Thee pluktuin bij A. Vogel

Thee & tuinen
Eropuit: de tuinen van A. Vogel

Thee pluktuin bij A. Vogel

Een gezond dagje uit? Bezoek de tuinen van A. Vogel in ‘t Harde op de Veluwe. Wandel tussen talrijke heilzame bloemen en kruiden, loop het Blotevoetenpad en pluk je eigen thee in de kruidentuin. Leuk en lekker!

Het is een prachtige dag wanneer ik richting de tuinen van A. Vogel rijd. De natuur op de Veluwe is fris groen, de zon schijnt. Bij aankomst word ik welkom geheten door Wilfred Schenk, hoofd van de A.Vogel tuinen. Zijn enthousiasme is zelfs na 30 jaar in de tuinen onverminderd aanwezig en werkt aanstekelijk. Voordat ik het in de gaten heb, loop ik op mijn blote voeten over het gras langs bloemperken, door de fruittuin, de insectentuin en naar de pluk- en smultuin. De blote voeten zijn even wennen, maar na een paar stappen merk ik het niet eens meer, afgeleid door al het moois om me heen en de verhalen van Wilfred.

Wilfred vertelt over Alfred Vogel, een pionier op het gebied van natuurgeneeskunde. 60 jaar geleden was Alfred Vogel al bezig met ‘goed voor jezelf zorgen’, ‘terug naar de natuur’ en evenwichtig leven. Hij was zijn tijd ver vooruit. Alfred reisde de hele wereld over, om kennis te vergaren bij natuurvolken. Die kennis was de basis van zijn (ongeplande) succes, met als uitgangspunt dat de natuur ons alles geeft wat we nodig hebben om gezond te blijven.

Wandelen door de tuinen van A. Vogel

De tuinen van A.Vogel in ‘t Harde zijn niet alleen mooi om te zien, ze zijn van groot belang voor de productie van ingrediënten. Ruim 70% van de planten die gebruikt worden in de A.Vogel producten, komt hier uit de tuinen. Om alles te weten te komen over de tuinen, wat er groeit en bloeit en wat je waar vindt, kun je bij de landgoedwinkel een gratis audiotour halen. Een leuke rondwandeling met informatie voor jong en oud in combinatie met een speurtocht. Beantwoord je alle vragen goed, dan wacht na afloop een leuk presentje.

Voel je vrij om te wandelen, te dwalen, te proeven én, om net als ik, je schoenen uit te trekken voor het Blotevoetenpad. Ervaar het effect van gras, keien, wol, boomschors en modder en voel je herboren als je voeten na afloop fris tintelen.

Landgoed Zwaluwenburg

De A.Vogel tuinen liggen op Landgoed Zwaluwenburg, een landgoed op de rand van de Veluwe en de IJsseldelta. Wanneer je het landgoed op rijdt, zie je gelijk de lange laan met statige bomen. Wandel na afloop van je bezoek aan de tuinen naar het landhuis uit de 18e eeuw en langs idyllische en karakteristieke Gelderse boerderijen met geelgroene luiken. Langs akkers, weilanden en door bossen. Er is een wandeling van vier kilometer uitgezet langs de mooiste plekjes.

Pluk je thee in de kruidentuin

Na het wandelen door de tuinen en over het landgoed is een plekje op het terras een goed idee. Maar niet voordat je je eigen kopje thee geplukt hebt. Naast de landgoedwinkel ligt een kruidentheehofje, boordevol verse kruiden. En die mag je plukken, gewapend met een schaartje, een ‘zakje’ en een theekaart met tips voor theemelanges als Weldadige Weerstand, Blije buik, Zoete Verleiding, Zomerzacht en Tintelfris. Selecteer jouw smaak op de kaart en zoek de bijpassende kruiden. Of ga op je gevoel af en meng naar eigen inzicht. Naast de bekende kruiden als munt, rozemarijn, tijm en brandnetel groeit er ananasmunt, chocolademunt, bergamot, salie, citroenmelisse, Marokkaanse munt en een dropplant. Ik word direct aangetrokken tot de chocolademunt, die ruikt naar After Eight.

Met m’n kopje thee op het terras, een plakje bamboecake erbij en mijn hoofd in de zon, kan ik me helemaal vinden in de woorden van de grondlegger Alfred Vogel: ‘Gezondheid is leven in harmonie met de natuur’. Ik voel me fit en fijn, kan het elke dag zo zijn?

Maak je dagje uit compleet met…

Wil je na het bezoek aan de tuinen meer zien van de omgeving? Ontdek ook deze tips:

Je dag afsluiten met een diner? In ‘t Harde ligt het restaurant van Pim en Vera, Amuse. Als je niet weet hoe lekker en goed je hier kunt eten, rijd je er aan voorbij. Begin met een aperitief in de tuin en schuif vervolgens aan voor het diner. Bij voorkeur een proeverij, van harte aanbevolen. Pim staat in de keuken en weet in elk seizoen iets bijzonders op tafel te zetten, tijdens de zomer aangevuld met kruiden & bloemen uit de tuinen van A. Vogel. De proeverij bestaat uit verschillende gangen, waarbij elke gang bestaat uit 2-3 gerechtjes. Vera voorziet je van bijpassende wijnen, een verhaal over de gerechten en gezelligheid. Een gastvrouw in hart en nieren!

Amuse – Eperweg 47B, 8084 HB ‘t Harde, geopend van woensdag t/m zondag.

Handig om te weten over de A. Vogel tuinen

Wat? A.Vogel tuinen
Waar: Eperweg 3-5, 8084 RB ‘t Harde (op de Veluwe, dicht bij Elburg)
Entree: gratis. Kinderen welkom, honden niet toegestaan in de tuinen.
Geopend: 7 dagen per week vanaf begin mei
Tip: de tuin is in juni op haar mooist (eind juni), wanneer alle planten uitbundig bloeien en het eerste fruit te plukken is.

Ook voor kinderen is een bezoek aan de tuinen leuk. Loop samen het Blotevoetenpad, doe de speurtocht en bezoek de speeltuin waarin je naar hartelust hutten kunt bouwen, klimmen en klauteren.

Overzicht