Gracht in Zwolle met boten en gekleurde gevels

Een wandeling binnen de stadsmuren
Stedentrip: Hanzestad Zwolle

Gracht in Zwolle met boten en gekleurde gevels

Zwolle is een van de grotere Hanzesteden in ons land, bekend van o.a. de Librije, van museum de Fundatie en de Zwolse Balletjes. Van een van de mooiste boekenwinkels van Nederland, van de Blauwvingers en de Peperbus. En… van de Meisjes van Plezier en Kort Jakje.

Het beste verken je deze hanzestad te voet (of per fietstaxi). Verdwalen is onmogelijk, de historische binnenstad wordt omringd door een stervormige gracht en resten stadsmuur. Binnen die gracht wacht een prachtstad! Ontdek het zelf tijdens een stadswandeling of SmaakRoute.

Op stap met de Meisjes van Plezier

Mijn eerste kennismaking met Zwolle is enigszins verwarrend. Wanneer ik me meld bij B&B Kort Jakje, in een schattig straatje en aller charmantst pandje, vraagt Kirsa (de eigenaresse) of ik bekend ben met het verhaal van Kort Jakje. Ik ken Kort Jakje alleen maar van het kinderliedje en krijg in verkorte versie te horen dat ze hoogstwaarschijnlijk een Amsterdams hoertje was. Nog geen minuut later komen de ‘Meisjes van Plezier’ binnen lopen om me te begeleiden door de stad. Waar ben ik beland?

Gelukkig blijk ik in goede handen. ‘Ik doe alles, behalve dát’, lacht Judith, de eigenaresse van de Meisjes van Plezier. Zowel Kirsa als de Meisjes van Plezier weten me de weg te wijzen naar de leukste plekjes in de stad, precies zoals ik ze graag zie.

Stadswandeling langs de hoogtepunten van Zwolle

De Meisjes van Plezier doen hun naam eer aan. Ik ben nog maar kort met Judith op pad of ik word al gegrepen door haar enthousiasme. Mijn B&B ligt slechts één steegje verwijderd van het hart van de stad en daar worden de eerste verhalen al verteld. Judith kent de stad als geen ander en weet bij elke straat, elk pandje en elke bezienswaardigheid wel iets te vertellen. Van de winkels tot aan de stadstorens, van de restanten van stadsmuren tot aan de grachten. Daarbij is Judith een graag geziene gast in Zwolle, wat leidt tot leuke gesprekken en mooie ontmoetingen.

1. UNESCO monument De Sassenpoort

Een niet te missen monument is de Zwolse Sassenpoort, een markante stadspoort uit de 15e eeuw, vermeld in de lijst van Nederlandse UNESCO-monumenten (top 100). Bezoekers aan de stad werden bij deze imposante poort grondig geïnspecteerd. Had je een afgesneden oor (dief), dan kwam je de stad niet binnen. Spannende verhalen onder de poort, ik ben een en al oor!

De Sassenpoort – Sassenstraat 53, 8011 PB Zwolle

2. Het icoon van de stad: Museum de Fundatie

Wanneer je door de historische straten van Zwolle kijkt, word je regelmatig geconfronteerd met het ruimteschip van de stad: Museum de Fundatie. Dit bijzondere gebouw steekt hoog boven de oude pandjes uit en lijkt te zweven boven de stad. Het Zwolse icoon herbergt een tentoonstelling van de belangrijkste, beste en invloedrijkste kunstwerken die de afgelopen vijftig jaar in Nederland zijn gemaakt. Vijftig inspirerende objecten die eigenlijk iedereen zou moeten kennen, met als rode draad het thema ‘Vrijheid’.

Museum de Fundatie – Blijmarkt 20, 8011 NE Zwolle
Geopend: van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur

3. Knus onder de Peperbus

‘Onder de Peperbus is het leven altijd knus’, vertelt Judith. Samen met de Sassenpoort en de Fundatie bepaalt de Peperbus (officieel de Onze Lieve Vrouwetoren) het stadsgezicht. Beklim de toren van 75 meter hoogte (236 treden tot de eerste gang) en kijk uit over historische daken tot ver buiten de stad.

De Peperbus – Ossenmarkt 40, 8011 MS Zwolle
Beklimming
: maandag t/m vrijdag van 13.30 -15.30 uur

4. Verkocht!

In de indrukwekkende Broerenkerk in het centrum van de stad vind je nu een van de mooiste boekenwinkels van ons land: Waanders in de Broeren. Kijk je ogen uit! Niet alleen naar de enorme collectie boeken onder de gewelven met prachtige schilderingen, ook naar de bouw van de boekhandel binnen de kerk. De originele kerk moest in tact blijven, je ziet dat de (boeken-)wanden los staan van de gevel. Prachtig! Judith laat me kennismaken met Hermen, de bijzondere ‘bewoner’ van de kerk.

Je brengt hier met gemak een aantal uren door. Heerlijk dat je tussendoor kunt neerstrijken bij de Brasserie in de kerk, Smaak In de Broeren. Met een tijdschrift bij je koffie, een goed boek bij de lunch, een high tea…

Waanders in de Broeren – Achter de Broeren 1-3, 8011 VA Zwolle
Geopend: 7 dagen per week

5. Wat een pracht langs de Thorbeckegracht

Dit stukje Zwolle, bij de Thorbeckegracht, is een van mijn favoriete stukjes Zwolle. Door de historische panden langs de gracht, de boten aan de kade en het Pelserbrugje lijkt het hier wel een beetje Amsterdam. Op mooie dagen is het een komen en gaan van bootjes op de Stadsgracht en vind je aan de overzijde in de buurt van de Pelsertoren gezellige terrasjes bij de Cultuurboot, ‘t Pannenkoekschip, de Verhalenboot en Bistro de Kwaak.

Via het Pelserbrugje, een voetgangersbrug, loop je van het historische centrum in enkele minuten naar de Librije.

6. Sterren in de gevangenis

Een bezoek aan Zwolle is niet compleet zonder een bezoek aan de Librije. Binnenstappen in de wereld van Librije en er dineren/overnachten in de voormalige gevangenis is niet voor iedereen weggelegd. Binnenlopen in Librije’s winkel wel en dat is een gastronomisch feestje. Met zorg geselecteerde wijnen, favoriete kruiden van Jonnie Boer, jam en honing, worsten naar eigen recept en groente op zuur, boeken, keuken accessoires; laat je verleiden door een Kus van Thérèse!

De Librije – Spinhuisplein 1, 8011 ZZ Zwolle

Proef Zwolle

De Meisjes van Plezier weten niet alleen wat leuk, maar ook lekker is. En daarom heeft Judith een SmaakRoute samengesteld door Zwolle, langs de lekkerste adressen van de stad. En die wil je niet missen tijdens je stedentrip. Zo maak je een stadswandeling waarbij ook de inwendige mens niet vergeten wordt! ‘t Leuke is dat je bij elk lekker adres een warm welkom wacht, een kleinigheidje krijgt voor in je smakelijke goodiebag én een verhaal over de locatie. De SmaakRoute is divers en gaat o.a. langs:

 • Het Zwolse Balletjeshuis
  Heb je wel eens gehoord van Zwolse steken, beter bekend als Zwolse Balletjes? Het is de naam voor een snoepje, ambachtelijk gestoken uit suikerdeeg van suikerriet. Een snoepje voor de rijkelui. Tegenwoordig voor iedereen te proeven in het Zwolse Balletjehuis, een van de stops tijdens de SmaakRoute. Er valt hier nog veel meer te proeven. In het monumentale pand, nog helemaal authentiek ingericht, staat het vol met oud Hollands snoepgoed.
 • ‘t Konkeltje
  Niet alleen lekker, de SmaakRoute is ook leerzaam. Ik heb bij ‘t Konkeltje geleerd wat een konkeltje is. Deze koffie en theewinkel van een Zwolse koffiebrander puilt bijna uit van de verschillende koffie- en theesoorten. Strijk neer om te proeven en neem de smaak van Zwolle meer naar huis.
 • Librije’s winkel
  In Librije’s winkel proef je van kazen van Kaasboerderij Heileuver uit het Vechtdal, gedroogde worst van Brandt & Levie met een speciale smaak van Jonnie en groente uit zuur. Verrukkelijk!
 • Bonbonnerie Borrel
  Afsluiten met chocolade… Judith weet wat goed voor je is! In de buurt van Bonbonnerie Borrel komt de geur van chocolade je al tegemoet. De bonbons worden in de winkel gemaakt en zijn ware kunstwerkjes. Meenemen voor thuis is een heel goed idee!

Los van bovengenoemde tips raad ik je ook aan de tijd te nemen om zelf lekker te dwalen. De straatjes en pleintjes in de binnenstad zijn stuk voor stuk de moeite waard.

Praktische tips voor je stedentrip Zwolle:

Zin gekregen om Zwolle te gaan ontdekken? Voor een dagje of misschien wel een meerdaagse stedentrip? Ik geef je graag nog een paar handige tips:

Op Zwolle raak je niet uitgekeken! Ga live bingewatchen.

Parkeren: Voor maximaal € 9,- per dag parkeer je je auto op het parkeerterrein aan de Burgermeester van Roijensingel, waarna je in enkele minuten onder de Sassenpoort de stad inloopt.

Opties om de stad te ervaren:

 • In Zwolle rijden fietstaxi’s onder de naam Fietsjoe. Voor korte ritten door de stad, een stadstour van een uur of een romantisch ritje met de Liefdestaxi
 • Ontdek Zwolle vanaf het water met een waterfiets, kano, kajak, SUP board of vaar met een sloep van Hiawatha Actief door de gracht om de stad

Blijven slapen? B&B Kort Jakje is een Bijzonder Plekje in Zwolle. In een klein pakhuis in een van de mooiste straatjes van Zwolle ligt deze accommodatie, door een steegje verbonden met hartje stad.

Meer weten over Zwolle? Bezoek voordat je naar Zwolle gaat de website van de Hanzestad.

Nieuwsgierig naar de andere Hanzesteden? Ontdek de mooiste Hanzesteden

 

Overzicht