Het leukste dagje uit: per puch door het Vechtdal is een leuke activiteit

Origineel en lekker!
Vechtdal: 10 tips voor het leukste dagje uit

Het leukste dagje uit: per puch door het Vechtdal is een leuke activiteit

Elke keer wanneer ik voor Bijzonder Plekje ontour ben in Nederland, word ik positief verrast door de veelzijdigheid van ons kleine land. De grote diversiteit aan landschappen, idyllische dorpen, bijzondere plekjes… Nederland heeft zoveel te bieden! Mijn mooiste ontdekking is het Overijsselse Vechtdal, een gebied waar bijna alle Nederlandse landschappen te vinden zijn. Ga je mee eropuit? Met deze tips beleef je het leukste dagje uit in het Vechtdal!

Veel mensen kennen het Vechtdal van Ommen, van de vele campings en van het uitgebreide fietsroutenetwerk. Er is nog zoveel meer. Ik tip je graag, uit eigen ervaring, de leukste activiteiten van het Vechtdal.

Tip 1. Bezoek Kaasboerderij Heileuver

Het is vroeg in de ochtend wanneer ik bij Zwolle de snelweg verlaat en het Vechtdal in rijd. Nog maar net de stad uit word ik al getrakteerd op vergezichten over weilanden en akkers. Her en der ligt een idyllisch boerderijtje in het landschap. De weg kronkelt zich, net als de Vecht, langs landgoederen, door bossen en lanen met hoge bomen naar het oosten. In de buurt van Dalfsen wordt het mooier en mooier. De zon komt op en werpt lange schaduwen over het landschap. Ik ben nu al blij en dan moet mijn dagje uit nog beginnen.

Die laatste kilometers vanuit Dalfsen naar Kaasboerderij Heileuver beloven veel goeds. Wanneer ik mijn auto parkeer op het erf van de kaasboerderij ben ik vooral nieuwsgierig: ‘wat krijg ik hier te zien?’. Voordat ik het weet, schuif ik al aan bij boer Marinus aan de keukentafel. Met een heerlijke kop koffie en een trommel vol koekjes voor mijn neus begint de boer te vertellen, over koeien, kaas en kunst. Over de geschiedenis van de boerderij en over de keuze om kaas te gaan maken. Want, ‘als ik alleen koeien moet hebben, dat vind ik niks’. Boer Marinus zorgt voor alle praktische zaken op de boerderij, zijn vrouw Joke is van de creativiteit. Wanneer ik de kaaswinkel betreed, ingericht door Joke, weet ik direct dat deze boer en boerin samen een perfecte match zijn. De lekkerste kazen én een mooie landwinkel!

Een voorraad kaas op de planken bij Kaasboerderij HeileuverDe prachtige kaaswinkel op de kaasboerderij, met schappen vol kaas, verswaren en cadeau artikelen

Van heinde en ver komen mensen bij Heileuver hun kaas kopen. ‘En dat maakt mijn werk ook zo leuk’, vertelt boer Marinus. ‘Ik ontmoet zoveel verschillende mensen. Hier komt de buurman op een oude fiets en met klompen aan, maar ook een Amsterdamse directeur. En ik hoor de leukste reacties! Van ‘Wat een grote hond heeft de boer. Dat is een kalfje’ tot aan ‘Waarom hebben koeien meisjesnamen? Omdat de boer van vrouwen houdt…’

Al ruim 40 jaar maakt boer Marinus kaas, van zijn eigen 60 koeien, maar ook van melk van andere boeren in de omgeving. De smaken van de omgeving probeert de boer zoveel mogelijk terug te laten komen in de kazen. Zo is er een bierkaas met bier van een brouwerij in het dorp (elk dorp heeft zijn eigen brouwerij) en wijnkaas van een wijngaard vlakbij. Tijdens het proeven in de kaaswinkel kijken we onze ogen uit in de mooie winkel met (kaas-)planken, delicatessen uit de buurt, Vechtdalse koek, verse eieren, pure sappen… Ik proef fenegriek, brandnetel en Italiaanse kruidenkaas en kan het niet laten wat lekkers voor thuis mee te nemen. In de dagen die volgen, zie ik de kaas van Heileuver overal terug in het Vechtdal. Op menukaarten, in landwinkeltjes en bij mijn ontbijt.

Bezoek ook de Kaaswinkel van Heileuver en neem kaas en streekproducten mee voor een picknick later op de dag. Genoeg mooie plekjes te vinden om van al je lekkers te genieten! De kaaswinkel is 6 dagen per week geopend. Wil je graag een rondleiding, dan moet je even vooraf reserveren.

Kaasboerderij Heileuver – Dalmsholterdijk 17, Dalmsholte (Ommen)

De toonbank in de kaaswinkel met planken met kaas en een blauwe achterwandPicknick op een bankje, met verse melk en sap, brood, kaas, appels en lekkere crackers.

Tip 2. Toeren per Puch door het Vechtdal

Na een geweldig lekkere picknicklunch van Heileuver rijd ik terug naar het groenste dorp van Nederland, naar het Klooster in Dalfsen om mijn Puch in ontvangst te nemen. René en Karlijn blijken een voorliefde voor vintage/retro te hebben. Ze verhuren Solexen en toffe Puchjes. Ken je ‘m nog, de Puch? Pure nostalgie (wanneer je van mijn leeftijd bent…).

René geeft een korte uitleg over het rijden en hoe de Puch aan te krijgen/trappen, ik bestudeer even kort de route en daar gaan we. Karlijn begeleidt ons het eerste stukje en waneer ze ziet dat de glimlach echt niet meer van onze gezichten gaat verdwijnen, mogen we zelf ‘los’. Wat een plezier hebben we. Tegenliggers op het fietspad beginnen spontaan te lachen wanneer ze onze felgekleurde Puchs zien, automobilisten zwaaien. En ik grijns, van oor tot oor!Gele Puch aan de rand van het weiland vol koeienPer Puch langs de mooiste plekjes in het Vechtdal

Je kunt kiezen uit verschillende routes tijdens je Solex- of Puchtrip. Er is een brouwerijroute, een culinaire route, een dorpenroute of een route in het thema van het klooster. Wij snorren langs de mooiste plekjes langs de Vecht met de Vechtdalroute. Langs kastelen en havezaten, landgoederen en landerijen. Door bossen en langs velden. En altijd over de leukste weggetjes. Smalle landwegen, slingerende bospaadjes en als laatste over de dijk langs de Vecht terug naar Dalfsen, mijn favoriete stuk van de route. Tussendoor heb je de tijd om van het mooie landschap te genieten op een bankje onderweg of een koffiestop te houden bij Grand Café Het Oude Station in Dalfsen. Zo fijn dat René en Karlijn de mooiste plekjes al voor je geselecteerd hebben!

En het leuke is; zo’n Puch excursie is al te reserveren met twee personen! 2 Uur vanaf ongeveer € 25,00 per persoon.

Eerlijk is eerlijk, zo’n Puch maakt nog best wel wat lawaai. Wanneer je door de mooie natuur rijdt rondom Dalfsen is dat niet altijd even handig, ook niet voor mede-levensgenieters op de fiets. Daar heeft het Klooster van Dalfsen een perfecte oplossing voor: de Electric Dutchman, een hippe elektrische scooter (energiezuinig opgeladen door eigen zonnepanelen).

Het Klooster van Dalfsen – Oosterstraat 8, Dalfsen

Toffe Puch met dame met lange blonde vlecht op een fietspaadje door de weilanden

Tip 3. Ga op Koesafari

Een koesafari? Ja echt, het bestaat! Alleen in het Vechtdal. Niet voor niets is de koesafari verkozen tot meest innovatieve uitje van Nederland. Nergens anders kun je zo’n koesafari beleven. Simone neemt je graag mee met haar nostalgische trekker met huifkar op safari naar de Brandrode Vechtdal runderen. Haar enthousiasme werkt zo aanstekelijk, al na enkele minuten zit je helemaal in haar verhaal. Loeigoed!

Vechtdalhoeve – Larinkmars 4, 7731 RB Ommen

Tip 4. Bushcraft Belevingswandeling

Nog zoiets unieks, bushcraften. Eerlijk is eerlijk, ik had er nog nooit van gehoord. Over leven en overleven in de natuur. Tijdens een Bushcraft Belevingswandeling neemt Martin (in stijl met hoed, mes en rugzak) je mee de natuur in, om overlevingstechnieken te leren, sporen te herkennen en je de geheimen van bomen en planten bij te brengen. Leerzaam én leuk!

Bushcraft Natuurkampeerterrein de Klashorst – Rheezerweg 123, 7795 DB Diffelen

Op stap met Martin, op avontuur en leren overleven in het Vechtdal Overijssel

Tip 5. Een lelijk eendje huren

Best raar dat de 2CV als bijnaam ‘lelijk eendje’ heeft gekregen, ze zijn zo leuk! Wil je het Vechtdal in Overijssel op een originele manier verkennen, huur dan een eendje voor een dag. Al slingerend over landweggetjes passeer je idyllische dorpjes als Vilsteren en Beerze, kruip je omhoog naar de Lemelerberg, volg je de Vecht en geniet je van bossen, heide en vennen met daartussen statige landhuizen. Neem een picknick mee voor onderweg (te reserveren bij Bakkerij van der Most), je komt zoveel mooie plekjes tegen waar je graag even wilt stoppen!

Hiawatha Actief – Brinkweg 2, Dalfsen

Tip 6. Theeschenkerij RozemArrie

Ben je onderweg met je lelijke eendje, op de fiets of heb je na de koesafari zin in iets lekkers? Stop even bij RozemArries, aardbeienboerderij en theeschenkerij. De verse aardbeien van het land worden verwerkt in het lekkers van de theeschenkerij. Wentelteefjes met aardbeien, aardbeienthee of -taart, ijs met…

RozemArries – Ridderinkweg 1, Arriën

Tip 7. Grand Café De Fabriek in Dalfsen

Wanneer je naar het Vechtdal gaat, kan ik je een bezoek aan Dalfsen van harte aanbevelen. Dit dorp aan de Vecht heeft een prachtige ligging, een paar gezellige horeca adressen en wordt omringd door bossen, weilanden, landerijen met landhuizen en idyllische boerderijen. Het is niet voor niets dat Dalfsen is verkozen tot groenste kleine stad van Europa. Er zijn tal van wandelroutes die in Dalfsen starten, de velden in, de bossen door en over landgoederen weer terug.

Zoek een plekje aan het Waterfront op het terras bij Grand Café De Fabriek en kijk naar de voorbijkomende kano’s en bootjes, fietsers op de Blauwe Bogen Brug en het water wat rustig voortkabbelt. Hier is het goed toeven!

Grand Café De Fabriek heeft een indrukwekkende geschiedenis. Vroeger stond er op deze plek een grote fabriek met stoommachines, die werden gebruikt om cichorei te maken, ook wel bekend als armeluis koffie en veelal gebruikt als vervanger van koffie. Wereldberoemd was de cichorei die hier gemaakt werd. Inmiddels is de fabriek afgebroken en is er een prachtig nieuw pand gebouwd, waarbij in het interieur wel rekening is gehouden met de geschiedenis van de plek. De inrichting is stoer, industrieel én je vindt hier details terug uit de tijd van de cichorei productie. Verpakkingen, affiches en oude foto’s geven de sfeer van toen weer, in een moderne jas.

Grand Café De Fabriek – Koninginnenplein 2, Dalfsen

Interieur van De Fabriek, met metaal en bruin leer

Tip 8. Theehuis Junners

Een verrassend mooi stukje van het Vechtdal ligt bij Landgoed Junne. Vlakbij de Vecht ligt Theehuis Junners, direct aan het Pieterpad en de Vechtdalroute. Een heerlijk plekje voor een ontspannen stop. Kies wat lekkers, zoek een plekje in het terras en staar wat voor je uit.

Theehuis Junners – Junnerweg 5, Ommen

Tip 9. Dineren bij Herberg de Witte Gans

Maak je dag compleet door een tafeltje te reserveren bij Herberg de Witte Gans. De herberg ligt een beetje verstopt tussen de bomen, maar levensgenieters weten dit adres maar al te goed te vinden. Van heinde en ver komen gasten naar de Witte Gans, om te proeven waarom de herberg een Bib Gourmand heeft ontvangen. Herberg de Witte Gans viel bij de inspecteurs van Michelin in de smaak door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding (een 3-gangen menu voor maximaal 37 euro) en de wil om het alle gasten naar de zin te maken. Klinkt veelbelovend hè!

Hou je er van om nieuwe smaken te ontdekken, kies dan voor het 3-gangen verrassingsmenu en laat de kok bepalen wat er op je bord verschijnt. Geïnspireerd door de Franse en mediterraanse keuken en gebruik makend van producten uit de streek weet de chef-kok van elk gerecht een kunstwerk te maken. Bijna te mooi om op te eten, tegelijkertijd te lekker om niet aan te raken. Wat dacht je van een amuse van tartaar van verse makreel met limoen appel en koriander, een terrine van gerookte eend met abrikozen, shiitake en eendenlever, versierd met een chutney van kweepeer met pompoen en truffelaardappel. Of een zachtgegaarde nek van Sallands varken met een crème van knolselderij, truffel en een tuintje van courgette, wortel en paddenstoelen. En dan afsluiten met een taartje van pure chocolade en bramen, crumble van yoghurt, gel van yuzu, een mousse van witte chocolade en sorbet van bosvruchten… Klinkt als een feestje en dat is het! Ook heel prettig, elke gang wordt uitgebreid toegelicht, in een ontspannen en ongedwongen sfeer.

Herberg de Witte Gans – Heinoseweg 30, 7722 JP Dalfsen

Een gedekte tafel met tafellinnen bij Herberg de Witte Gans

Tip 10. De Rheezerkamer B&B en theehuis

Je leest het al, in het Vechtdal is zoveel leuks te doen, je komt tijd tekort. Blijf daarom logeren, bij B&B de Rheezerkamer gelegen aan de Rheezer Brink. Je hebt een compleet gastenverblijf exclusief voor jezelf hebt. Ruimte, rust, luxe… en een prachtig uitzicht over de landerijen naar de Vecht. ‘s Ochtends na een uitgebreid ontbijt met streekproducten ben je weer fit en vrolijk voor een nieuwe dag vol avonturen in het Vechtdal.

De Rheezerkamer – Rheezerbrink 5, 7794 RG Rheeze

Zin om het Vechtdal te gaan ontdekken?

Bekijk alle tips voor een vakantie in het Vechtdal

Meer leuke tips & inspiratie vind je op de website van Vechtdal Overijssel.

Overzicht