Onbekend, maar niet onbemind
Stedentrip: Diest, het best bewaarde geheim van Vlaams-Brabant

Na een paar dagen in en rond Diest te hebben doorgebracht weet ik het zeker: dit is het best bewaarde geheim van Vlaams-Brabant. Want heb je deze stad al eens voorbij zien komen in een lijstje met tips voor een stedentrip? Ik in ieder geval niet, en ook na een kort online onderzoek was het mij nog niet echt duidelijk wat Diest te bieden heeft. Zonder al te veel verwachtingen ga ik op pad, twee dagen later kom ik thuis met een flinke lading tips.

Diest, een kleine stad met een rijke historie

Diest is op het eerste oog een charmant plaatsje met een gezellig centrum, maar wanneer je dieper in het verleden duikt, blijkt het een bijzondere stad vol verhalen te zijn. De stadswallen en citadel uit de tijd van de oorlog, het Begijnhof, oude gebouwen, smalle straatjes, een rivier die vroeger dwars door de stad stroomde, oude brouwerijen… Wie benieuwd is naar het verleden van Diest kan met een gids van Toerisme Diest op pad gaan.

Informatiepunt Toerisme Diest – Koning Albertstraat 16, 3290 Diest

Wat ga je doen tijdens je stedentrip in Diest?

Diest is niet heel groot waardoor je vrijwel alles te voet kunt doen. Tijdens een wandeling door het oude centrum kom je veel leuke plekjes tegen en aan de rand van de stad vind je een natuurgebied. Wat zeker niet mag ontbreken tijdens een stedentrip in Diest? Deze 5 tips!

1. Wandelen over het Begijnhof

Het Begijnhof staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is nog in de oude staat te bewonderen, inclusief de monumentale poort die het Begijnhof vroeger scheidde van de oude binnenstad van Diest. Een begijnhof is in grote lijnen ter vergelijken met een klooster, alleen maakten begijnen in zekere zin nog wel deel uit van de samenleving. Begijnen bleven bijvoorbeeld eigenaar van hun bezittingen en waren vaak ook verantwoordelijk voor hun eigen inkomen.

Begijnhof – Begijnenstraat in Diest, België

2. Bier proeven bij Loterbol

Geen bezoek aan België zonder biertjes te proeven! Wist je dat Diest een rijk bierverleden heeft? Vroeger waren er verschillende brouwerijen in de stad gevestigd, deze lagen direct aan de rivier de Demer. Inmiddels hebben bijna alle oude brouwerijen hun deuren gesloten, behalve Loterbol! De brouwerij heeft een eigen café, maar let op: deze is slechts één dag in de maand geopend. Over het algemeen is dit de eerste zaterdag van de maand, maar voor de zekerheid is het handig om even de website te checken.

Loterbol – Michel Theysstraat 58 in Diest, België

3. Eten bij Johnny Flamingo Burgersalon

Dit is eigenlijk wel een must-do tijdens een verblijf in Diest. Ik denk dat ‘high class comfort food’ de juiste omschrijving is, want dit is meer dan gewoon een burgertentje. Je bent welkom voor lunch en diner en behalve burgers hebben ze ook nacho’s (aanrader!), wraps, salades en grill gerechten. En ook fijn: aan iedereen is gedacht. Dus niet alleen standaard burgers, maar ook kip, vis, vegetarisch, glutenvrij, …

Johnny Flamingo Burgersalon – Koning Albertstraat 59 in Diest, België

4. Dineren bij de Goeie Kost

De Goeie Kost is een kleine bistro in hartje Diest met een verrassende lunch- en dinerkaart. De gerechten zijn aangepast op het seizoen en worden met eerlijke, verse ingrediënten bereid. Terwijl David de sterren van de hemel kookt, zorgt de ‘chef’s wife’ Kellen met haar aanstekelijke glimlach en oprechte gastvrijheid voor een fijne sfeer. Het interieur is strak en fris, en wordt op vrijdag- en zaterdagavond aangevuld met tafelkleden en kaarsjes.

De Goeie Kost – Koning Albertstraat 31 in Diest, België

5. Een proeverij van Bierolade

Voor deze laatste tip hoef je niet per se in Diest te zijn, Werner van Bierolade komt namelijk in het hele land (en ook in Nederland). Tijdens een proeverij ontdek je de bijzondere combinatie van bier en chocolade. Eerst een slokje bier, dan een stukje chocolade en vervolgens weer een slokje. Twee heel verschillende smaken die elkaar versterken, mits je de goede combinatie te pakken hebt.

Meer tips voor leuke uitstapjes in de regio? Die vind je op de website van Toerisme Vlaams-Brabant.

Bijzonder overnachten in de buurt van Diest

Lijkt het je leuk om Diest te ontdekken? Overnachten kan op veel plekken in en rond de stad. Wij deden het een keertje anders en gingen eropuit met een camper van Camptoo, waarmee we op het camperterrein bij Provinciedomein Halve Maan stonden.

Kamperen niets voor jou maar wil je wel graag bijzonder overnachten?

  • Bijzonder Plekje de Borgerij ligt op ongeveer een kwartiertje rijden van Diest, op een rustige locatie met veel privacy.
  • Vakantiehuis VELPE55 ligt een stukje zuidelijker en is een modern, duurzaam en strak vormgegeven huis.
  • Nabij Leuven ligt Villa Veldzicht, een luxe en stijlvol huis voor 10 personen met prachtig uitzicht.

Bekijk meer tips voor een Belgische stedentrip

Overzicht