Zeilboot bij de haven van Medemblik

Tips voor je stedentrip
Stedentrip: Medemblik aan het IJsselmeer

Zeilboot bij de haven van Medemblik

Medemblik is een charmant stadje aan het IJsselmeer. De oudste stad van West-Friesland en rijk aan verhalen. Met historische gevels op de kades aan de verschillende haventjes, gezellige terrasjes, verborgen hofjes, het Regatta centrum en de stoomtrein naar Hoorn. Een fijn stadje om aan te meren en te ontdekken. Voor watersportliefhebbers, cultuurliefhebbers en levensgenieters. Bezoek Medemblik aan de hand van deze zeven tips.

1. Maak een stadswandeling door Medemblik

Medemblik is niet heel groot, je kunt op je gemak zelf het historische centrum verkennen. Leuker is het om op pad te gaan met een stadsgids. Zodat je ook die verborgen hofjes vindt die je zelf snel voorbij zou lopen. En regelmatig even omhoog kijkt om de verhalen over de gevels te horen. Te weten komt waarom Kasteel Radboud gebouwd is en wat die ene grafsteen in de tuin van de Bonifaciuskerk doet. Om te ontdekken wat het standbeeld van die mannen op de dijk doet en waar de witte weduwehuisjes met de rood-witte luiken te vinden zijn.

2. Fiets een rondje Hoorn – Medemblik – Enkhuizen

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden, naast Kasteel Radboud, is de stoomtrein die van Hoorn naar Medemblik gaat. Een ritje met een authentieke trein, op traditionele wijze gestookt op kolen. Ontdek de steden van de historische driehoek per Museumstoomtram en Museumboot. Na aankomst op het station van Medemblik kun je overstappen op de boot naar Enkhuizen. Je mag je fiets meenemen, ideaal! Zo rijd je na aankomst in Enkhuizen naar het startpunt in Hoorn. Of terug naar Medemblik omdat het er zo leuk is.

3. Wandel naar strandpaviljoen de Zoete Zee

Wanneer je vanuit Medemblik bij Kasteel Radboud de Oosterdijk op stapt en wandelt richting Enkhuizen, dan kom je via het Regatta centrum bij Strandpaviljoen de Zoete Zee. Een leuke bestemming voor een korte wandeling en op een zomerse dag een lekker terras aan een prachtig strandje aan het IJsselmeer. Het strand is onderdeel van recreatiegebied het Vooroever, geliefd bij watersporters. Kiten, surfen, zeilen of suppen, leef je uit op het IJsselmeer.

Strandpaviljoen de Zoete Zee – Vooroever 15, Medemblik

4. Bootjes kijken bij de ophaalbrug

Over lekker terras gesproken; midden in het stadje ligt het terras van Eetcafé De Kwikkel. Wat dit plekje zo bijzonder maakt? Het uitzicht op de ophaalbrug. Vanuit de Westerhaven varen plezierjachten en zeilboten af en aan naar het IJsselmeer. De brug gaat regelmatig open, vanaf je plekje aan het water is het heerlijk de bedrijvigheid op het water te aanschouwen.

Eetcafé de Kwikkel – Hoogesteeg 1, Medemblik

5. Borrelen en eten bij Bistro op 3

In een van de mooiste panden van de stad vind je Bistro op 3, in de voormalige waag. De authentieke kenmerken zijn prachtig bewaard gebleven bij het verbouwen van de voormalige bloemenwinkel tot restaurant. Kijk alleen al even omhoog naar de gevel, maar ook binnen vind je zoveel mooie elementen. Warme kleuren, o.a. fluwelen oranje banken, bijzonder behang met het uiterlijk van golfplaten en fijne details. Bloemen spelen nog altijd een rol in de voormalige bloemenwinkel, aan de muur prijkt metersgroot bloemenbehang van oude Hollandse meesters. De basis van het restaurant is stoer met robuuste muren en een betonnen vloer. De authentieke details zijn zoveel mogelijk bewaard gebleven. Houten balken, de oude stenen vloer, stukken van de oude muren en een houten ‘kast’ waar nu de garderobe in zit. Opvallend is de glazen ruimte van stalen ramen, waar nu de charcuterie wordt gesneden. Er zijn gezellige tafeltjes voor de grote ramen bij de entree, hoge tafels, ronde tafels met groene fluwelen stoelen en lange oranje banken om aan te schuiven. Hoewel de naam bistro anders doet vermoeden, heeft Bistro op 3 een toegankelijke én betaalbare kaart. Eerlijk en goed eten, dat is het idee! Voor een hapje tussendoor of een gezellige avond. Op de kaart klassiekers als carpaccio en caprese, spareribs en cremé brulee. Wat je eigenlijk niet mag missen is een piepkuiken van het spit, waarvan de geur zich zachtjes door het restaurant verspreid. Een borrel met charcuterie plank is ook absoluut een goed idee. De vrolijke bediening helpt je graag bij het maken van de juiste keuze. Bistro op 3 toegankelijk is voor iedereen: een allemansvriend.

Bistro op 3 – Kaasmarkt 2, Medemblik

Eigentijds interieur met oranje banken, rieten stoelen, een groen houten garderobekast en robuuste muren

6. Een bijzondere avond uit? Meijers 2.0

Van dezelfde eigenaar als Bistro op 3 is Meijers 2.0, het oudere zusje. Waar je bij Bistro op 3 gewoon even binnen loopt voor een heerlijke maaltijd, is het aan te raden om bij Meijers 2.0 een tafel te reserveren. Helemaal als je op een mooie zomeravond een van de plekjes aan het water wilt bemachtigen. Reken op een avond tafelen, hier kom je niet zomaar dineren. Een culinair hoogtepunt! Het concept? De basis van Meijers 2.0 zijn de ’10 van Meijers’. 10 Gerechtjes, van coquille tot buikspek, zalm en kalf, die je kunt combineren tot een meergangen diner. Daarnaast klassiekers op de kaart, de moeite van het reserveren waard!

Restaurant Meijers 2.0 – Oosterhaven 3, Medemblik

 

Meer weten over Medemblik?

Enthousiast geworden over Medemblik? Als bonus nog twee tips buiten Medemblik:

  • In het voorjaar bloeien rondom Medemblik de bollenvelden. Een kleurrijk palet!
  • Bezoek monumentendorp Twisk, een lintdorp met de mooiste monumentale boerderijen en een idyllisch stationnetje

Bezoek de website van Medemblik, rijk aan verhalen

Overzicht