De stad Kampen aan de IJsel

(Hippe) hotspots, restaurants & shops
Stedentrip: de 10 leukste adressen van Kampen

De stad Kampen aan de IJsel

Kampen is een pittoreske Hanzestad aan de IJssel. In het historische centrum staan monumentale (winkel-)panden zij aan zij naast eeuwenoude pakhuizen, stadsboerderijen en stadspoorten. Neem de tijd om te dwalen en verdwalen, laat je leiden door de IJssel en verleiden door de leuke en lekkere adressen die je passeert. Een paar niet-te-missen tips voor je bezoek aan Kampen.

1. De Eenhoorn & de Olifant

Misschien wel de bekendste plek van Kampen: De Eenhoorn en de Olifant. In het hart van Kampen liggen deze koffiebranderij en sigarenfabriek. Stap binnen in de wereld van koffie, thee en tabak; je wordt meegenomen op wereldreis langs geuren en smaken. Ga op de geur van koffie af en proef in de bar of op het terras van eerlijke heerlijke koffie, puur en eigen van smaak. Wekelijks vers gebrand.

Meld je aan voor een rondleiding van een uur in de bijbehorende sigarenfabriek, waar je even terug gaat in de tijd. Langs de rookkamer kom je terecht in de fabriek, waar alles er nog uit ziet als jaren geleden. Bij fabriek heb je misschien een beeld van grote hallen, maar de Olifant is alles behalve dat. In het historische pand vind je tussen de scheve muren, oude balken en op de klinkervloer de fabriek, waar nog altijd sigaren worden gemaakt. Tabak ligt in jute en bananenbladeren verpakt te wachten om verwerkt te worden op de oude machines. Bijzonder om te zien!

Alles draait om genieten bij de Eenhoorn en de Olifant!

De Eenhoorn & de Olifant – Oudestraat 101/103, Kampen
Rondleidingen: € 10,- p.p. dagelijks te boeken en uit te breiden met een koffie-, thee of sigarenproeverij.

2. Brasserie De Smaeck van Campen

In de winkelstraat van Kampen, de Oudestraat, ligt brasserie de Smaeck van Campen, met een terras. Bestel de verrassingslunch, een proeverij met de lekkerste smaken van Kampen. De brasserie hoort bij een zorgboerderij net buiten Kampen. De missie? De stad verbinden met het platteland. Groente en fruit van de zorgboerderij worden gebruikt in de keuken van de brasserie, andere producten komen ook zoveel mogelijk uit de regio, zoals het vlees van de boerderij van de buurman. De Smaeck: smakelijk en gezellig!

De Smaeck van Campen – Oudestraat 97, Kampen

3. De Bastaard

Ook zo’n leuke plek bij mooi weer is de Bastaard, met een terras op de IJsselkade. Zo heerlijk om hier op een mooie zomerse dag aan de waterkant neer te strijken. Maar ook bij minder mooi weer zit je hier goed. Binnen is het sfeervol, knus en warm, met de indrukwekkende stadsmuur dwars door het café restaurant. Ook de menukaart is fijn en net even anders dan de vaak standaard gerechten op de kaart. Kies voor drie maal lekker en stel je eigen menu samen, met bijvoorbeeld een mini pita pulled pork, sukade uit Uruguay, Oosters gewokte mosselen…

De Bastaard – IJsselkade 61, Kampen

4. Posthuus Kampen

In hartje stad vind je in het voormalige postkantoor Posthuus Kampen; een lunchcafé, lifestylewinkel en creatief atelier onder één dak. Voor jou een leuke en lekkere plek voor koffie, lunch of om iets leuks te kopen. Een cadeautje, planten, woonaccessoires; origineel, verrassend en mooi! Voor de werknemers met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking een fijne werkplek, waar creativiteit en zelfredzaamheid gestimuleerd worden.

Posthuus Kampen – Oudestraat 137a, Kampen

5. Borrelen bij café en terras ‘t Ponton

‘t Enige terras op de IJssel: ‘t Ponton. Een drijvend café met terras waar je borrelt met zicht op de iconische stadsbrug met grote gouden ‘wielen’ en de kade met historische gevels. Voor een momentje vakantiegevoel!

‘t Ponton – IJsselkade 51 t/o, Kampen

6. Biertjes van de Stomme

Niet naar huis zonder een bezoek aan de Stomme van Campen, voor bier, wijn en spijs. In dit proeflokaal en biercafé worden eigen bieren geschonken. Kies voor een proeverij met Kamper biertjes van Brouwerij de Wereld en bijpassende hapjes. Laat je verleiden door Kamper Proef Blond, Kamper Princesse bier en M.IPA terwijl je luistert naar mooie verhalen en informatie. Heerlijk dat je daarna in het Proeflokaal terecht kunt voor een hapje eten. Ben je in Kampen op een mooie zomeravond? De ‘binnentuin’ is prachtig!

De Stomme van Campen – Oudestraat 218, Kampen

Winkelen in Kampen

Naast alle grote ketens in de lange Oudestraat zijn er gelukkig ook nog bijzondere winkels te vinden in Kampen. Creatieve en gepassioneerde ondernemers met lifestyle winkeltjes, conceptstores en delicatessenzaken. In de Geerstraat, ook wel Sfeerstraat, vind je een aantal van die leuke winkels bij elkaar. Mijn favorieten in Kampen:

  • 7. Casa el Campo op de Botermarkt – alleen het pleintje is al leuk. Een beetje een verborgen plekje in de stad, met terrasjes en de mooie woonwinkel Casa el Campo met o.a. meubels, servies en woonaccessoires.
  • 8. Gewoon! Kampen is een lifestyle winkel in de Oudestraat. In de winkel vind je naast een leuk aanbod van woonaccessoires, cadeautjes, beauty en hebbedingen ook de eigen collectie van Gewoon! Handgemaakte producten van hout, keramiek en stof, gemaakt in de eigen werkplaats.
  • 9. De gezelligste winkel van Kampen: Kunstig Kitschwerk in de Geerstraat. Boordevol hebbedingen! Vrolijk, kleurrijk, roze; tussen kunst & kitsch. Hip en leuk.
  • 10. Voor koffie en thee in bijzondere smaken loop je binnen bij Zoetelief, ook in de Geerstraat.

Ga vooral ook lekker zelf dwalen door de smalle straten, aan de hand van de stadswandeling door Kampen of op goed geluk. Stop voor een ijsje bij IJssalon Marena, pik een terrasje op de Plantage, wandel over de IJsselkade, kijk even binnen bij de Stadskazerne en verken deze Hanzestad aan de IJssel op je gemak.

Meer weten over Kampen?

Ga je een stedentrip naar Kampen plannen? Nog een paar tips:

  • Plan extra tijd in, voor een stadswandeling, een fietstocht of een vaartocht in de omgeving
  • Bezoek ook de aangrenzende IJsseldelta
  • Combineer je bezoek aan deze stad aan de IJssel met een bezoek aan een van de andere Hanzesteden waar ik al over schreef.
  • Blijven slapen? Kies voor Boetiekhotel Kampen. Het monumentale pand aan de IJsselkade herbergt een mooi en luxe hotel met slechts enkele kamers en een stadsappartement. Ruime kamers met een bijzonder interieur, zicht op de IJssel, een prachtige ontbijtruimte met grote ramen en zicht op de binnenplaats. Stijlvol en perfect gelegen. Boetiekhotel Kampen – IJsselkade 20, Kampen

Kijk voor meer informatie over Kampen:

Hanzestad Kampen

Overzicht