Zeilen met een botter

Terug in de tijd
Eropuit: Varen op een botter in Elburg

Zeilen met een botter

Een bezoek aan Hanzestad Elburg is niet compleet zonder een bezoek aan de haven, of eigenlijk zonder een tocht op een authentieke botter. In de haven van Elburg, die je bereikt via de Vischpoort, liggen nog enkele botters. Neem een kijkje en vaar mee!

Wat is een botter?

Een botter is een oude Nederlandse vissersboot, gemaakt van hout en met een platte bodem om op de Zuiderzee te gaan vissen op o.a. paling, haring en platvis. De platte bodem van de botter was noodzakelijk om dicht langs de randen van de Zuiderzee, de meest visrijke gronden, te kunnen varen. Na de aanleg van de Afsluitdijk veranderde het zoute water naar zoet en verdween een deel van de inkomsten van de botters. Nu liggen de botters in de havens langs het IJsselmeer te wachten op dagjesmensen, om te varen met levensgenieters.

De meeste botters in de haven van Elburg zijn eigendom van Stichting tot Behoud van Elburger Botters, met als doel het behoud van de botters en kennisoverdracht over dit culturele erfgoed. Ook zet de stichting zich in om de historische haven van Hanzestad Elburg te bewaren. Aan de haven vind je het Bottermuseum met een werf waar de botters gerestaureerd worden. Een bezoek aan het museum is een mooie aanvulling op je vaartocht met een van de botters.

Varen met een botter

De botters in de haven van Elburg worden verhuurd, voor groepen tot maximaal 12 personen. Kies je voor een paar uurtjes de haven uit, of wordt het een dagtocht naar Harderwijk, een zeiltocht over het Ketelmeer of een trip naar Kampen en Urk?

Aan boord gaat een kapitein mee en een opstapper, vrijwilligers die je graag laten beleven hoe het varen en zeilen met een botter is. Heb je zin om je handen uit de mouwen te steken? Help dan mee met het hijsen van de zeilen of het sturen. Liever lekker aan dek luieren en genieten van de wind door je haren, ook dat kan en mag!

Meer informatie over de botters van Elburg:

  • Meezeilen op een botter? Het vaarseizoen loopt van maart tot en met oktober. In de maanden juli en augustus wordt er op sommige dagen twee keer per dag uitgevaren, bij voldoende belangstelling. Kaarten zijn te koop in het VVV museum aan de Jufferenstraat 8.
  • Het Bottermuseum is op zaterdag geopend. In juli en augustus ook op woensdagmiddag.

Voor meer informatie kijk je op de website van Botters Elburg.

Overzicht