Liefde op het eerste gezicht
Frankrijk: Ontdek de kust van Bretagne

Mocht je nog een aantal vrije dagen over hebben; pak het vliegtuig naar Bretagne! Er is hier zoveel moois te ontdekken, zoveel leuks te zien en zoveel lekkers te proeven… Maak urenlange wandelingen over het Douanepad, droom weg bij de Roze Granietkust en verken het eiland Île de Bréhat. Ik mocht deze mooie kant van Frankrijk ontdekken en ik ben stiekem een beetje verliefd. Wat is de kust van Bretagne mooi!

Goed bereikbaar

Wil je er graag een paar dagen echt even tussenuit maar niet te lang onderweg zijn? Met de nieuwe directe verbinding van KLM/Air France vlieg je in een dik uur van Amsterdam naar Rennes. Eenmaal aangekomen nog even je geboekte huurauto ophalen en je bent onderweg! Voor wie graag met de auto op vakantie gaat, is Bretagne ook een prima optie; de hoofdstad Rennes ligt op ongeveer acht uur rijden van Nederland.

Het Douanepad langs de kust van Bretagne

Het Douanepad (de GR34), in het Frans Sentier des Douaniers, is 1800 kilometer lang en loopt langs de gehele Bretonse kust. Ongeveer 200 jaar geleden patrouilleerden hier douaniers om het handelsverbod met Engeland te handhaven. Liefhebbers van lange wandelingen, mooie uitzichten en kronkelende paden kunnen hier hun hart ophalen. Extra bijzonder is de gevarieerde samenstelling van de kustlijn die je tegenkomt; rotsen, kliffen maar ook brede zandstranden en uitgestrekte velden. Maak een roadtrip waarbij je elke dag een ander stuk van het pad bewandelt en slaapt op verschillende plekken. Kies bijvoorbeeld voor een overnachting in Ploumanac’h, in 2015 verkozen tot het leukste dorp van Frankrijk!

De Roze Granietkust

Het vissersdorpje Ploumanac’h hoort bij de stad Perros-Guirec en staat bekend om de Roze Granietkust, onderdeel van het Douanepad. Didier van het Bureau voor Toerisme van Perros-Guirec nam ons mee naar deze bijzondere plek. Toen ik voor eerst oog in oog stond met een enorm, roze-achtig rotsblok moest ik even voelen of deze wel echt was. Wauw, dit is echt heel indrukwekkend! Acht kilometer lang kijk je je ogen uit over de door de natuur gevormde rotsblokken. De meest imposante exemplaren zijn wel twintig meter hoog!

Cap Fréhel, Fort la Latte & crêpes

Cap Fréhel is een prachtig stukje Bretagne met indrukwekkende kliffen, 400 hectare heidevelden en een ruim 100 meter hoge vuurtoren. Er hangt een ruige (maar fijne) sfeer met een stevige wind en klotsende golven. Absoluut een aanrader voor natuurliefhebbers. De beste tijd om deze plek te bezoeken is in het voorjaar, de velden staan dan in bloei en de rotsen worden bewoond door verschillende soorten vogels. Elke vogelsoort heeft zijn eigen plek op de klif. In het broedseizoen zie je hier honderden zeemeeuwen, aalscholvers, stormvogels en zeekoeten.

Vanaf de Cap Fréhel zie je Fort la Latte in de verte al liggen. Dit indrukwekkende kasteel ligt op ongeveer een uur wandelen over het kustpad. Na een kort bezoek aan het fort aten wij bij Le Petit Galet, een gezellige crêperie met een sfeervolle inrichting. Ik genoot van een Bretonse cola, een versgebakken galette en een heerlijke crêpe met caramel… Om je vingers bij af te likken!

Île de Bréhat voor de kust van Bretagne

Last but not least: Île de Bréhat. Het bloemeneiland bereik je met de veerboot in minder dan tien minuten van de Pointe de l’Arcouest in Paimpol. Door het grote verschil in getijden kan de boot alleen op bepaalde tijden en plaatsen aanleggen. Best een leuk gezicht trouwens; bij laag water liggen er veel boten op het droge. Op het eiland heeft behalve de dokter niemand een auto. Wij maakten een fietstocht met Aurélie van het Bureau voor Toerisme in Paimpol. We trapten door de kleine straatjes en stopten bij de kapel boven op de heuvel. Wauw, het uitzicht is prachtig! Hier heb je echt even een momentje nodig om weg te dromen en te genieten van alles wat je ziet. Het eiland heeft een mediterraan karakter en ondanks de korte afstand is het klimaat duidelijk anders dan op het vaste land. In het voorjaar staat het hier vol met bloemenpracht, reden om een keer terug te keren!

Ook leuk: met een kajak naar een vuurtoren in zee, peddelen door de archipel van Brehat naar vuurtoren Phare de la Croix.

Praktische informatie:
Wat?
De Bretonse kust ontdekken
Waar? Bretagne – Frankrijk

Lees ook deze tips voor een vakantie in Bretagne

Overzicht