Een illustratie van het gezicht van een man op een muur

Stad tussen water & natuur
Stedentrip: Hanzestad Kampen in 7 tips

Een illustratie van het gezicht van een man op een muur

Maak een stedentrip naar Hanzestad Kampen, blijf een nachtje slapen en ontdek de stad aan de hand van deze 7 tips. Cultuur en natuur gecombineerd op dit stadseiland!

Hanzestad Kampen is de laatste stad van mijn serie Hanzesteden verbonden door water. Na de charme van steden als Elburg, Doesburg, Zutphen en Hattem weet ook deze stad me weer te verrassen. Net als bij de andere steden heeft de ligging aan het water grote invloed gehad op de historie. En net als in de andere steden zijn het ook hier weer de verhalen van de ‘locals’ die me raken.

Kampen ademt historie. Bij aankomst vallen niet alleen de monumentale gevels op, ook de drie stadspoorten die je toegang geven tot het historische centrum. Kampen was ooit een van de welvarendste steden van Noord-Europa, door de ligging aan de druk bevaren handelsroute. Nu komen over die handelsroute, de IJssel, riviercruises en dagjesmensen aangevaren om de stad te bewonderen. De hoogste tijd voor jou om ook een dagje (of langer) Kampen te plannen. Neem deze tips mee.

Tip 1. Bewonder de stadspoorten van Kampen

Parkeer je auto aan de rand van het centrum en wandel onder een van de stadspoorten door het centrum in. Als een van de weinige steden in Nederland heeft Kampen nog drie stadspoorten. Eigenlijk moet je alledrie de Kamper poorten even zien: de Cellebroederspoort, Broederpoort en de oudste, de 14e eeuwse Koornmarktspoort.

Tip 2. Beklim de Nieuwe Toren

Wanneer je je een beetje verdiept in Kampen, ga je vast en zeker ook lezen en horen over de Kamper Ui verhalen; een aantal anekdotes over de dommigheden van de Kampenaren. Informeer maar eens naar het verhaal van de steur die naast de Stadsbrug in het water staat. Een ander Kamper Ui verhaal gaat over ‘Het Hoge Weiland’ van de Nieuwe Toren.

Terwijl ik, onder begeleiding van Jos Hogenbirk (eigenaar van Kamper Events), de 163 treden van de Nieuwe toren aan de Oudestraat beklim, hoor ik de mooiste verhalen. Over het Kampen van toen, over de vrijstaande klokkentoren met het bijzondere carillon en over het dak van de toren waar gras op groeide. Omdat het dak maaien geen optie was, besloten te Kampenaren een koe naar het dak te hijsen, die mooi het gras kort zou kunnen houden. Aan een touw werd de koe omhoog gehesen, eenmaal boven bleek de koe gestikt… Nog elk jaar wordt een (plastic) koe omhoog gehesen, als startsein voor de Kamper Ui(t)dagen.

Vanaf de Nieuwe Toren heb je een mooi uitzicht, rondom, over de stad en de IJssel. De toren wordt tegenwoordig geëxploiteerd door Kamper Events, die groepsuitjes organiseren in Kampen. In de toren vind je een escape room, waarin je uiteindelijk beloond wordt met dat uitzicht.

Tip 3. Bezoek de Koggewerf

Een belangrijke historische plek voor Kampen is de Koggewerf, op een mooie plek gelegen aan de IJssel bij de Buitenhaven. Aan de kade ligt de Kamper Kogge, een exacte reconstructie van een kogge uit 134o, een handelschip gevonden na de drooglegging van de Flevopolders. Tijdens de bouw is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van materialen en technieken die scheepsbouwers in de middeleeuwen ook gebruikten. De Kamper Kogge ligt ter bezichtiging aan de Koggewerf, waar je ook een timmerwerkplaats, smederij, naaiatelier, expositie met Hanze vondsten en een middeleeuws vissershuisje vindt. Vrijwilligers vertellen je graag over dit maritieme erfgoed en werken hard om de Kamper Kogge in de vaart te houden.

Kamper Kogge – Havenweg 7, Kampen

Tip 4.  Maak een stadswandeling door Kampen

Wandel na je bezoek aan de Koggewerf door de straten van Kampen en bewonder de historie. Loop langs het kleinste huisje van Kampen aan de Burgwal. Gluur even door de ramen en kijk terug in de tijd. Het huisje, waar vroeger een groot gezin woonde, is ingericht zoals toen. Kijk omhoog naar alle mooie gevels en ontdek de verschillende muurschilderingen, sommigen nog als reclame voor de winkel die er ooit zat.

Kampen heeft verschillende stadswandelingen uitgezet:

  • De ambachtelijke route leid je langs oude ambachten met o.a. de koffiebranderij, bakkerij Smit (van de Kamper koeken) en de sigarenfabriek.
  • De selfie route; een speurtocht door Kampen langs de leukste en meest fotogenieke plekjes in de stad. Deel je foto’s met #selfiekampen en je maakt kans op leuke presentjes.
  • Download de Kamper Stadsgids app en je ontdekt nog meer tips, waaronder de Kamper schatten wandeling.

Tip 5. Per fiets (e-bike) over het Stadseiland naar het Reevediep

Wanneer je over de IJsselkade wandelt, zie je een verhoging in de bebouwing en de wegen die de stad in leiden. Niet alleen de eeuwenoude stadsmuur bood bescherming tegen hoog water, je ziet nog precies waar bij hoog water extra deuren geplaatst konden worden. Tegenwoordig komt dat hele hoge water niet meer vaak voor, mede doordat in het kader van ‘Ruimte voor de rivier’ het Reevediep is gegraven. Een waterverbinding tussen de IJssel en het Drontermeer. Dit Reevediep ligt aan de rand van Kampen en heeft ervoor gezorgd dat Kampen nu een stadseiland is.

Huur een fiets in de stad en ontdek de schoonheid van dit stadseiland en de nieuwe natuur. Het Reevediep heeft als belangrijkste functie om bij hoog water het water af te voeren naar het Dronter- en Veluwemeer. Daarnaast is het een prachtig natuurgebied waar in korte tijd al bijzonder veel groeit en bloeit. In het rietmoeras vinden beschermde vogels als de Roerdomp en Grote Karekiet een nieuwe thuisbasis. Trekvogels passeren het Reevediep en in het voorjaar is het hier een grote bloemenzee.

Verken natuurgebied het Reevediep:

  • Over de twaalf kilometer nieuwe fietspaden, op en langs dijken
  • Al struinend door de graslanden en over de nieuwe wandelpaden
  • Huur een sloep en vaar over het Reevediep naar het Drontermeer en via het Ketelmeer weer terug naar Kampen

Huur je fiets bij Van Dijk Bikes – IJsseldijk 37, Kampen

Tip 6. Ga op natuurexcursie in de IJsseldelta

Naast het Reevediep is ook de aangrenzende IJsseldelta, Nationaal Landschap, een bijzonder natuurgebied. Het beste verken je de delta, de monding van de IJssel, per boot. Reserveer een van de natuurexcursies van Jan Visscher die, geboren en getogen in dit gebied, je de mooiste verhalen kan vertellen en alle bijzondere plekjes weet te vinden. Vaar langs rietkragen, over ondiepe kreken, om eilandjes vol vogels, spot de Big Five en ga op zoek naar de zeearend.

Tip 7. Blijf slapen in Kampen

Je leest het al, Kampen is meer dan alleen de stad. Om een goede indruk van het Stadseiland te krijgen, plan je het beste een nachtje erbij zodat je op je gemak stad & land kunt bekijken.

Een bijzonder plekje in de stad is het Boetiekhotel Kampen. Dit hotel aan de IJsselkade bevindt zich in een karakteristiek en in het oog springend pand. Het Jugendstil pand herbergt nu een mooi hotel: luxe en comfortabel, kleinschalig en gastvrij. Met slechts een aantal kamers en een stadsappartement voor vier personen (ideaal met kinderen). De ruime kamers zijn allemaal anders, met zicht op de IJssel of op de stad. Bijzonder behang aan de wand, warme kleuren, luxe badkamers, details van Kampen en een indrukwekkende ontbijtkamer met grote ramen die uitkijken op de binnenplaats.

Boetiekhotel Kampen – IJsselkade 20, Kampen

Ben je na het lezen van de tips voor Kampen enthousiast geworden? Ontdek ook de andere Hanzesteden en kies eens voor een van deze steden voor je stedentrip.

Bezoek de website van Hanzestad Kampen

Overzicht

Ook leuk om te lezen