'Mooie stad achter...'
Stedentrip: Den Haag, stad aan de zee

‘Oh oh, Den Haag, mooie stad achter de duinen…’ De Haagse Strandhuisjes bieden je het beste van twee werelden: maar liefst elf kilometer kust van Scheveningen naar Kijkduin met aan de andere kant van de duinen de stad Den Haag. Een fijne combinatie! Vanuit de strandhuisjes ben je zo in de stad, waar verrassend veel te ontdekken is. Die verrassingen ontdekten we! Normaal gesproken ga ik op zoek naar de leukste hotspots, dit keer werd het ‘Den-Haag-anders’.

1. Een boottocht over de Haagse grachten

Wist jij dat je een boottocht over de Haagse grachten kunt maken? Voor ons kwam dat (huh? grachten? Den Haag?) als een verrassing, een hele aangename. Met een heerlijk zonnetje stapten we aan boord van een van de (open) boten van de Ooievaart. Deze organisatie is in het leven geroepen om meer mensen te laten zien hoe mooi de Haagse stad vanaf het water is. Wij zijn overtuigd! Onze Ooievaart werd bemand door twee vrijwilligers, kapitein en gids. Een boeiend verhaal over de verschillende wijken in Den Haag volgde, al varend langs de ‘beruchte’ Schilderswijk, door het oude centrum met beeldschone grachtenpandjes en door het nieuwe centrum. Een boottocht van 1,5 uur die door alle leuke weetjes en achtergrondinformatie voorbij was voordat we het in de gaten houden.

De Ooievaart, van april t/m oktober, elke dag verschillende tijden.

2. Bezoek het Gemeentemuseum Den Haag

‘Op maandag om 16.00 uur worden jullie bij het Gemeentemuseum verwacht voor een privé rondleiding. Het museum is op maandag gesloten, maar opent speciaal voor jullie haar deuren.’ Je kunt je voorstellen, dat was bijzonder! Dwalen door de Delfts Blauwe kamers, in je eentje staren naar het sensuele schilderij Judith I van Gustav Klimt, betoverd worden door Karel Appel en verrast door de veelzijdigheid van Jan Toorop. Het hele museum voor onszelf, we zijn overdonderd!

Gemeentemuseum – Stadhouderslaan 41 Den Haag

3.  Kies voor een high tea in stijl

Hotel des Indes is een eerbetoon aan de rijke historie van Den Haag. Een klassiek en elegant hotel, voor de rich & famous, waar oude heertjes nog strak in het pak door het levende schilderij schuifelen… Midden in dit schilderij genoten van we van de wereldberoemde DesIndes high tea, omringd door sjieke dames en strak geklede heren. De high tea behoort tot de tradities van Den Haag, bestaat uit vier gangen en is echt een beleving! (fijn ook om daarna weer lekker met onze voeten in het zand onszelf te kunnen zijn…)

High tea in stijl: Hotel Des Indes, Lange Voorhout 54-56 Den Haag

4. Jazz op het water

Elk jaar wordt Jazz in de Gracht georganiseerd, een gratis happening die je niet mag missen als je fan bent van jazz. Op en rond het water van de binnenstad treden tientallen jazzartiesten op vanaf boten en drijvende podia. De sfeer is geweldig gezellig! Foodtrucks en restaurants op de kades bieden tal van lekkernijen zodat je met een hart vol muziek en een buik vol lekker eten weer naar huis gaat.

5. Languit in het Zuiderpark in het Den Haag

Het oudste park van de stad is het Zuiderpark. Je kent het misschien wel van Parkpop, het grootste gratis festival van Europa. In het park komt een smeltkroes van culturen samen om met elkaar te fietsen, te barbecueën of om gewoon lekker in het gras te liggen. Het is er altijd gezellig druk. Ga in de zomermaanden ook eens naar een optreden in het Openluchttheater waar van alles wordt georganiseerd voor jong en oud.

6. Overnachten aan het strand in Den Haag

Na een dag in het stad is het heerlijk terugkeren bij je huisje op het strand. De Haagse Strandhuisjes staan op het strand van Kijkduin, goed bereikbaar vanuit de stad. Aan deze kant van de duinen lijkt de stad ver weg.

Lees meer tips voor je stedentrip Den Haag

Overzicht