In de straten van Hasselt

Verrassend vriendinnenweekend
Stedentrip: Hasselt in België

In de straten van Hasselt

Denk je aan een citytrip in België, dan komen ongetwijfeld steden als Gent, Antwerpen, Brussel en Brugge in je op. Maar België heeft meer te bieden: ook Hasselt, de hoofdstad van provincie Limburg, leent zich uitstekend voor een paar dagen weg.

Voor mijn gevoel is het nog veel te vroeg als op zaterdagochtend de wekker gaat. De afgelopen week was druk en een flink gejongleer om alle ballen hoog te houden… Even heb ik het gevoel geen tijd te hebben om op reis te gaan, maar juist op zulke momenten weet ik precies wat me te doen staat: wat spullen in mijn tas gooien en gáán. De bestemming vandaag is Hasselt, een stad in België waar ik nog nooit geweest ben. Ik heb er niet echt een beeld bij en ben benieuwd wat ons te wachten staat. ‘Ons’ is in dit geval vriendin Carlijn, die ik al te lang niet meer gezien heb, en ikzelf. Tijd voor een vriendinnenweekend waarin we een paar dagen helemaal niets hoeven – behalve genieten dan!

De trein brengt me in twee uur van Breda naar Hasselt. Vanaf het station is het maar kort lopen naar de binnenstad: voor ik het weet sta ik op de Grote Markt. Ik besluit niet direct op een terrasje neer te ploffen, maar direct naar de Toeristische Dienst te gaan. Daar ligt een 48u-kaart voor me klaar: de kaart waarmee je fijne extra’s krijgt in Hasselt, en een zee aan tips en ideeën erbij. Het wordt ons algauw duidelijk: je kunt prima een weekend – of langer – in Hasselt vertoeven.

Lunchen op de Botermarkt

Carlijn is inmiddels ook gearriveerd en in die openbaring van 48-uurs keuzes besluiten we te beginnen met een goede lunch. Op de Botermarkt vinden we tal van leuke lunchtentjes, zoals Quiche Café, Zuppa en Puur: die markeren we direct op de ‘een dezer dagen uit te proberen’-kaart. Maar eerst strijken we neer op het terras van Foodmaker, waar we een heerlijk plekje in de zon hebben gespot. We voelen ons aangesproken door het concept van Foodmaker: gerechten vol verse groenten, zonder toegevoegde smaakstoffen, duurzaam geproduceerd. We hopen dit weekend onze batterij op te laden en dat betekent niet alleen goed zorgen voor onze geest, maar ook voor ons lijf. Gezond eten is dan een must, en daar blijkt Hasselt de perfecte stad voor te zijn. Nu nog kiezen wat we gaan eten, want wat is er veel lekkers…

Foodmaker – Botermarkt 26, 3500 Hasselt

Ontdek de magische sprookjeswereld bij Villa Verbeelding

Carlijn en ik zijn oude studievriendinnen. We hebben elkaar leren kennen door onze liefde voor jeugdliteratuur en laat daar nou net een museum over zijn in Hasselt: Villa Verbeelding. Aangezien het op zondag gesloten zal zijn, besluiten we daar als eerst een bezoek aan te brengen. We dwalen door sprookjeswerelden, lezen verhalen van Vlaamse auteurs en illustratoren en ontdekken de weg die een boek aflegt van schrijver tot lezer. Wat ons betreft een aanrader, zeker met kinderen.

Mocht je hart niet sneller slaan van jeugdboeken, dan is er in Hasselt nog veel meer te zien: zo vind je er onder meer het Jenevermuseum, het Modemuseum en het CIAP voor actuele kunst. Houd je meer van shoppen? Dan ben je in Hasselt ook aan het goede adres.

Villa Verbeelding – Bampslaan 35, 3500 Hasselt

Dineren in de binnenstad van Hasselt

Het is heerlijk weer en de terrassen stromen vol. Op de Zuivelmarkt vinden we een plekje bij Botanique, dat – zoals de naam al zegt – groen hoog in het vaandel heeft staan. Botanique is uitgeroepen tot een van de beste burgerrestaurants van België en ook hier wordt ons het kiezen niet makkelijk gemaakt: gaan we voor een van de vegetarische burgers, voor een salade, voor iets anders? Carlijn test een van de burgers, terwijl ik ga voor een andere favoriet: een salade met gamba’s.

Botanique – Zuivelmarkt 11/Bus 2, 3500 Hasselt

Tussen de bedrijven is het nooit stil: we hebben elkaar zo veel te vertellen dat we nog wel tien diners in Hasselt zouden kunnen volkletsen, en eigenlijk komt dat goed uit, want al lopend door de stad zie ik steeds meer plekken waar we wel zouden willen aanschuiven. Bijvoorbeeld bij De Sladerij op de Havermarkt, waar je zelf je salade kunst samenstellen, of bij Tarte Tatin in de Walputstraat, dat een taartaanbod heeft om bij te watertanden.

Hoogtepunt van Hasselt: overnachten in ’t Hemelhuys

Het absolute hoogtepunt van ons bezoek aan Hasselt is de overnachting in ’t Hemelhuys, een charmehotel hartje centrum, op loopafstand van de Botermarkt en de Zuivelmarkt met hun restaurants. Alleen de straatnaam, Hemelrijk, is al veelbelovend! En inderdaad wanen we ons met één been in de hemel tijdens ons verblijf. ’t Hemelhuys wordt gerund door twee gastvrije vriendinnen, Ann en Liesbeth. Het hotel is door hen ingericht met originele stukken die ze op markten in de Provence en in Parijs bij elkaar hebben gesprokkeld, met oog voor detail en liefde voor hun vak. We zijn op slag verliefd op de salon met de verse bloemen op tafel, de tuin met de lavendelstruiken, de hangstoel in onze kamer. Het bed ligt heerlijk en het is dan ook geen straf om tussen de lakens te glijden.

In de ochtend kunnen we in de tuin terecht voor het ontbijt. De zon is al volop aanwezig en maakt het helemaal af: we wanen ons in Zuid-Frankrijk. Ik haal mijn hart op bij het ontbijtbuffet, met onder meer vers fruit, en dan worden we aan tafel ook nog getrakteerd op koffie en een perfect gekookt eitje. Met een beetje pijn in het hart nemen we even later afscheid: één nachtje in ’t Hemelhuys is eigenlijk veel te kort. Dit was een tien op tien wat mij betreft – een ontdekking en een aanrader.

Boutique hotel ‘t Hemelhuys – Hemelrijk 15, 3500 Hasselt

Verken Hasselt op de fiets of te voet

Na het ontbijt kunnen we er weer even tegenaan. We besluiten een fiets te lenen bij de Toeristische Dienst – met de 48u-kaart is dat gratis – en de stad te verkennen. Het is een handige manier om zo veel mogelijk van het aanbod mee te pakken. In Hasselt zijn verschillende wandelroutes, die goed te combineren zijn en ook prima om op de fiets te beleven: de historische wandeling, de ‘goed gevonden’-speurtocht, de street art-wandeling en de drie ontdekkingskaarten (‘trendy’, ‘exclusief’ en ‘alternatief’). Wie zich liever laat rijden, kan dan weer terecht bij de Babbelfiets, waarbij je rondgereden wordt en Hasselt door de ogen van locals ontdekt. Maar voor wij de straatjes verder uitpluizen, verruilen we eerst de stad voor de natuur.

De Japanse Tuin: een oase van groen

Net buiten het centrum ligt de Japanse Tuin, een oase van groen die vooral in de lente, met de bloesembomen, prachtig moet zijn. Ook in juni kijken we onze ogen uit. De Japanse Tuin van Hasselt is de grootste in Europa en is een plek waar je heerlijk tot rust kunt komen.

Het is dat we vanmiddag naar huis moeten, anders waren we doorgefietst: naar de lavendelvelden van Limburg bijvoorbeeld, om dat zomergevoel nog wat langer vast te houden. Of naar het openluchtmuseum van Bokrijk, niet ver van Hasselt vandaan. Hasselt kent drie ‘fietslussen’ die elk een ander stukje Hasselt laten zien en je laten kennismaken met nog meer natuur, geschiedenis en architectuur.

De Japanse tuin – Gouverneur Verwilghensingel 23, 3500 Hasselt

Lekker lunchen in Hasselt

Vanaf de Japanse Tuin fietsen we langs de Kolenkaai naar de Dorpsstraat, om vanaf daar op zoek te gaan naar de street art waarom de buurt bekendstaat. Op elke straathoek lijk je wel een kunstwerk te zien.

Aan de Dorpsstraat grenst de Minderbroedersstraat, waar we opnieuw een aantal fijne plekken ontdekken. Een ervan is Peas, de eerste vegan dessertwinkel in Hasselt. Onder het motto ‘Vegan with a smile’ vind je er onder meer kaneelbroodjes met alle mogelijke toppings – wat ons betreft een prima souvenir voor het thuisfront, samen met de speculaas waar Hasselt om bekendstaat.

Peas – Minderbroedersstraat 32, 3500 Hasselt

We besluiten ons rondje door Hasselt voort te zetten en belanden in de Ridderstraat bij de conceptstore All About Eve. Bij All About Eve draait alles om duurzaamheid: je vindt er natuurlijke en lokale producten en kunt er lunchen met biologische, veganistische gerechten. Wij slaan nog meer souvenirs voor het thuisfront in, en genieten in de kleine tuin van een drankje. Julie, de winkelhond, houdt ons gezelschap.

All About Eve – Ridderstraat 5, 3500 Hasselt

En dan wordt het tijd om onze fietsen in te leveren, want we hebben een reservering voor de lunch staan. We gaan ‘smaken van bij ons’ ontdekken bij Het Smaaksalon, een prachtige brasserie in een van de historische herenhuizen van Hasselt, met bijbehorende Smaakwinkel. Limburgse gerechten en producten staan er centraal en ook bij deze kaart is de keuze er een om goed over na te denken. We kiezen uiteindelijk voor de asperges, en dat blijkt een uitstekende gok te zijn.

Het Smaaksalon – Maastrichterstraat 61, 3500 Hasselt

In de tuin genieten we van het laatste uurtje van ons vriendinnenweekend. Het gevoel dat overheerst is dankbaarheid: we hebben deze dagen in een zomerse bubbel geleefd, waarbij thuis en de drukte van de dagen ervoor heel ver weg leken. We hebben genoten van het samenzijn en het verblijf in deze stad. Ik voel me opgeladen en gelukkig.

Als Carlijn – die al plannen maakt om terug te komen met man en kinderen – naar huis vertrekt, besluit ik nog even door de straten te slenteren. Op zondagmiddag is het verrassend rustig, en ik heb alle tijd om de stad nog een keer in me op te nemen en de lijst van plekken waar ik nog heen wil als ik hier terugkom aan te vullen. Dat is misschien het enige minpuntje: op zondag zijn veel zaken gesloten en daarom heb ik niet nóg meer van het culinaire leven in Hasselt kunnen ontdekken. Maar misschien is dat ook juist wat ervoor zorgt dat ik me zo opgeladen voel. Even niet van hot naar her en alles tegelijk willen, maar genieten van wat is, de tijd nemen. Eén ding is in ieder geval zeker: Hasselt smaakt naar meer.

Meer weten over Hasselt?

Hasselt is de hoofdstad van de Belgische provincie Limburg. Een stad voor een meerdaagse stedentrip en ook een leuke bestemming wanneer je op vakantie bent in de buurt.

Overzicht