Hanzestad Kampen ligt in de IJsseldelta. Een typisch stadsgezicht van gevels en de zon die door de bomen schijnt.

(Smaak-)parels
Ontdek de IJsseldelta

Hanzestad Kampen ligt in de IJsseldelta. Een typisch stadsgezicht van gevels en de zon die door de bomen schijnt.

Nationaal Landschap de IJsseldelta is een bijzonder stukje Nederland, met eindeloze vergezichten, weilanden, polders, water, rust en ruimte. Ontdek de schoonheid van dit ‘lege’ land en proef de smaak bij een van de vele boerenbedrijven.

Het is een van die mooie herfstdagen waar we al weken op getrakteerd worden als ik afreis naar de IJsseldelta. Wanneer ik over de Veluwe rijd, zijn de herfstkleuren al goed zichtbaar. De laatste beetjes nevel trekken net weg boven de sloten wanneer ik bij Zwolle de polders in ga. De uitzichten zijn oneindig. Hier begint de IJsseldelta, een Nationaal Landschap tussen de gemeenten Kampen, Zwartewaterland, Zwolle en voor een heel klein deel in de gemeente Noordoostpolder. Ik heb geen idee wat te verwachten, maar de rust en ruimte doen me direct goed.

Over de IJsseldelta

Het Nationaal Landschap bestaat uit polders, het Kampereiland, de IJsselmonding met haar rietmoerassen en zandplaten, de stukken langs de IJssel en veel water. De wegen zijn lang en recht, de polders worden begrensd door sloten en meertjes. De weilanden zijn groener dan groen met daarin als ‘molshopen’ karakteristieke boerderijen op terpen. Ze herinneringen aan tijden van hoog water. Hoewel het land op het eerste gezicht ‘leeg’ lijkt, is hier meer te zien en doen dan je zou verwachten. Er wordt hier geleefd met de natuur, gepassioneerd geboerd en op grote schaal lekkers verbouwd. Naast landschappelijke schoonheid vind je in de IJsseldelta ook culturele parels: de Hanzesteden Zwolle, Kampen en Hasselt.

Vanuit de Stadsboerderij in Kampen verkennen we de omgeving. We gaan op toer langs de boer.
De lange oprijlaan naar zuivelboerderij Erf-1 op het Kampereiland in de IJsseldelta

Welkom bij Erf 1: een krijtbord met tekst op de schuur van de boerderij

Toer langs de boer

De IJsseldelta heeft vruchtbare grond waar veel streekproducten vandaan komen. Maak een toer langs de boer en proef het verschil. Een aantal agrarische ondernemers zijn samen een initiatief gestart met de naam (H)Eerlijk IJsseldelta. De enthousiaste boeren werken met passie en vertellen graag het verhaal achter de producten én de regio.

Zuivelboerderij Erf-1

Van de 9 streekboeren komen we als eerste op het erf van de biologische zuivelboerderij Erf-1. Zuivelboerderij Erf-1 is een familiebedrijf, gelegen op een terp op het Kampereiland. De naam Erf-1 stamt af uit de tijd dat de boerderijen verpacht werden. Dit was de eerste boerderij op Kampereiland die verpacht werd, vandaar de naam. Voor je rondje IJsseldelta mag dit ook het eerste erf zijn dat je bezoekt; de familie Bruins heeft een prachtig verhaal te vertellen.

Twee wit met zwarte koeienvlekken beschilderde fietsen op het erf van Erf1

De boerderij is al ruim 140 jaar in de familie. Hoewel alle ontwikkelingen snel gaan en boerderijen steeds groter en moderner worden, is de familie Bruins bewust kleinschalig blijven boeren. De familie heeft een duidelijke missie: het voedingsverhaal weer terugbrengen naar de mens. ‘We mogen het land van de Kampenaren verzorgen. Daar komt een product vanaf, dat we graag weer terug geven aan de Kampenaren’, zegt vader Harry. ‘Genieten, smaak en beleving; daar draait het om bij voeding en daar moeten we naar terug’.

De dames op stal van dit biologische melkveebedrijf mogen in de wei nog genieten van alles wat er groeit en bloeit. De kruiden tussen het gras geven de melk een eigen smaak. Van die melk wordt zalige zuivel gemaakt en kaas. Dochter Irene maakt de kaas, op ambachtelijke wijze. Broodkaas met een natuurkorst, vol van smaak, gerijpt in de 300 jaar oude terpkelder. Onder  de naam Kamper Terp Kaas wordt de kaas op de markt gebracht, samen met Kamper Kogge Kaas. Die laatste is als smakelijk souvenir verkrijgbaar in Kampen. Terwijl we genieten van een boerenlunch, vertelt Irene honderduit. Over alle plannen voor de boerderij, de rondleidingen die ze geeft aan o.a. scholen, de boter op tafel die een prijs gewonnen heeft, net als de boeren karnemelk en de verse kaas die eerder al in de prijzen vielen. Wij zwijgen en proeven! En kunnen het niet laten om kaas voor thuis mee te nemen.

Huisgemaakte boter, kaas en yoghurt bij zuivelboerderij Erf1

Ontdek zelf het mooie verhaal van de familie Bruins en breng een bezoek aan Erf-1 voor een rondleiding, een boerenbeleving, voor de pure zuivelproducten of voor een workshop. Op de website van Erf-1 vind je alle informatie. Kijk regelmatig even, de boerderij is nog volop in ontwikkeling!

Leuk om te weten: Erf-1 is ook per boot bereikbaar, vanuit Kampen, Zwolle én Giethoorn. Leg aan voor een nacht in complete rust. Wandel het erf op voor heerlijke verse zuivel en huur een van de toffe ‘koeien’-fietsen van Erf-1 om de omgeving te verkennen.

Erf-1 – Mandjeswaardweg 6, Kampen

Aardbeienkwekerij Kalter

Vervolg je ‘toer-de-boer’ naar Aardbeienkwekerij Kalter, waar je welkom bent in de kas. Bij aankomst op het parkeerterrein zien we een springkussen in de vorm van een aardbei. ‘Is dit echt wel zo bijzonder?’ schiet er even door me heen. Een grote boerderijwinkel, sfeervol ingericht en met de lekkerste producten uit de streek, verdringt die gedachte à la minute wanneer ik er binnen loop.

Tijdens een rondleiding horen we dat ook hier verschillende generaties al tuinder zijn geweest. De aardbeien van Kalter zijn, net als de zuivel van Erf-1, een begrip in de verre omgeving. Ze worden sinds 15 jaar geteeld. Van half april tot eind oktober mag je hier je eigen aardbeien plukken in de zelfpluktuin. En dat is leuk! Gewapend met een kinderschaartje en bakje gaan we na de rondleiding op pad. Zelfs in oktober zijn de aardbeien nog vol van smaak en heerlijk zoet, proeven we ‘stiekem’ tijdens het plukken en na afloop op een aardbeienschelp bij de koffie.

Zeker dus doen, binnenlopen bij Kalter. Pluk je eigen bakje aardbeien voor onderweg of verzamel lekkers voor een picknick in het veld.

Kalter Aardbeien – Tuindersweg 2-1, IJsselmuiden

Omdat we graag nog wat van Kampen willen zien, gaan we terug naar de Hanzestad waar de Kamper Koeken van de bakkerij van René Vermeij op ons wachten. Wil je meer zien en proeven in de IJsseldelta? Loop of fiets ook even langs bij:

  • de Gebroeders Vahl voor komkommers en tomaten
  • de Vreugdehoeve, een biologische melkschapen- en melkgeitenboerderij
  • Vleesboerderij Van der Weerd
  • het pluimveebedrijf van de familie Van den Heuvel

Ommetje naar Zalk

Ben je in de IJsseldelta, maak dan ook een uitstapje naar het dorpje Zalk, aan de IJssel tussen Kampen en Zwolle. Misschien wel bij je bekend als het dorp van ‘Klazien uit Zalk’, het kruidenvrouwtje. Wanneer je door Zalk fietst of wandelt, valt het grote aantal boerderijtjes zeker op. De een nog mooier dan de ander. Maak een tussenstop bij Café Eethuis de Oase, al meer dan 50 jaar een begrip, een restaurant met een traditionele keuken. Bij mooi weer zoek je een plekje op het terras met zicht op de boerderijen. Bestel een koffie of thee met Boffert, een typisch recept van hier. Het lijkt op een mengeling van een krentenbrood en cake en wordt het lekkerste warm gegeten, met een klontje boter en suikerkaneel.

Meer smakelijke adressen vind je op de website van Ontdek de IJsseldelta.

Hanzestad Kampen

We dwalen door de straten van Hanzestad Kampen, ontdekken steegjes en imposante stadspoorten en wandelen langs de kade aan de IJssel. Kampen is een van de 9 Hanzesteden, met elkaar verbonden door de IJssel en water. Al snel ontdekken we dat we nog een keer terug moeten om de stad echt te leren kennen. De tijd haalt ons in…

We logeren in stijl bij B&B de Stadsboerderij, een historische boerderij in het hart van de Hanzestad. De gevel aan de voorzijde verraadt nog weinig van de charme achter de voordeur, waar karakteristieke en authentieke elementen de sfeer bepalen. We slapen op de Deel, een charmant en romantisch appartement voor 6 personen. In de slaapkamer vind je twee bedsteden achter de kastdeuren, leuk voor kinderen! We zien scheve houten deuren, eeuwenoude vloertegels en stoere balken. Sfeervol en warm, een fijn ‘thuis’ voor je bezoek aan de IJsseldelta.

De Stadsboerderij – Groenestraat 148, Kampen

Meer weten over de IJsseldelta?

  • Wil je de IJsseldelta gaan ontdekken? Op de website van Ontdek de IJsseldelta vind je alles over dit stukje Nederland in het klein. Met tips voor een dagje uit, een hapje eten, over streekproducten en tips om te wandelen & fiets. Ontdek!
  • De IJsseldelta vanaf het water verkennen? Boek een natuurexcursie met de IJsseldeltaman.
  • Ook leuk; combineer je bezoek aan de IJsseldelta met een bezoek naar Hanzestad Kampen.
Overzicht