat je hier fijn kunt rondstruinen en heerlijk kunt eten! Direct aan het water ligt De Linde, een sfeervol grand café en winkel in één, waar cliënten medewerkers zijn. Hier wordt overduidelijk met liefde en aandacht gewerkt. Vanuit de werkplaats stromen zelfgemaakte babymutjes en theepakketjes door naar de hippe cadeauwinkel. Met mijn snoet in de zon op het terras kijk ik tijdens de lunch op het water. Er meert een bootje aan (want je kunt een rondvaart maken over de grachten) en er dobberen twee zwanen. Je kunt ook in een waterfiets van De Linde stappen en een rondje trappen langs de grachtengordel!

De Linde – Kalkovenwegje 1 8061 CZ Hasselt

Op zoek naar de zeldzame Kievitsbloem

Bij een bezoek aan Hasselt mag het verkennen van de omgeving absoluut niet ontbreken. Huur een (elektrische) fiets bij Mijn Stadsfiets en ga lekker de natuur in! Slechts één keer per jaar bloeit hier de zeldzame kievitsbloem in de uiterwaarden van het Zwarte Water, in natuurgebied de Brommerd. Wat een geluk want laat ik nu nét deze week in de buurt zijn om deze paarse schoonheid in grote getale te zien dansen in de wind!

In plaats van op de fiets op zoek te gaan, kun je ook een excursie van Staatsbosbeheer reserveren. Slechts een paar dagen per jaar vaart een elektrische boot vanuit Hasselt naar de uiterwaarden waar de Kievitsbloemen groeien. Natuurgebied De Brommerd verandert voor hele korte tijd in een paarse deken van bloemen. Samen met een boswachter maak je een wandeling langs de bloemenvelden, kun je de klokjes van dichtbij fotograferen en leer je meer over het landschap.

Rondje Zwarte Water vanuit Hanzestad Hasselt

Via de dijk fiets ik door richting Zwartsluis. Wat hou ik toch van dijken, alleen al de wind door je haren en die bedrijvigheid in de uiterwaarden! Geen mens te bekennen hier maar ik ben aangenaam verrast over het aantal (water)vogels. Ik spot een kiekendief, een kievit, een ooievaar en met het tellen van het aantal reigers en zwanen ben ik na een tijdje maar gestopt. In Zwartsluis is het heerlijk eten en drinken bij ’t Kraantje. Een stoer eetcafé aan het water, waar je eventueel ook met je boot kunt aanmeren.

‘t Kraantje – Het Oude Diep 7c, 8064 PN Zwartsluis

Hasselt: zet maar op je lijstje!

Hasselt heeft me wakker geschud. In positieve zin. Deze Hanzestad staat misschien niet bovenaan ieders to-do lijstje. Des te verrassend (en leerzaam) is het om je hier onder te dompelen in de geschiedenis en omgeving van een ooit zo’n belangrijk handelscentrum in ons land. Het moge klein en heel overzichtelijk zijn, alles wat ik wens voor een dagje en nachtje weg is afgevinkt. Een mooie omgeving, natuur, fijne mensen, lekker eten en drinken… Hanzestad Hasselt has it all!

Meer lezen over de Hanzesteden?

Goed om te weten: zondag is een rustdag in Hasselt.

Overzicht