Fietspad bij zonsopgang, fietspad door het meer

In het land van 1001 vijvers
België: Fietsen door water in Limburg

Fietspad bij zonsopgang, fietspad door het meer

De Belgische provincie Limburg is verrassend. Zo dicht bij huis en toch zo anders. Met uiteenlopende natuurgebieden, de verrassende stad Hasselt en een bijzondere fietsroute ‘Fietsen door water’, verkozen tot een van de mooiste plekken ter wereld. Boek een weekendje weg of vakantie naar Belgisch Limburg en ontdek!

Wanneer je bij Eindhoven de grens over gaat, kom je in Belgisch Limburg, parallel lopend aan onze provincie Limburg en toch compleet anders. De provincie bestaat uit de regio’s Haspengouw, de Voerstreek, Maasland, Hasselt en de Limburgse Kempen. Elk stukje Limburg heeft een eigen charme. Haspengouw staat bekend als fruittuin van België, de Voerstreek voelt als een stukje Frankrijk, in de Limburgse Kempen ligt het enige nationale park van het land Hoge Kempen, de hoogste landduin in de duinengordel én het land van 1000 vijvers.

Bokrijk & Bistro het Koetshuis

In dit land van de 1000 vijvers, de Wijers, ligt Domein Bokrijk. Onderweg naar Bokrijk rijden we door uitgestrekte bos- en natuurgebieden. Temidden van die natuur ligt het Openluchtmuseum van Bokrijk, een kasteel, arboretum en speeltuin. Een uitgebreid fiets- en wandelnetwerk biedt je de kans om het domein te leren kennen én om door het water te fietsen. Maar eerst even stoppen bij het Koetshuis.

Naast de ingang van het Openluchtmuseum vind je deze fijne plek voor koffie, lunch, borrel of diner: Bistro het Koetshuis. Het grote terras aan de voorzijde onder de grote bomen ligt er uitnodigend bij, binnen wacht een warm en gezellig interieur. Start of eindig hier je fietstocht met de gehuurde fietsen van ‘Fietsparadijs Limburg’ of stop hier even tijdens je route. Leuk en lekker! Ook voor kinderen leuk, de grote speeltuin ligt er naast.

Op de kaart ambachtelijke en authentieke gerechten, een smakelijke Belgische hap zoals garnaalkroketten, Limburgse balletjes, Koetshuis burger en Croque Monsieur. Met producten uit de directe omgeving: zuurdesembrood uit het Openluchtmuseum, honing uit de bijenkasten in Bokrijk, speciale thee van herboristen uit Bokrijk, Limburgse kaas, jam, wijn en uiteraard Limburgs bier.

Fietsen door water

Door De Wijers loopt een unieke fietsroute: Fietsen door water, tussen knooppunt 91 en 98 van het Limburgse fietsroutenetwerk. Het fietspad loopt hier voor een lengte van 212 meter door het water. Op het diepste punt zie je het water van de vijvers aan weerszijden op ooghoogte. Extra leuk wanneer er zwanen of watervogels zwemmen terwijl je langs fietst. Hoewel het traject niet lang is, raad ik je aan er even de tijd voor te nemen. Onze meisjes zijn zeker 10x op en neer gefietst. 

Het fietspad heeft meerdere prijzen in de wacht gesleept, waaronder de World Landscape Architecture Award en een design award. Daarnaast heeft het Amerikaanse magazine TIME dit stukje van Limburg uitgeroepen tot een van de 100 plekken in de wereld die je gezien moet hebben.  

Niet ver van het fietspad ligt een uitkijkpunt ‘Zicht op de Wijers’, waar je een goed beeld krijgt van het watergebied. Ook even stoppen!

Handig om te weten:

Wil je dagje of een weekendje naar Belgisch Limburg (slechts 1,5 uur vanuit Nijmegen), lees ook even deze tips:

Overnachten: Kies voor een van de bijzondere plekjes in Belgisch Limburg, stuk voor stuk heerlijke plekken om van daaruit de omgeving te ontdekken.

Tussenstop: Bistro het Koetshuis – Bokrijklaan 1, 3600 Genk. Dagelijks geopend van 11.30 tot 21.30 uur, behalve op maandag.
Fiets huren? Fietsparadijs Limburg heeft verspreid over de provincie diverse afhaalpunten. In Bokrijk is dat bij het Koetshuis in de buurt. De groene fietsen zijn te huur vanaf € 10,- per dag. Het uitgebreide fietsroutenetwerk biedt je de mogelijkheid om de fietsroute zo kort of lang te maken als je wenst.
Liever niet fietsen? Op het domein van Bokrijk is een wandeling uitgezet, een lus van 4,1 kilometer waarbij je door het water wandelt.

Kijk ook zeker even op Visit Limburg; boordevol tips, mooie foto’s en inspiratie over Limburg. Sowieso een goed idee om de website in de gaten te houden. Fietsen door water is zo’n succes gebleken, het project wordt gevolgd door Fietsen door de Bomen.

(foto: ©Toerisme Limburg)

Overzicht