De leukste tips en adressen
Stedentrip: Leuven is zo leuk!

Zoek je een fijne bestemming voor je stedentrip? Boek een paar dagen Leuven. Deze Belgische stad is zo leuk! De stad is klein en overzichtelijk, knus en gezellig, levendig en bruisend! Huur een fiets en trap met ons mee langs de meest toffe plekjes van de stad. Na afloop drinken we uiteraard ’n pintje aan de langste toog van Europa!

Waarom een stedentrip Leuven?

Als je van kleine en gezellige steden houdt en niet te ver wilt reizen, ga dan eens Leuven in België bele(u)ven! In deze studentenstad ontdek je allerlei leuke hotspots. Een stedentrip Leuven betekent genieten van:

 • volle terrasjes op de Oude Markt
 • tot in de late uurtjes dineren in de restaurantstraat van de stad, de Muntstraat
 • picknicken in een van de parken
 • slenteren door de mooie straatjes van het Begijnhof
 • op je gemak rondlopen in het (bijna) autovrije historische centrum
 • een biertje drinken op het terras van de universiteitsbibliotheek
 • per fiets de groene omgeving van de stad verkennen
 • koffie drinken bij hippe hotspots
 • genieten van het Bourgondische leven en Belgische gastvrijheid

Een stedentrip, naar welke stad dan ook, is voor mij niet compleet zonder culinaire ontdekkingen. Een hip tentje met de lekkerste koffie, een bijzonder foodconcept, huisgemaakte soep naar grootmoeders recept, met liefde gemaakte taart… Ik wil het allemaal proeven en proberen, bij voorkeur in een stylish verantwoorde omgeving. Het oog wil ook wat.

In Leuven kun je je hart ophalen aan lekkers! Niet zomaar lekkernijen, maar unieke producten van meesterbakkers, televisie koks en ballendraaiers. Daarom voor de Leuvensgenieter: tips voor Lekker Leuven!

Het historische centrum van Leuven met tal van terrasjes

Tip 1. Stop voor een taartje bij Koffie & Staal

De lekkerste koffie van de stad? Die vind je bij Koffie & Staal. Je drinkt er niet alleen goede koffie met een zalig stuk huisgemaakte taart, ze verkopen hier ook juweeltjes. Juweeltjes van meubels (van NoNo) met een stalen constructie als basis en echte juweeltjes, sieraden van Nusj. Mechelsestraat 140, Leuven

Andere aanrader in deze straat vol boetiekjes en delicatessenzaakjes: Patisserie Zuut (voor de lekkerste pralines, ligt officieel aan de Vismarkt).

Tip 2. Of je worst lust: Würst

In Vlaanderen een begrip: televisiekok Jeroen Meus, bekend van het programma Dagelijkse Kost. Aan het Margharetaplein in Leuven, in hartje stad, weet Jeroen in zijn restaurant Würst van een eenvoudige worst een Haute-Dog te maken. ‘Hotdogs become Haute Dogs’; een culinair broodje hotdog. Proeven! Margharetaplein 1, 3000 Leuven

Tip 3. Balls & Glory

Niet alleen worsten worden bijzonder in Leuven, ook van een ordinaire gehaktbal weten ze in deze stad iets speciaals te maken. Bij het hippe Balls & Glory serveren ze grote gehaktballen met vloeibare vulling. Je hebt de keuze uit 4 handgedraaide ballen (varken, kip of veggie) met een stoemp (stamppot) of salade van het seizoen erbij.  Champignon – truffel, kip – appel, pompoen – geitenkaas… Kom maar op met die ballen! Tiensestraat 31, Leuven

Tip 4. De ballen van Antoine

Om in het thema ballen te blijven… Loop de deur uit bij Balls & Glory, doe een stap naar links en ga de ballen van Antoine proeven! Chocolatier Patrick Aubrion verkoopt onder de naam Antoine (‘uitvinder’ van de truffel eind 19e eeuw) de lekkerste chocolade-truffelballetjes, in 15 verschillende smaken. Van Bubble truffels tot Tonka truffel. Prachtig verpakt! Een lust voor het oog, een streling voor je tong. Tiensestraat 33, Leuven

Tip 5. Fiets naar de Vaartkom

“Dat zijn zeker fietsen van het Martin’s Klooster Hotel?” Onze mintgroene bikes worden herkend door een vriendelijke meneer op het terras van Café Entrepot. Hij zit heerlijk in de zon met uitzicht op de schepen in de Leuvense Vaart. In dit deel van de stad, dat de Vaartkom heet, bloeiden vroeger allerlei industrieën. Waaronder bierbrouwerijen zoals die van Stella Artois, vertelt local Leen (geboren en getogen in Leuven) ons enthousiast. Nu hangt er een hip en creatief sfeertje.

We lunchen bij Noordoever, één van Leen haar favoriete plekjes. Je hebt hier de keuze uit allerlei vegetarische heerlijkheden en je kunt er mooie duurzame spulletjes kopen. Even verderop bevindt zich Grandcafé De Hoorn, waar nog de oude ketels van bierbrouwerij Stella Artois staan en waar je gezellig kunt borrelen. De Vaartkom ligt net buiten het centrum, maar op de fiets ben je er zo. Zeker niet overslaan dus, al deze toffe plekken! Zoals de ijsjesboot! Van alleen natuurlijke ingrediënten worden op de boot de meest heerlijke smaakjes gemaakt. Wij gingen voor de combi rode biet, gember en framboos. Verrassend lekker! Leuk voor een feestje: het is ook mogelijk ijs voor thuis te kopen, bestellen kan op de boot.

Maak een stop bij Bar Alfafa, niet ver van de Vaartkom en het centrum. Leuk, lekker en gastvrij!

Tip 6. Bierstad Leuven

Leuven is een echte bierstad. De 50.000 studenten in de stad proosten er graag op al het leuks van Leuven. Wij ook! Op een van de vele, gezellige terrasjes op de Oude Markt (de langste toog van Europa, aldus de Leuvenaren) drinken we ’n pintje in de zon. Met zicht op het prachtige stadhuis met z’n rijk versierde gotische gevel. Santé!

Na je bierproeverij kun je op loopafstand van de Oude Markt trouwens lekker eten bij een van de vele restaurants in het Muntstraatje, dé culinaire hoofdstraat van Leuven. Aanrader is het hippe, Italiaanse Baracca (met de ingang aan de Tiensestraat) waar je kleine gerechtjes en pizza’s kunt delen. Reserveren  is wel een must. Oude Markt, Leuven

Een rij historische gevels in Leuven

Bezienswaardigheden voor je stedentrip Leuven

Kies voor een stadswandeling langs de leukste plekken in Leuven. Langs zonnige terrassen, door de wirwar van straatjes in het oude centrum, door de restaurantstraat en langs het imposante Stadhuis. Ietsje buiten het historische centrum vind je het Groot Begijnhof, een oase van rust met charmante straten, bruggetjes en authentieke huizen, een UNESCO werelderfgoed. Neem ook deze tips mee op je route door Leuven:

Tip 7. Ontdek de Kruidtuin

Fijne hoekjes, zomerbloemen, kwetterende vogels, verliefde (bruids)paartjes… Deze oudste botanische tuin van België werd oorspronkelijk aangelegd voor de universitaire studenten geneeskunde van de stad, maar is vandaag de dag voor iedereen toegankelijk. Parkeer de fietsen op de parking bij de toegangspoort en doe ’n rondje door het groen! Kapucijnervoer 30, Leuven

Tip 8. Heerlijke rust in het Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof is een oase van rust. Hier ontsnap je aan de drukte van alledag: wát een betoverend stukje rust in dit stadje in de stad. Pleintjes, parken, tuinen en straatjes, allemaal in traditioneel zandsteen en heel fotogeniek. Het begijnhof (de naam zegt het al) werd vroeger bewoond door honderden begijnen (nonnen), tot in de jaren ’80, tegenwoordig is het ’t woonerf van studenten, professoren en medewerkers van de Katholieke Universiteit van Leuven. En het is UNESCO werelderfgoed, iets om trots op te zijn! Schapenstraat, Leuven

Historische gevels met binnentuintjes aan het water, in Groot Begijnhof Leuven

Tip 9. Bewonder de witte huisjes van het Klein Begijnhof

Het kleine zusje van (of het broertje), maar net zo mooi en rustig. En die huisjes! De ongeveer dertig charmante geveltjes in Vlaamse stijl zijn allemaal beschermd monument. Sober, want de begijntjes in dit hof hadden minder middelen dan die in het Groot Begijnhof, maar echt prachtig. Wit en lichtblauw, ik hou van jou! Halfmaartstraat, Leuven

Tip 10: Bibliotheek en biertjes

Een andere leuke tip: het beklimmen van de bibliotheektoren om Leuven van boven te bewonderen. Voordat je de klim waagt, mag je in de grote zaal van de universiteitsbibliotheek even om het hoekje spieken, terwijl studenten er blokken voor hun tentamens.

In Leuven kun je tot slot niet anders dan de dag afsluiten met een biertje. Ga naar De Metafoor en vertel de barman waar je zin in hebt. Je zult zien: je krijgt een biertje helemaal afgestemd op jouw smaak. Geen plek meer bij De Metafoor? Een straat verder op de Oude Markt vind je ook veel gezellige kroegen.

Praktische informatie over Leuven:

 • Wij sliepen in het Martin’s Klooster Hotel en huurden daar fietsen. Het hotel ligt op een centrale plek, vanwaar je Leuven gemakkelijk kunt ontdekken.
 • Met de trein ben je zo in Leuven. Check NS International voor de planning.
 •  Gebaseerd op eigen ervaringen, vraag die vriendelijke Leuvenaren om hun tips. Ik zeg het je, een weekend is te kort. Off you go!

Je leest het: Leuven is leuk!
Ga het zelf ontdekken of kies voor een van deze leuke Belgische steden. 

(foto’s: Milo Profi)

Overzicht