De haven met historische gevels en jachten

Een stadswandeling langs de mooiste plekjes
Stedentrip: Ontdek het Zeeuwse Goes

De haven met historische gevels en jachten

Op het wapen van Goes neemt een gans een prominente plaats in. Ik vraag de stadsgids naar de betekenis van die gans. ‘De Engelse vertaling van gans is goose. Er wordt beweerd dat de naam Goes daar vandaan komt. Maar dat is absoluut niet waar!’

Het is nog altijd niet duidelijk wat de gans op het wapen van de stad doet, maar de naam komt hoogstwaarschijnlijk van een riviertje, met de naam Korte Gos, waaraan de stad ontstond. Deze leuke en interessante verhalen hoor je tijdens een stadswandeling door Goes. En dat niet alleen; je ontdekt plekjes in de stad die je zonder gids niet zomaar vindt of waar je aan voorbij loopt. De moeite waard dus.

Tips voor je stedentrip Goes

Een bezoek aan de stad Goes is sowieso de moeite waard, ook zonder stadswandeling. Deze stad, horend bij de grootste steden van Zeeland, heeft een beschermd stadsgezicht. Van verre duidelijk te herkennen aan de watertoren en de grote kerken. Loop je door de straatjes in het historische centrum dan valt het ene mooie pand na het andere op, veelal rijksmonumenten waarop met sierlijke letters de namen staan van vroeger. Wat moet je zeker zien tijdens je stedentrip Goes?

1. Met stip op één: de Stadshaven van Goes

Wanneer je de Stadshaven ziet, wil je eigenlijk niets liever dan een boot huren en hier aanmeren. De Stadshaven van Goes is een plaatje! De jachthaven ligt midden in de stad en heeft de mooiste pakhuizen op de kade staan. In het oog springen de gevels van wat nu restaurant Karel V is, met een historische trapgevel en ’t Soepuus. Door de namen van de straten rondom de haven (Turfkade en Bierkade) kom je te weten wat belangrijke handelsmiddelen waren voor Goes. Let vooral ook even op de grootte van de huizen aan de Grote Kade en de Kleine Kade.

2. Straatnamen met een verhaal

Wil je de geschiedenis van de stad Goes leren kennen, dan kun je al veel informatie halen uit de huidige straatnamen. De eerder genoemde Bierkade, Turfkade en de Houtkade vertellen je over de handel. De pleinen met namen als Vlasmarkt, Beestenmarkt en Oude Vismarkt zijn daar een mooie aanvulling op. Kijk in de Papegaaienstraat even om je heen en je weet het antwoord! Vergeet ook het smalste straatje van de stad niet tijdens je wandeling, het Vuilstraatje.

3. De Grote Markt met het monumentale stadhuis

De Grote Markt is het hart van de stad, met winkels, restaurants, terrassen en het monumentale stadhuis met op de achtergrond de Grote Kerk. Het oudste deel van het stadhuis is de grootste toren, die vroeger dienst deed als gevangenis, als waag en later nog als vleeshal. Tegenwoordig is het geen straf om hier opgesloten te zitten, het stadhuis doet nu dienst als lunchcafé.

4. De Manhuistuin

Het meest idyllische plekje van de stad: de Manhuistuin. Van klooster tot weeshuis, van bejaardenhuis tot muziekschool, de gebouwen rondom de tuin hebben tot 1977 verschillende functies gehad totdat het woningen werden. Wanneer je nu door het hekje het hofje betreedt, vechten de enorme kastanjeboom en de mooie huisjes om je aandacht. Een oase van rust, midden in de stad. Behalve op zondag van mei t/m oktober, dan zijn er gratis concerten te beluisteren. Zie je jezelf zitten op een bankje onder de boom, terwijl de tuin zich vult met de klanken van… Magisch toch?!

5. Goes als vestingstad

Vroeger was Goes een vestingstad, met maar liefst acht stadspoorten, grachten rondom en stadswallen. Bij de Stenen Brug in het centrum van Goes zie je nog goed hoe de stad eruit moet hebben gezien. Langs de gracht zie je nog duidelijk de wallen. Maak een wandeling over de wallen, met het door de bekende landschapsarchitect Springer aangeplante groen. Je stadsgids laat je graag zien waar de stadspoorten hebben gestaan. Ondanks dat er niets van over is gebleven, kun je wel de locaties terugvinden doordat een kunstenaar een aanduiding op de grond heeft gemaakt.

Handig om te weten voor je bezoek aan Goes

Ook voor een dagje winkelen is Goes een leuke stad. Het compacte centrum heeft een breed aanbod aan winkels, waaronder Bomont kleding & lifestyle en Bubbles Theme Store.

Elke woensdagmiddag van mei t/m september start om 14.00 uur bij de VVV Goes een gratis stadswandeling o.l.v. een gids. In 1,5 uur leer je meer over de monumenten, de Stadshaven en de vesten. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Meer lezen over Zeeland? Lees al onze tips voor je vakantie in Zeeland. 

 

Overzicht