De Ardennen in de provincie Luik, een grote vlakte met bos en heide

Genieten van stad en natuur
België: Onze 9 favorieten in de provincie Luik

De Ardennen in de provincie Luik, een grote vlakte met bos en heide

Wanneer je na Maastricht de grens met België passeert, rijd je zo de provincie Luik binnen. Dit gebied trekt veel bezoekers vanwege de mooie Ardennen, maar er is meer te ontdekken! Bijzondere slaapadressen en andere leuke plekjes en activiteiten, wij zochten het voor je uit! Laat je inspireren door onze 9 favorieten en voilà je zult zien, provincie Luik is leuk!

1. Boomhut La Cabane du Bois Dormant

In de buurt van Spa (inderdaad, de stad van de natuurlijke waterbronnen) vind je La Cabane du Bois Dormant. Voor iedereen die er van droomt eens in een boomhut te overnachten: go here! Deze ‘Afrikaanse hut’ van ruim 30m2 is voorzien van een fijn bed, badkamer en zithoek. Ook in de winter is het er aangenaam dankzij de verwarming. ’s Ochtends vroeg staat er een ontbijtmand voor de deur en met een beetje geluk komen dan ook de eekhoorns om het hoekje spieken. Ik heb er één gespot!

De boomhut vanaf de buitenkant

2. Restaurant Barisart

In ongeveer 10 minuten rijd je van La Cabane de Bois Dormant naar restaurant Barisart. Hier wordt gezond gekookt met veel groenten! Wij genoten van de kervelsoep, een lekker visje én de vriendelijke ontvangst van Cécile en David. In de winter zit je gezellig bij het haardvuur, in de zomer op het terras. Een hip adres op een plek waar je het niet zo snel verwacht.

3. E-scooteren door de Ardennen

Dit keer ’s wat anders dan mountainbiken door de Ardennen. Wat dacht je van e-scooteren? De e-scoot is een elektrisch aangedreven offroad step waarmee je zonder lawaai de omgeving verkent. Met toffe gids Patrick cross je door de modder en riviertjes of gewoon over een pad, net wat jij en de rest van je groep fijn vinden. Helaas mocht ik als zwangere niet mee maar Arthur vond het fantastisch. Waarom het mummypak vraag je je af? Dit witte pak krijg je van Patrick om je kleren te beschermen tegen alle spetters onderweg, handig! Vanaf 12 jaar.

4. Le lac de la Gileppe

Zoek je een bijzondere tussenstop terwijl je aan het toeren bent door de provincie Luik, ga dan naar Le lac de la Gileppe. Dit stuwmeer ligt op ongeveer 20 minuten rijden ten noorden van Spa. In het restaurant naast het meer kun je op 77 meter hoogte lekker lunchen én genieten van het uitzicht over het meer en de Ardennen.

5. De stad Luik

Grote kans dat Luik niet de eerste stad is die in je opkomt als je denkt aan een stedentrip naar België. Zonde want Luik is leuker dan je denkt! Vroeger een industriestad: vieze straatjes en oude vervallen panden in het historische centrum worden met behulp van subsidies opgeknapt. Luik is de laatste jaren ontzettend aan het veranderen. Vandaag de dag is de stad een gezellige plek met een rijke geschiedenis, leuke straatjes en veel concept stores. Tijd om de hoofdstad van de provincie te ontdekken! Een goed startpunt is Montagne de Bueren, een trap met meer dan driehonderd treden. Het is even een klim, maar bovenaan word je beloond met een mooi uitzicht over de stad!

Ongeveer halverwege de trap vind je de ingang naar bed and breakfast Dormir en Altitude. Hier logeer je bij een hartelijk en kunstzinnig echtpaar. De twee gastenkamers voldoen prima, maar het zijn vooral Geert en Clara die deze b&b bijzonder maken. Ontbijt eet je in hun keuken, terwijl je tips verzamelt over Luik en persoonlijke verhalen uitwisselt.

6. Luikse specialiteiten: gehaktballen en wafels

Een paar culinaire tips horen natuurlijk ook in dit rijtje thuis. Nummer 1 om te proeven: boulets de Liège. Dit zijn gehaktballen gemaakt met rozijnen en Luikse stroop. Wij aten ze bij Amon Nanesse waar alle mensen om ons heen ook aan de Luikse gehaktbal zaten. Dat moet een goed teken zijn! Nummer 2: de Luikse wafel. Die haal je bij Une Gaufrette Saperlipopette, waarvoor je (ja, echt waar!) zo’n 15 minuten in de rij staat.

Luikse ballen eet je bij Amon NanesseLuikse ballen met friet

7. Shoppen: Toutes Directions en Wattitude

Als boekenliefhebber word ik natuurlijk blij van Toutes Directions: een winkel met reisboeken en kookboeken waar je ook een koffietje kunt drinken. Wattitude is een andere leuke shop om naar binnen te lopen. Hier koop je allerlei (cadeau-)spullen die in België gemaakt zijn.

Arqontanporin is kunstgalerij, winkel en atelier in één. Arqontanporin is een bijzonder concept met als doel om kunst voor iedereen toegankelijk te maken. Als je binnenstapt zie je iets heel anders dan een standaard expositie. Gekleurde spetters op tafel, potten verf, mensen die aan het werk zijn en kunstwerken die tentoongesteld worden. Hier wil je aan de slag! Om een eenheid te creëren zijn twee dingen vastgelegd: het materiaal, plexiglas, en de combinatie van tekening en tekst. Het geheel kreeg een poëtische naam: de l’un à l’autre (van het ene naar het andere). Enthousiast geworden? Volg een workshop!

8. Chambres d’hôtes Faubourg Saint Martin

Ben je op zoek naar een luxe plek om te overnachten dan raad ik je chambres d’hôtes Faubourg Saint Martin in Luik aan. In deze gerestaureerde woning uit de 17e en 18e eeuw zijn vijf prachtige kamers gemaakt. Klassiek ingericht en alles tot in de puntjes verzorgd, net als het ontbijt overigens.

9. Restaurants Le Thème en Sava

Le Thème is een sfeervol restaurant in een ieniemienie steeg vlakbij Montagne de Bueren. Elk jaar verandert het restaurant van thema. Arthur at hier “de beste eend ooit”, ik viel vooral voor het lopende chocoladetaartje. Bij Sava, een Zuid-Amerikaans restaurant in een oude tramloods, eet je heerlijk vlees met bijpassende wijn. De hamburgers die uit de open keuken komen zijn overigens ook helemaal prima.

In het kort:

Heb je zin gekregen om een weekendje weg te gaan? De provincie Luik biedt je de mogelijkheid om van zowel stad als natuur te genieten: een perfecte combinatie. Groot voordeel, je bent er zo!

Afstand: Vanaf Utrecht is het ongeveer 200 kilometer naar de stad Luik. Met de trein naar Luik is ook goed mogelijk, maar wil je net als wij verschillende plekken combineren dan is de auto het handigste vervoersmiddel.
Meer info: Bezoek de officiële Nederlandse website over de provincie Luik.

Overzicht