Elburg by night

Winkels en restaurants
Stedentrip: Elburg, de leukste en lekkerste adressen

Elburg by night

Elburg is een Hanzestad, een vestingstadje aan het Veluwe- en Drontermeer. Wanneer je het stadje binnen loopt, wandel je even terug in de tijd. Een groot klooster bij de entree, historische gevels in verschillende maten en vormen, een grachtje in hartje stad. Dwaal door de straten, verdwalen kan niet, en ontdek de leukste plekjes; je komt er vanzelf langs.

‘t Olde Regthuys

Midden in Elburg vind je restaurant ‘t Olde Regthuys, met een groot terras. Een heerlijke plek om mensen te kijken en om bij de laatste zonnestralen van de dag te borrelen of dineren. Door de ligging in hartje stad is hier altijd bedrijvigheid en gezelligheid. ‘t Eeuwenoude pand herbergt een modern restaurant. Warme en sfeervol ingericht, aangepast aan de tijd zonder aan sfeer in te boeten. Wat opvalt? De gastvrijheid van de eigenaar; wat een hartelijkheid en warmte!

Op de kaart klassiekers als carpaccio, kipsaté en en spare ribs, maar ook seizoensgerechten én verrassende gerechten als knolselderijsoep, Corvinafilet en een duo van lam. Het leukste? Laat je verrassen!

Het Olde Regthuys – Beekstraat 33, 8081 EA Elburg

De Plantage koffie- & theeschenkerij en winkel

Eerst koffie. Goede koffie! Bij de Plantage ben je welkom voor een koffie, thee en lekkers. Laat je verleiden tot een van de bijzondere koffiespecialiteiten op de kaart. Net even anders dan ergens anders in Elburg. Kies daarbij een Siciliaans koekje, waarbij je de keuze hebt uit verschillende smaken. Limon is favoriet! Voordat je de koffie- en theeschenkerij verlaat, loont het de moeite om naar het assortiment koffie, thee, olie en chocolade te kijken. De chocolade komt van Vissers in Limburg, bekend om de bijzondere smaken en vormgeving. Het zijn echte kunstwerkjes in de vitrine. Ik ben benieuwd of je de verleiding kunt weerstaan…

De Plantage – Bloemstraat 20, 8081 CW Elburg

Brasserie Aan de Gracht

Aan de Gracht lig op een prachtige plek, net buiten de Vischpoort op weg naar de haven. Je vindt hier niet alleen een fijn terras en een brasserie, ook een atelier en de stadsbrouwerij waardoor de stad sinds 2018 weer eigen bier heeft. In de brasserie (keuken en bediening) en in het atelier werken mensen met een verstandelijke beperking.

Ontbijt, lunch en high tea zijn hier echt een feestje. Goed gevulde borden, met aandacht opgemaakt, om je vingers bij af te likken!

Aan de Gracht – Havenstraat 5, 8081 GN Elburg

Rosas Sfeerboutique

Bij Rosas word je automatisch naar binnen getrokken. Op de stoep (let even op de keitjes die prachtig gelegd zijn) staan rieten manden en woonaccessoires te lonken. Binnen vind je een sfeervol ingerichte woonwinkel, bestaande uit verschillende ruimtes. De charme van het oude pandje komt goed tot z’n recht. Kussens, plaids, kaarsen, serviesgoed en andere accessoires wachten op je.

Rosas Sfeerboutique – Beekstraat 44, 8081 ED Elburg

Apollo lifestyle & conceptstore

Apollo lifestyle heeft ook zo’n aantrekkelijke uitstraling dat langslopen geen optie is. De lifestyle winkel is eigenlijk een conceptstore. Bekende merken als Zusss zijn uitgebreid vertegenwoordigd, er tussendoor vind je sieraden, mooie tuinposters met teksten, kaarsen, kandelaars, tassen en horloges. Even binnen lopen dus.

Apollo – Jufferenstraat 33-35, 8081 CP Elburg

IJssalon Casa Piccola

Niet naar huis zonder een ijsje van Casa Piccola. Vlakbij de Vischpoort ligt deze kleine ijssalon, waar al het ijs zelf wordt gemaakt, van melk van koeien uit de buurt van Elburg. Bijzondere smaken als Tony Chocolonely Karamel Zeezout, Snickers, Monchoutaart, Limoncello Mascarpone en witte chocolade.

Casa Piccola – Vischpoortstraat 25, 8081 EP Elburg 

Het Proeflokaal

Naast Casa Piccolina zit nog zo’n fijn klein zaakje: Het Proeflokaal, met regionale en internationale delicatessen. ‘Omdat lekker eten nu eenmaal gelukkig maakt’.  Kazen, worsten, huisgemaakt lekkers, bieren, Italiaanse koekjes, antipasti… Loopt het water je al in je mond?

Het Proeflokaal – Vischpoortstraat 23, 8081 EP Elburg

Bistro Zilverzoen

Ook in hartje stad, tegenover ‘t Olde Regthuys, ligt bistro Zilverzoen. Een van de hipste adressen van Elburg. Met rotan stoelen en bontjes op het terras en een modern interieur (wat de eigenaresse ook graag eens in de zoveel aanpast aan de tijd). Zilverzoen is het adres om iets te vieren, goed te maken en iemand te bedanken. Ook het adres om ‘s avonds gezellig te borrelen, te dineren, voor happas en een high tea.

Zilverzoen – Jufferenstraat 28, 8081 CR Elburg

Tips voor de omgeving van Elburg:

Heb je de leukste en lekkerste adressen in het centrum van Elburg bezocht en een stadswandeling gemaakt? Combineer je bezoek aan deze hanzestad met een bezoek aan:

Bezoek ook de andere Hanzesteden verbonden met water

N.B. op zondag is er veel gesloten in Elburg

Overzicht