Vischpoort in Elburg

De mooiste plekjes en leukste adressen
Stedentrip: Hanzestad Elburg

Vischpoort in Elburg

Elburg is een schattig stadje aan het Veluwemeer en het Drontermeer. Een Hanzestad met een ommuurd historisch centrum. Een stad met stadswallen, een iconische stadspoort, unieke keitjesstoepen en gebouwd volgens het principe van de gulden snede. Wandel door de vestingstad en ontdek de mooiste plekjes aan de hand van deze tips.

De eerste stop: Museum Elburg

Wil je een goed beeld krijgen van de stad, bezoek dan als eerste Museum Elburg. Je loopt er bijna tegenaan wanneer je je auto geparkeerd hebt bij Het Schootsveld (gratis). Het Museum is gevestigd in het voormalige Agnietenconvent (vrouwenkloosters) en is ingedeeld in verschillende thema’s met o.a. stadsverdediging, rechtspraak en visserij. In de kelder staat een maquette die je een goed beeld geeft van het stratenplan van de stad. Het historische centrum van Elburg is vierhoekig (niet vierkant) gebouwd, met allemaal rechte en overzichtelijke straten op één na. Leuk om na deze maquette in het echt te zien hoe de straten lopen.

In het voormalige klooster zit niet alleen Museum Elburg, ook de VVV. Elburg is prima op eigen gelegenheid te verkennen, maar wil je alles te weten komen over de geschiedenis en de prachtige monumenten in deze Hanzestad? Reserveer of sluit aan bij een stadswandeling. Iedere zaterdag start er om 13.30 uur vanaf Museum Elburg een stadswandeling onder leiding van een gids.

Museum Elburg/VVV Elburg – Jufferenstraat 6-8, 8081 CR Elburg

Elburg van bovenaf

De Grote of St. Nicolaaskerk is niet te missen. De kerk ligt in een hoek van de stad en is indrukwekkend groot. Beklim de kerktoren (via 158 treden van de stenen wenteltrap) om Elburg, met de maquette nog in je hoofd, van bovenaf te bewonderen. Je ziet heel duidelijk het stratenplan, de rechte hoeken van de stad, de haven en de omgeving.

Van half mei tot half september is de kerk te bezichtigen en de toren te beklimmen, van dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur.

Grote of St. Nicolaaskerk – Zuiderkerkstraat 1, 8081 CJ Elburg

Dwaal door de straatjes

Elburg is niet groot, je hoeft niet bang te zijn iets te missen tijdens je wandeling door de stad. Dwaal willekeurig door de stad en je komt vanzelf langs de mooiste plekjes en leukste adressen van Elburg. Wanneer je Museum Elburg verlaat en rechtsom loopt, loop dan even de kloostertuin in. Een oase van rust. Je krijgt hier een goed beeld van de omvang van het Agnietenconvent. Een ander mooi hofje vind je bij Het Feithenhof, een van de rijksmonumenten in de stad.

Kijk tijdens je wandeling niet alleen naar de mooie gevels, bewonder ook de bijzondere keitjesstoepen, die aanduiden wat voor winkel/bedrijf er in het bijbehorende pand zat. In de Bloemsteeg vind je zelfs ‘deurmatten’ van witte keitjes voor de huizen. De steeg was vroeger niet verlicht, door de witte ‘deurmatten’ in het donker te tellen, wist je bij welk huis je stond.

Vanaf de Bloemsteeg is het nog een klein stukje naar een van de meest gefotografeerde straatjes van Elburg, de Westerwalstraat. Op de hoek staat een prachtig muurhuisje, in het straatje zijn het vooral de bloemen en planten die opvallen. Nieuwsgierig naar de muurhuisjes van Elburg? Schuin tegenover Museum Elburg staat een muurhuisje waar je naar binnen mag gluren.

Wanneer je bij de Westerwalstraat richting de haven loopt, loop je langs de authentieke touwmakerij, de oudste in werking zijnde touwbaan van Nederland. Wandel onder de imposante Vischpoort, de enige overgebleven stadspoort van Elburg, op je gemak naar de haven.

De haven van Elburg

De authentieke botters in de haven van Elburg springen direct in het oog wanneer je aan komt lopen. Ze zijn stille getuigen van het visserijverleden van Elburg, toen de stad nog aan de Zuiderzee lag. Wil je meer te weten komen over de traditionele botterbouw, bezoek dan de Botterwerf aan de haven. Of meld je aan voor een boottocht op een botter. Een bijzondere ervaring!

Wandel op je gemak terug om naast alle historische plekjes ook de leukste winkels en lekkerste adressen te ontdekken.

In de omgeving van Elburg:

Wil je je bezoek aan Hanzestad Elburg combineren? Maak je stedentrip compleet met een van deze tips:

Meer lezen over Elburg? Neem een kijkje op de website van de Hanzesteden.

Overzicht