Ochtendgloren in de stad

Tips voor een dagje stad
Stedentrip: dwalen door het Belgische Mons

Geschreven door Bibi
Ochtendgloren in de stad

Mijmerend zit ik in de trein op weg naar de stad Mons in België. Wat kan ik verwachten van deze Waalse stad? Op mijn programma staat dat ik ga dwalen door het historische stadshart. Door smalle straatjes die hippe ‘hotspots’ en culinaire hoogstandjes herbergen. Door groene hofjes met kunstwerken op monumentale gevels en de voormalige ‘stinkwijk’ waar in het slachthuis van weleer een creatieve broedplaats is ontstaan.

Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen. Tijdens mijn eerste uren in Bergen, de Nederlandse naam voor Mons, zie ik ‘het’ allemaal nog niet. Wanneer ik op dag twee voor dag en dauw door de stad dwaal, de zon op komt en ik door de straatjes loop, zie ik zeker wel de charme. Gedurende die dag bloeit mijn liefde langzaam op. Blij keer ik na twee dagen huiswaarts. Mons blijkt een energieke stad waar creativiteit broeit en bloeit en waar de grandeur van weleer weer voelbaar is. Graag deel ik mijn tips voor een dagje dwalen door Mons.

Bezoek het hoog(s)tepunt, het Belfort

Vanaf het station is het een korte wandeling naar het oude centrum van Mons. Onderweg kom ik langs het hoogste punt van de stad, het barokke Belfort. Ooit besloot Waltrude, de stichtster van de stad, op één van de vijf heuvels haar kloosterorde te stichten. Beschermd door de heren van Henegouwen was dit het begin van het bloeiende handelscentrum van Mons.

Ik start mijn ontdekkingstocht door de stad Mons met het beklimmen van het fort. Kan ik van bovenaf mooi een glimp werpen op het in aanbouw zijnde station wat spectaculair moet worden en het ‘oude’ met het ‘nieuwe’ Mons zal verbinden. Voor ik de 87 meter hoge toren beklim, moet ik mijn rugzak inleveren. Al snel blijkt waarom. Met een moderne glazen lift zoef ik naar boven waarna ik mij via een smalle trap verder naar de top wurm. Met rugzak was ik zeker tussen de 49 klokken en de eeuwenoude muur blijven steken.

Geniet van culinaire hoogstandjes

Terug in de straatjes aan de voet van het Belfort valt mijn oog op de vele aanwezige stickers van ‘Le Routard’, ‘Michelin’ en ‘Gault & Millaut’. Overal bevinden zich eettentjes met een vermelding in de diverse culinaire gidsen. Agnès en Eric serveren in hun hippe ‘Boule de Blue’ brasserie met Franse touch, vernieuwende salades. Bij ‘L’envers’, in één van de gezelligste straatjes van Mons, proef ik soyasoep met kakelverse tonijn. We proosten met een Orval, volgens de Belgen aan tafel het lekkerste bier op aarde. Moeder en gastvrouw Céline leidt mij rond in ‘La 5e Saison’. In de keuken liggen verse kippetjes en lamsbouten klaar voor bereiding. Uit een mand tovert Céline de groente die ze zojuist met haar kinderen op de markt heeft gekocht. Overal in Mons worden de gasten vanavond verwend.  

Lokale lekkernijen

Mons brezoeken zonder een boterham te hebben gegeten bij ‘meme Tartine’ kan niet. Opa, pépé en kleindochter serveren sandwiches zoals mémé ze klaar zou maken… maar dan nog lekkerder. Hetzelfde geldt voor de zoetigheid van ‘Mel oh Cake’. De hele dag door rinkelt het belletje boven de deur door gasten die even een citroencake-je of een zandkoekje komen proeven. Overigens is de geranium limonade die Mel serveert ook niet te versmaden. En wat is België zonder bier? Bier proeven blijft een must. Voor mij een gunst. Geef mij een groot glas Belgisch bier afgestemd op een lokaal stukje kaas en mijn dag kan niet meer stuk. Gastvrouw Nathalie van ‘L’ode a la Biere’ tapt heerlijke blonde varianten terwijl Jacquy van de naastgelegen fromagerie mij voorziet van een stukje zelfbereide kruidenkaas die bijna van de plank afsmelt. Ik ben in mijn element.

Bezoek op vrijdag de Grand Place

De volgende morgen besluit ik vroeg op te staan om door de stille stad te dwalen. Eenmaal op de Grand Place blijk ik niet de enige die wakker is. Het is markt en er wordt druk opgebouwd. Op het uit de middeleeuwen stammende plein stallen vriendelijk ogende marktkoopmannen en vrouwen hun waren uit. Het ‘hôtel de Ville’, met zijn prachtige gotische gevel, wordt zo mogelijk nog mooier met de vele rijen kruiden en bloemen die gezellig staan te wachten op de eerste klanten. Klanten die na een bezoek aan de vrijdagmarkt zeker even neer zullen strijken op één van de gezellige terrassen die de grotendeels autovrije grote markt van Bergen rijk is.

Creëer je eigen creatieve ‘Tour du Mons’

Voordat ik de trein huiswaarts neem, ben ik nieuwsgierig naar het creatieve Mons. Mons, in 2015 nog culturele hoofdstad van Europa, daagt inwoners creatief uit in de hoop ze uit hun huizen te lokken. Eén van de initiatieven is de kunstroute: ‘L’ART habite la VILLE’, in elkaar gezet door kunstenaars samen met de plaatselijke bevolking. In het historische centrum sieren foto’s de eeuwenoude muren, een gedicht van zangeres Patti Smith staat geschreven op de gevangenismuur. Vele vogelhuisjes hangen in het park. Benieuwd hoeveel vogeltjes in het voorjaar in het knusse hofje geboren worden. Door naar de voormalige arbeiderswijk rondom de Marché des Herbes. Nog niet zo lang geleden wilde je hier door de geur van slachtafval, vis en leerlooierijen echt niet zijn. Nu, met het oude slachthuis omgetoverd tot creatieve broedplaats voor jonge kunstenaars en designers, met vrolijk gekleurde, opgeknapte huisjes en een aantal hippe hotspots als Cocotte en Mosaïc, wint de wijk aan populariteit. ‘Cocotte’, helaas dicht wanneer ik erlangs loop, is een hip huiskamerrestaurant met op tafel drie gerechten die tot het laatste moment een verrassing blijven. Laure en Marie Anne koken met hetgeen die dag vers voorhanden is. Iets verderop zit ‘Mosaic’, een creatieve smeltkroes en ‘buurtverbindend’ concept van voormalig bankman David. In zijn ‘huiskamer’ staan de stoelen van oma naast een grote vergadertafel waar buurtgenoten graag aanschuiven om te brainstormen of borrelen. In het voorste gedeelte een supermarkt met louter lokale producten. ‘Quartier Saint-Nicolas’ inclusief haar producenten op de kaart zetten is de leus van de vriendelijke David. Ik sluit mijn creatieve tour af met een bezoek aan het huis ‘Lossau’. Eenmaal binnen geniet ik van het interieur van het Art Nouveau huis waar iedere kamer een ode brengt aan een andere bloem. Bergen bloeit. Het bloeit op.

Ben je in de buurt dan is een middagje Mons, met nadruk op de inwendige mens, zeker de moeite waard.

Praktische informatie:

De Belgische stad Mons (in het Nederlands Bergen) ligt in Wallonië, ten zuiden van de stad Brussel en dicht bij de Franse grens. Met de internationale trein vanuit Schiphol reis je in ruim 2,5 uur naar Mons. Voor verdere informatie: NS International.

Meer lezen over Mons? Bezoek de website van Visit Mons.

Overzicht