Pistes in het zonlicht

Savoie Mont Blanc
Frankrijk: Wintersport in de Savoie Mont Blanc

Pistes in het zonlicht

Op skivakantie? Vlieg naar de Franse Alpen, om precies te zijn de regio Savoie Mont Blanc. Om charmante Franse bergdorpjes te bezoeken, minder toeristische skigebieden te ontdekken en om te proeven van culinaire hoogstandjes uit de streek. Wat een verrassing en ervaring blijkt dat te zijn! Alleen al om ’s morgens vroeg te vliegen, rond het middaguur op de ski’s te staan en te lunchen in de zon met zicht op de mooiste afdalingen van de regio.

Verstopt ‘aan de voet’ van de Mont Blanc, ligt een (ski-)gebied dat nog relatief onbekend is bij Nederlanders: Espace Diamant & Arèches Beaufort. Authentiek en gemoedelijk zijn de kernwoorden voor dit gebied, een verborgen parel! Neem de moeite om de charmante dorpjes en hellingen te ontdekken, je krijgt er zeker geen spijt van! Ga op wintersport in de Savoie Mont Blanc.

De charme van de Franse Alpen

Een dik pak sneeuw, lange afdalingen, zon, chocolademelk of Glühwein en spaghetti Bolognaise. Met deze ingrediënten was onze wintersport al snel geslaagd. We keken niet zo nauw naar de omgeving, als we maar veel kilometers konden maken op de ski’s was het goed. De lelijke dorpen met appartementencomplexen namen we voor lief, skiën vanaf de voordeur wilden we. Vanaf nu wordt dat anders!

Na mijn wintersport in de Savoie Mont Blanc, Espace Diamant & Arèches Beaufort, zijn er nog een paar ingrediënten bijgekomen op het wintersport wensenlijstje. Charme, authenticiteit, culinaire hoogstandjes en de mogelijkheid om andere wintersporten te beoefenen; voor minder doe ik het niet meer!

Rode ligstoelen in de sneeuwStoeltjes lift in Les Saisies

Skiën met zicht op de Mont Blanc

De eerste dagen verblijven we in het dorpje Hauteluce (bij La Ferme du Chozal) dat d.m.v. een stoeltjeslift verbonden is met het skigebied van Espace Diamant: 192 km pistes in een sneeuwzeker gebied. Hoewel het gebied niet hoog ligt, de hoogste top bereikt 2069 m, is het door de ligging t.o.v. de Mont Blanc bijzonder sneeuwzeker. Wanneer wij half maart op de ski’s staan, ligt er boven op de berg ruim 3,5 meter sneeuw. Nog nooit eerder waren de sneeuwcondities zo perfect en de pistes zo rustig. We verkennen het skigebied o.l.v. Steven Robert, een Belgische skileraar die al jaren in het gebied werkt. Ik kan je zo’n dag met skigids van harte aanbevelen. We vliegen van Les Saisies naar Chard du Beurre, de Sommet de L’Espace Diamant en Mont Bisanne, verkennen kilometers pistes, genieten van de mooiste vergezichten (op de Mont Blanc) en skiën niet 1 x over dezelfde piste. Zalig! De perfecte manier om een skigebied te leren kennen.

Wat opvalt in de dorpjes is de laagbouw. Hier geen appartementencomplexen, maar authentieke Franse bergdorpjes, charmant en kleinschalig. De restaurants in het dorp en op de berg serveren streekgerechten. De beroemde Beaufort kaas vind je terug in de Tartiflette, kaasfondue, quiche en salades. Hier geen standaard spaghetti bolo, maar met liefde en ambachtelijk bereide gerechten. Denk erbij het terras, een warm zonnetje, een goed glas Franse wijn…

Magnifiek skiën met zicht op de Mont Blanc Lange zonnige pistes

De voordelen van Les Saisies op een rij:

Om mee te nemen in je overweging om een skivakantie naar Espace Diamant (Les Saisies / Hauteluce) te boeken…

  • Kleinschalig karakter: authentieke charmante dorpjes
  • Nauwelijks Nederlanders
  • Sneeuwzeker door ligging t.o.v. Mont Blanc
  • Overzichtelijk gebied met veel blauwe pistes, ideaal voor gezinnen
  • Ligging op ‘hoogvlakte’, veel zon en fantastische vergezichten
  • Sfeervol
  • Mogelijkheid om skiën af te wisselen met andere winter sporten.

Wintersportvakantie in Arèches Beaufort

Op slechts een half uurtje rijden van Les Saisies ligt Arèches Beaufort, een skigebied met een heel ander karakter. Slechts 50 km pistes, maar uitdagend en bekend om de lange afdalingen. Neem 1 of 2 liftjes omhoog en je blijft maar skiën! Of ga toerskiën op de maagdelijk witte hellingen. Hier geen lange wachtrijen, geen massale bergrestaurants. Authenticiteit en kleinschaligheid bepalen de sfeer. Heerlijk!

Het hooggelegen skigebied van Beaufort Grenzeloos genieten tijdens een skivakantie in Areche Beaufort

Praktische informatie:

Afstand: Utrecht – Arèches Beaufort 1050 km.
Vliegen: op Genève (2 uur rijden) of Chambery (1,5 uur rijden)

Overnachten: La Ferme du Chozal **** in Hauteluce of Le Caribou in Les Saisies. Boek een chalet aan de rand van de piste, stap je voordeur uit en direct je ski’s op. Leuke tip voor ‘s avonds: boek een kookworkshop bij Secrets des Alpes waarbij je een heerlijk diner bereid met o.a. de smakelijke Beaufort kaas.

Aanvullende informatie vind je ook op de website van:
Het Frans Bureau voor Toerisme

Lees alle tips voor de Savoie Mont Blanc

Overzicht