Tips voor je stedentrip
Stedentrip: Mooi Mechelen

Mechelen, of beter nog Mooi Mechelen, ligt een beetje verstopt tussen de 2 bekendste steden van België, Brussel & Antwerpen. Halverwege tussen deze beroemdheden ligt deze stad die ook jij zeker een keer moet gaan bezoeken. Mechelen is misschien niet zo groot, maar wel mooi, gezellig en leuk voor een korte stedentrip.

Deze prachtige stad bezit een schatkamer vol bezienswaardigheden en een mooi historisch centrum. Bezoek de verschillende UNESCO Werelderfgoed locaties, de imposante Sint-Romboutstoren, wandel langs de Dijle die door de stad stroomt, proef het Bourgondische leven en ontdek hippe koffietentjes.

In Mechelen is veel te doen, zien en te beleven. Voor jong en oud. Het gemoedelijke karakter van de stad maakt deze bestemming extra aantrekkelijk, zeker in combinatie met het Bourgondische genieten wat de Belgen zo goed kunnen. Proef streekbiertjes, loop binnen bij een patisserie en lunch zoals de Belgen doen, uitgebreid!

Start je stedentrip Mechelen op de Grote Markt

Begin in de historische binnenstad op de Grote Markt. Prachtige gevels uit de 16e eeuw, historische gebouwen en een imposant stadhuis liggen rond een groot plein. In de zomer staat het plein vol met terrasjes en bruist het hier van de gezelligheid. Vanaf elke hoek van de Markt heb je zicht op de imposante Sint-Romboutstoren, die je zeker moet beklimmen.

Historische gevels op de markt in Mechelen, met de grote kerktoren als achtergrond

Beklim de Sint-Romboutstoren

Waar je ook loopt in Mechelen, je kunt de hoge stompe Sint-Romboutstoren vanaf bijna elke plek in de stad zien. En wat leuk is, je kunt de stad ook zien vanaf de Romboutstoren. Een pittige klim leidt je naar bijna 100 meter hoogte, je hebt ‘slechts’ 538 treden te gaan. Doen hoor! De eerste etappe is de langste, daarna klim je elke keer kleinere afstanden van torenkamer naar torenkamer, langs de klokken tot aan de top. Uiteindelijk loop je over de skywalk met beneden je mini Mechelen. Indrukwekkend!

Sint-Romboutstoren – Onder den Toren, 2800 Mechelen

Wandel over het Dijlepad

Dwars door de stad stroomt de Dijle. Nu hebben veel steden grachten en riviertjes, maar deze is uniek door het Dijlepad: een drijvend wandelpad over de rivier. Je start bij de Lamot-site, een hypermoderne plek in de stad, en eindigt bij de Kruidtuin, het stadspark. Leuk om al wandelend de stad ‘vanaf het water’ te bekijken.

Haverwerf

Aan het begin van het Dijlepad bij de Lamot-site ligt de Haverwerf, ooit het centrum van bloeiende graanhandel. Het leukste is om aan te komen lopen vanaf Melaan, uit het centrum van de stad. Je loopt de hoek om en kijkt over de brug naar drie prachtige gevels uit de16e eeuw: Het Paradijske, De Duiveltjes (houten gevel) en het huis van Sint-Jozef.

Mannen aan het suppen in een kanaal

Onze-Lieve-Vrouwenstraat

De Onze-Lieve-Vrouwestraat, die parallel loopt aan het Dijlepad, is het creatieve hart van de stad, de hipste buurt van Mechelen. Aan het begin zit Kaffee-Ine, je eindigt bij Mona’s toast en tea. Er tussenin zitten conceptstores als HUT, het plantenasiel van Vertelles en ecodesign store Supergoods.

Tijdens je stedentrip Mechelen en de bezienswaardigheden van de stad wil je natuurijk af en toe even een leuk koffie- of lunchtentje induiken. Bekijk snel onze tips:

5x hotspot in Mechelen, de leukste tentjes!

Praktische informatie voor je stedentrip Mechelen:

Een dagje of nachtje naar Mechelen?

Overnachten: Martin’s Paterhof 4* sterrenhotel in een oude kerk
Dinertip: Een beetje verstopt in het centrum ligt restaurant Graspoort (Begijnenstraat 28), waar je bijzonder lekker eet, in de zomer op het zonnige terras.

Handig! Meer weten over Mechelen, bezoek Visit Mechelen

Lees ook deze tips voor een stedentrip België

Overzicht