De Hanzestad Zutphen gezien vanaf de Martinetsingel.

10 tips voor je stadswandeling
Stedentrip: Hanzestad Zutphen

De Hanzestad Zutphen gezien vanaf de Martinetsingel.

De grootste charme van Zutphen? De kleinschaligheid! Het historische centrum met eeuwenoude monumentale panden, de hippe en eigentijdse winkels, fijne koffie- en lunchplekjes en mooie lokale initiatieven: alles op loopafstand van elkaar! Om een goed beeld te krijgen van de stad mag je tijdens je stedentrip Zutphen deze 10 tips niet missen.

Wanneer ik ‘s ochtends de snelweg naar Zutphen op draai, weet ik nog niet dat deze stad mijn verwachtingen torenhoog gaat overtreffen. Ik had beter moeten weten. Als je als stad de bijnaam ‘Torenstad’ hebt, dan mag je wel wat verwachten. En hoewel kleinschalig weet ik toch meer dan 10.000 stappen te zetten op de eerste dag van mijn bezoek aan deze Hanzestad. Niet veroorzaakt door de omvang van de stad, maar door het enthousiasme van Mark Schuitemaker, manager stadspromotie, die me alle hoeken van Zutphen laat zien.

Ik verbaas me over het hippe karakter van de stad, verwonder me over de verborgen hofjes, bewonder de historische gevels, dwaal door de straten en steegjes, luister gretig naar alle verhalen van de lokale ondernemers en dagdroom over een eigen bijzonder plekje in deze stad. Ik heb veel met je te delen, maar begin met deze 10 hoogtepunten die je niet mag missen. Verken net als ik de stad te voet en neem deze plekken mee op je wandeling door Zutphen.

Stadswandeling door Zutphen door de mooiste straatjes

1. Een kijkje op Hanzestad Zutphen

Parkeer je auto op de Houtwal (€ 2,- per dag) en wandel richting het historische centrum. Zet een paar stappen naar rechts op de Martinetsingel en voilà, het mooiste zicht op de stad ligt voor je. Charmante pandjes, een stuk stadsmuur en de indrukwekkende toren van de Walburgiskerk: de sfeer van Zutphen in één beeld gevangen.

Vanaf de Martinetsingel heb je het mooiste uitzicht op de stad Zutphen, met stadsmuur, torens en oude panden

2. Neerkijken op de stad?

Kijk je liever van bovenaf op Zutphen? Beklim dan de Wijnhuistoren, een van de torens waar de stad haar bijnaam aan dankt. Deze toren, met een prominente plek in het centrum, werd in de 17e eeuw gebouwd en biedt plaats aan het stadscarillon. Beklim de toren (alleen op zaterdag) om het uitzicht over de stad te bewonderen. Bekijk de markt, de rode daken van de stad en de wirwar aan straten tot aan de IJssel.

Wijnhuistoren – Groenmarkt 40, Zutphen

de Wijnhuistoren in het centrum van Zutphen

3. De Oude IJsselbrug – geen brug te ver

Wanneer je op de Wijnhuistoren staat, bekijk dan gelijk even de brug over de IJssel, je volgende tussenstop. Op de Oude IJsselbrug vind je een meterslange zitbank (een fijn rustpunt), die je niet alleen een prachtig uitzicht biedt over de IJssel en de kade van Zutphen, maar je ook informeert over belangrijke momenten uit de geschiedenis van de Hanzestad. Kom je toevallig naast een inwoner van Zutphen op de bank te zitten, vraag dan eens voorzichtig waarom de brug nog niet zo lang geleden viraal is gegaan…

Heb je zin in een wandeling langs de IJssel, met zicht op de stad? Loop de Oude IJsselbrug over voor een Rondje Tichelbeeksewaard, waarbij je onderweg de monumentale IJsselstroom passeert.

Een gezin met twee kindjes tussen de bloemen in het gras, met op de achtergrond de oude IJsselbrug

4. Pas op voor struikelsteentjes

Heb jij wel eens gehoord van Stolpersteine? Hoewel je ze heel makkelijk over het hoofd ziet, hebben deze struikelstenen grote indruk op me gemaakt. Het zijn kleine gedenktekens (10×10 cm) van messing, verwerkt in de stoep voor woonhuizen waar Joden hebben gewoond die in de tweede wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Je vindt ze niet alleen in Zutphen, maar verspreid over heel Europa. De kunstenaar, Gunter Demnig, noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je voeten, je hoofd en je hart…

5. Sssst… dit hofje is ‘geheim’

Wanneer je een hofje betreedt, ga je vanzelf fluisteren. Dat is maar goed ook, de gelukkige bewoners aan zo’n hofje zijn gewend aan stilte. De meeste hofjes liggen een beetje afgesloten van de drukte in de stad. Het Luthers Hofje in Zutphen lijkt een geheim plekje en is zo goed verstopt dat je echt even goed moet kijken hoe je er komt. Des te groter is je verwondering.

6. De mooiste bibliotheek van Nederland

Ook in de bibliotheek van Zutphen heerst rust. Stil zijn gaat hier ook vanzelf. Betreed de Broederenkerk en je mond valt even open. De kerk uit 1927 biedt nu plaats aan openbare bibliotheek. De uitleenboeken hebben hier een bijzonder onderkomen gevonden.

Graafschap bibliotheek Zutphen – Broederenkerkplein 2, Zutphen

Openbare bibliotheek in de kerk in Zutphen

7. Oudste hofje van de stad

Een van de stille getuigen van het rijke historische verleden van Hanzestad Zutphen is de Oude Bornhof, aan de Zaadmarkt. Het is een van de meest bezochte hofjes in de stad. Door de ligging in het centrum, maar ook door de indrukwekkende statige panden, waaronder het grote gele huis waarin de geestelijke Borro begin 1300 woonde. Hij deelde zijn huis met de armen van de stad.

Statige panden in een hofje in Zutphen

8. Zutphen vanaf het water

Na al die stappen in de stad, is een rondvaart een welkome afwisseling. Over de grachten, de rivier de Berkel of over de IJssel. Met een fluisterboot vaar je, ruim een uur, langs de grachten. Een boottocht vol historie, enthousiast door de schipper gedeeld.

Fluisterboot Zutphen – Rijkenhage 1, Zutphen

Een authentieke boot op het water in Zutphen, tijdens een rondvaart

9. Een van de grootste kerken van Nederland

Je kunt en mag er gewoon niet omheen: de Walburgiskerk in Zutphen, een van de grootste kerken van ons land. De kerk staat in de top 100 van Nederlandse monumenten en is echt imposant! Loop binnen om je even klein en nietig te voelen. Om het grote Baderorgel en de eeuwenoude kettingbibliotheek de Librije te bewonderen.

Walburgiskerk – Kerkhof 3, Zutphen

10. Tussenstop verplicht

Wanneer je door de straten van Zutphen dwaalt, kom je langs de leukste en lekkerste adressen. Delicatessen winkels, hippe koffie adressen, mooie concepstores… Ik heb de meest bijzondere adressen van de stad voor je op een rij gezet, plan zeker wat extra tijd in! Te veel moois om te ontdekken!

De zijkant van de imposante Walburgiskerk in Zutphen met een rijtje historische gevels

Praktische tips voor je stedentrip Zutphen:

Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van bovenstaande tips zin hebt gekregen om naar Zutphen te gaan. Voor een dagje of misschien wel een meerdaagse stedentrip. We geven je graag nog een paar handige tips:

Parkeren: Voor slechts € 2,- per dag parkeer je je auto op de Houtwal, waarna je in enkele minuten de stad inloopt.

Blijven slapen?

  • B&B Hut 16 is de perfecte uitvalsbasis voor je bezoek aan de stad. Een B&B met een privé wellness. Lekker om je spieren te ontspannen als je ook meer dan 10.000 stappen in de stad hebt gezet.

Bezoek voordat je naar Zutphen gaat de website van de Hanzestad, voor de vaartijden van de fluisterboten, de openingstijden van de Wijnhuistoren, het boeken van een stadswandeling of meer informatie over de andere Hanzesteden.

Een linnen tas met daarop de namen van 9 HanzestedenEen tekst op een grijze muur in zutphen: Hoezeer heeft deze kleine stad allure

Overzicht