Laarzen op de zandbodem

Pieren steken en lamsoor likken
Zeeland: Beleef en proef Tholen

Geschreven door Bibi
Laarzen op de zandbodem

Of ik Tholen wil komen proeven en beleven. Een stukje voor mij volkomen onbekend Zeeland wat grenst aan Noord-Brabant. Vanuit het bij mij beter bekende Bergen op Zoom nog slechts vijftien minuten rijden. Veel dichterbij dan ik dacht. Tholen, vernoemd naar de tol die je vroeger moest betalen om over de brug over het Schelde-Rijnkanaal het eiland op te mogen rijden. Negen authentieke dorpskernen in een eindeloos lijkend landschap omringd door water.

Of ik kom genieten van een ‘nattelaarzentocht’ met een zilte proeverij na afloop. Dat lijkt mij wel wat. Dat er in, het grootste nationale park van Nederland, de Oosterschelde wel 150 verschillende wieren ‘leven’, dat het water in het voorjaar wemelt van inktspuitende inktviskindertjes of dat je hier het beste visaas van Nederland steekt, was voor mij ook onbekend. Genoeg te ontdekken dus! Tel daarbij de rust en de ruimte en je hebt een ideale omgeving voor een traag tripje vol met leuke weetjes.

Eindeloze vergezichten op Tholen

Tholen verken je met wapperende haren, ‘pruttelend’ op een Solex over wegen langs met wier begroeide waterkanten. Of op de fiets over dijkjes met bermen vol bloemen langs uitgestrekte weilanden met schapen die dromend in de verte staren. Kilometerslang kom je, op een overstekende haas na, niemand tegen. Onderweg verzamel je makkelijk een mandje vol verse streekproducten voor een picknick op de dijk. Met blozende wangen en verwarde haren schuif je aan het einde van de dag aan tafel in de haven van Sint Annaland. Uitkijkend over de Krabbekreek proef je hier bij Buutengaets de ambachtelijk gerookte paling van Peter van der Sterren, de beste palingroker van Zeeland. Geniet vervolgens van de bisque (schaaldierensoep) van vers gevangen Oosterscheldekreeft en zeebaars met lamsoren, zeekraal en een truffelsausje terwijl de zon in de verte langzaam in het water verdwijnt.

Tip: sluit een zonnige dag af met een wandeling over de dijken langs de Oosterschelde. Romantiek gegarandeerd.

Oosterschelde schorren en natte laarzen

Bessen van het Japanse bessenwier gedroogd over boter of vers in een tapenade, sushi met knoopwier of een stoofschotel met zee-eik; gegarandeerd heerlijke hapjes uit de Oosterschelde. Na afloop van een ‘nattelaarzentocht’ laat gids Lenie je alles proeven tijdens haar zilte proeverij. Bij eb maak je kennis met een aantal van de 150 verschillende wieren en zeegroentes die leven op de Oosterschelde schorren. In de bodem krioelt het van het leven. Overal gaatjes waar kokkels, pieren, zagers, schelpen en nog honderden andere dieren zich verstoppen. Lenie laat je lamsoren likken, steekt voor haar gezondheid pieren en vouwt wieren uit alsof het trekharmonica’s zijn. Haar bevlogenheid is besmettelijk. Zet de ‘nattelaarzentocht’ met Lenie maar op je bucketlist. Een absoluut natuurlijk hoogstandje.

Tip: raap onderweg voor eigen gebruik maximaal 10 kilo oesters, kokkels en kreukels. Een heerlijk aandenken!

Een vleugje nostalgie op Tholen

Het verlaten haventje van Strijenham, één van de weinige overgebleven getijde havens aan de Oosterschelde, heeft iets nostalgisch. Vanaf 1310 laadden en losten schippers hier hun lading. In Sint Annaland, precies aan de overzijde van het eiland, wordt sinds 1887 geveild bij afslag. In de authentieke setting van de Thoolse streekproductenveiling worden in de zomer iedere woensdag aardappelen, aardbeien, kersen, appels of rood fruit en zilte streekproducten zoals lamsoren en zeekraal aangeprezen en afgeslagen door dames in klederdracht.

Rondje Roosevelt

Kijk tenslotte niet vreemd op wanneer je in Oud-Vossemeer in het oude ambachtshuis uit 1767 een groep Amerikanen tegen het lijf loopt. Het verhaal gaat dat de Roosevelt familie, die niet minder dan twee Amerikaanse presidenten heeft voortgebracht, hier haar roots heeft. Tijdens een ‘rondje Roosevelt’ hoor je het verhaal over onder andere Franklin Delano met zijn leus: ‘iedereen heeft recht op voldoende voedsel en schoon drinkwater.’ In lijn met die gedachte schenkt het gastvrije Huys van Roosevelt ‘smaekwater’. Met verrassende smaken en veel vers fruit stel je naar eigen inzicht een fris glas water samen. Voor iedere verkochte liter smaekwater levert eigenaar Bas een bijdrage aan schoon drinkwater in een ontwikkelingsland.

Tholen beleven en proeven?

Ga jij op zoek naar het mooiste en lekkerste van Tholen? Dichterbij dan je denkt! Spring op de fiets, maak een wandeling of huur een solex en ontdek wat een dag of een paar dagen rust, ruimte en zilte zeelucht met je doen.

Overzicht