Oude straten in Morzine, in de winter

Culinair genieten
Wintersport: 5x Morzine voor levensgenieters

Oude straten in Morzine, in de winter

In Morzine, middenin skigebied Portes du Soleil, beleef je de charmantste momenten in een winters sprookje. Vijf tips om gegarandeerd te genieten van culinaire gezelligheid in dit traditionele Franse dorp.

Opgekruld in de kussens, diep weggezakt in de loungebank geniet ik van het knapperende haardvuur. Naast mij, op een lage houten tafel toastjes, Tomme en vele andere lokale kaasjes. Nippend van mijn rode wijn voel ik mij volledig in mijn element. Een rinkelend belletje kondigt het begin aan van een onvergetelijke avond. Tientallen kaarsen in antieke kandelaars verwelkomen ons aan de lange wit gedekte tafel: de ‘table d’hôte dinner table’ van The Farmhouse in Morzine. Het manor house met machtig mooi uitzicht blijkt de perfecte uitvalsbasis voor bourgondische skiliefhebbers. Deze plek tip ik graag als eerste.

1. Overnacht in The Farmhouse, een 18e eeuws herenhuis

Ooit woonde Dorrien, Engelsman van origine, op één van de berghellingen van Morzine. Vanuit zijn raam keek hij uit op het met witte luiken behangen herenhuis uit 1771. Daar zou hij graag gasten in de watten leggen. En zo geschiedde.

Eenmaal door de krakende dikke deur leidt een perfect versleten leistenen vloer uitnodigend naar de lounge en naastgelegen bibliotheek. Eeuwenoude balken, antieke kasten en smaakvolle banken bepalen de sfeer. Alpine chique met Engelse charme. Elf grote en kleinere kamers liggen verspreid over het huis en in de romantische tuin. Een bad op pootjes op de plek waar waardevolle zaken als aktes en de bijbel werden bewaard. Een bedstede in de oude appelschuur en een blauwe Franse Country twist in wat ooit de woonkamer was.

Continental breakfast, afternoon tea, een vers kopje koffie of een canapé… Dorrien, Di, James en het team verzorgen blijvende herinneringen.

The Farmhouse – 429 Chemin de la Coutettaz, 74110 Morzine

2. Hoe te genieten op grauwe dagen

Blijven de sneeuwvlokken vallen of vriezen je vingers er bijna af, dan is het borreltijd. Abondance, Tomme, huisgemaakte charcuterie; slechts een kleine greep uit de te kiezen zaligheden van Ferme de Séraussaix. De op ski’s bereikbare biologische boerderij ligt halverwege Morzine en Avoriaz. Liever lopen? Kraampjes vol kaas van de woensdagmarkt of wanden met worstjes van charcuterie L’Pélio zijn volop verkrijgbaar in het gezellige centrum op loopafstand van The Farmhouse.

Tip: vergeet niet te vragen of je de varkens en kalfjes als Pippa en Popcorn mag aaien. Heerlijk zachte knuffelbare exemplaren die je schattig aanstaren bij La Ferme de Seraussaix.

La Ferme de Seraussaix – 9609 route d’Avoriaz, 74140 Morzine-Avoriaz

3. Wijnen of bieren aan de bar

Wandel langs Coup de Coeur voor een aperitief bij de unieke wijnbar. Proef een Crépy, Seysel, een Roussette of een Mondeuse: lokale wijnen uit de Savoie regio met maar liefst 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen. Santé, op je gezondheid zullen we maar zeggen.

Le Coup de Coeur – Route de la Plagne, 74110 Morzine

Ben je meer een bourgondisch biertype met een voorliefde voor kleine hapjes? Bezoek de Bec Jaune Brewery, helemaal hip. Proef een ‘kimchi au chipotle’, oftewel een gegrilde gekruide bloemkool met een ‘Bec Pec’, een cider met gemberbier gezellig versierd met een groene citroen. Iedere avond bomvol. Reserveren is een must.

Bec jaune brewery 220 Route de la Combe à Zore, 74110 Morzine

4. Op fakkeltocht met Hervé

De tochten van Hervé le Sobre zijn om nooit te vergeten! Denk aan de geur van rode wijn, versgeperst sinaasappelsap, een scheutje grenadine en een geheime kruidenmix op besneeuwde hellingen, slechts verlicht door een fakkel en de sterren. Dat is wat je je voor moet stellen bij de fakkeltochten van Hervé.

Op speciale sneeuwschoenen, om niet onder de diepe sneeuw te verdwijnen, wandel je naar boven. Onder je kraakt de sneeuw, om je heen niets dan stilte. Onderweg wijst Hervé naar sterrenbeelden die duidelijk zichtbaar zijn tegen de donkere hemel. Eenmaal omgeven door het sprookjesbos opent Hervé zijn kannen vol warme wijn en trommels met zoute hapjes en de idylle is compleet. Een nachtelijke tocht die je je voor altijd herinnert.

5. Proosten op het goede leven

Ooit was Morzine de tweede plaats in Frankrijk met een skilift. Nu is het een mondain skioord in Portes du Soleil met een zwak voor bon vivants. Bovenop de besneeuwde toppen landen de roofvogels van biologe Eva Meyrier nog net niet op je gloeiend hete tartiflette. Eva en haar team vragen op de top van de Nyon met de adelaars aandacht voor de opwarming van de aarde. Stof tot nadenken tijdens een afzakkertje na het eten met een glaasje, in de bergen beruchte, Genepi. Naast bijzonder sterk blijkt het kruidige drankje ook nog eens goed voor je spijsvertering. Mooi om mee te proosten op het goede leven vol magische momenten in Morzine.

Handig om te weten voor je bezoek aan Morzine

Wat? The art of living & wellbeing in Morzine
Waar? Morzine – Portes du Soleil

Bereikbaar: Het skigebied van Portes du Soleil, met o.a. ook Avoriaz en Les Gets, is eenvoudig te bereiken. Er gaan dagelijks vluchten naar Genève. Tevens stopt de internationale trein in Genève. Vanaf de luchthaven en het station is het anderhalf uur rijden naar Morzine.

Meer informatie:

Overzicht