Winterplezier voor jong en oud.

Op de slee naar benee
Wintertip: Sleetje rijden op de 10 mooiste hellingen

Winterplezier voor jong en oud.

Kun je je dat geluksgevoel nog herinneringen van vroeger, als de eerste sneeuwvlokken vielen? Hoe je de slee keer op keer de heuvel optrok? Om joelend en met rode wangen van de kou naar beneden te roetsjen? Laten we hopen op een dik pak sneeuw deze winter. Zodat je – met of zonder kinderen – weer even kind kunt zijn. We selecteerden vast tien hellingen voor je om vanaf te suizen. Mét een knusse opwarmplek in de buurt.

1. Bij het enige bergdorpje

Bij ‘Bergdorpje’ Vijlen in Zuid-Limburg passeer je de sneeuwgrens; hier valt vaak als eerste plekje in Nederland sneeuw. Sleetje rijden kan er prachtig in het Vijlenerbos. Geen eigen slee? Huur er eentje bij Boscafé ‘t Hijgend Hert.

Meer over het gebied: www.vvvzuidlimburg.nl
Parkeren bij: Boscafé ’t Hijgend Hert, Harles 23 in Vijlen (let op: bij veel sneeuwval worden de wegen afgesloten en ga je te voet verder).
Opwarmen bij: Het boscafé, waar de haard brandt. Tip: neem je schaatsen mee! Als het vriest, is de ijsbaan voor de deur open!

2. Vanaf het klimduin

Het klimduin in de Schoorlse Duinen is in de zomer al een belevenis. Met klauterende, rollende, springende, glijdende en joelende kinderen van de bodem tot de top op 51 meter. Als er sneeuw ligt is het hier spectaculair sleeën. Ook leuk met een zwemband! Niet geschikt voor de allerkleinsten.

Meer over het gebied: www.staatsbosbeheer.nl
Parkeren: Duinvoetweg, Schoorl
Opwarmen bij: Honky Tonk in Schoorl, waar je achterover leunt met warme chocolademelk en naar de sleeënde menigte kunt kijken.

3. Op een landgoed

Je hebt de heuvels voor het uitkiezen in Overijssel, maar de Tankenberg op Landgoed Egheria is de hoogste van allemaal met 85 meter. Bij helder weer kun je zelfs Duitsland zien liggen.

Meer over het gebied: www.natuurmonumenten.nl
Parkeren: Bentheimerstraat 9, De Lutte
Opwarmen bij: Pannenkoekhoes De Stroper in De Lutte, waar ze heel goed begrijpen dat buitenspelen hongerig maakt.

4. Met prachtig uitzicht

De Utrechtse Heuvelrug heeft veel leuke opstapplekjes voor de slee. Bijvoorbeeld De Kaapse bossen bij Doorn, waar heide, bos, stuifzand en uiterwaarden op de oude stuwwal elkaar afwisselen.

Meer over het gebied: www.opdeheuvelrug.nl
Parkeren bij: Helenaheuvel 2, Doorn.
Opwarmen bij: Theehuis Helenaheuvel in Doorn. Slee vanaf hier ook even naar uitkijktoren De Kaap voor een mooi uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug.

5. De Brabantse Sahara

De Loonse en Drunense Duinen liggen op een hoge zandrug en worden ook wel de ‘Brabantse Sahara’ genoemd. Hier kun je eindeloos wandelen met de kinderen op de slee en hier en daar een heuveltje meepakken.

Meer over het gebied: www.np-deloonseendrunenseduinen.nl
Parkeren: Landgoed Bosch en Duin, Oude Bosschebaan 1, Udenhout
Opwarmen bij: De haard van brasserie Bosch en Duin, midden in het gebied aan de historische ‘Route du Napoleon’.

6. Gelders geluk

Niet in het bezit van een slee? Bij het Veluwe Transferium op de Gelderse Posbank huur je er gewoon eentje. Vervolgens is het heerlijk sleeën over glooiende bos- en heidepaadjes. Bij voldoende sneeuw worden langlaufloipes uitgezet.

Meer over het gebied: www.natuurmonumenten.nl
Parkeren: Heuvenseweg 5a in Rheden
Opwarmen bij: Posbank Paviljoen in Rheden, met glazen wanden voor winterse vergezichten over de heuvels.

Zwart wit foto van een moeder die haar kindje voortrekt op de slee

7. Voor durfals

Op de Lochemse Berg kun je kiezen; durf je vanaf de uitkijktoren steil naar beneden te sleeën of kies je voor een langzame afdaling via één van de andere paadjes. Kijk wel uit voor loslopende bomen; een botsing is niet ondenkbaar! Ook is er een stukje naaldbos, waarin je je, zeker met sneeuw, in Oostenrijk waant. Tip: wandel van De Lochemse Berg naar de verderop gelegen Kale Berg.

Meer over het gebied: www.glk.nl
Parkeren: Lochemseweg 37, Barchem (naast Boetiek Hotel Bon Aparte)
Opwarmen bij: Landgoedhotel Woodbrooke, waar het lekker loungen is bij de haard met borrels en bites.

8. Op Friese hoogte

De Bosheuvel in Beesterzwaag is bedacht door twee meisjes, die daarmee in 2013 de Pluk van de Petteflet-aanmoedigingsprijs wonnen van de Friese Milieu Federatie. Het gebied heeft lekker veel heuvels met hoogteverschillen om in de zomer op te klauteren en… in de winter vanaf te sleeën.

Meer over het gebied: www.bosheuvel.nl
Parkeren: Aan It Merkelân, Beesterzwaag
Opwarmen bij: Restaurant Lyf in Beesterzwaag, ook fijn voor lunch of diner met biologische streekproducten

9. Met je slee richting zee

Maak een avontuurlijke sledetocht door de Zeepeduinen in Burgh-Haamstede. Met als hoogtepunt een bezoekje aan de Walvisbunker bovenop een duin. Tip: pak gelijk het Schouwse strand mee, dat een groot aantal verharde strandopgangen heeft. De meeste lopen, na een eerste klim, mooi geleidelijk af naar het strand. Perfect voor een sleetochtje richting zee!

Meer over het gebied: www.natuurmonumenten.nl
Parkeren: Ring 2, Burgh-Haamstede of, voor het strand: www.burghhaamstede.com
Opwarmen bij: Bakkerij Sonnemans met de sfeer van een oud kruidenierszaakje. De appelbollen en bolussen zijn een begrip.

10. Berg op berg af

In Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug heb je juweeltjes van sleeheuveltjes; van de Holterberg via de Nijverdalseberg naar de Hellendoornseberg. Met een beetje geluk is het rustig off-road en hoor je de sneeuw onder je voeten kraken en de korhoenders kakelen. Valt de sneeuwkwaliteit tegen? Rijd dan door naar het stoere speelbos bij het bezoekerscentrum in Nijverdal. Speelpret gegarandeerd!

Meer over het gebied: www.sallandseheuvelrug.nl
Parkeren: Op één van de parkeerplaatsen in het park of bij Buitencentrum Nijverdal voor het speelbos (Grotestraat 281, Nijverdal)
Opwarmen bij: Woody’s in Holten, met naastgelegen Daantje Dasbos en aan de overkant een boeiend natuurmuseum.

 

Geen sneeuw, wel pret

  • Ook zonder sneeuw kun je sleeën! Als je op pad gaat met Lowlandpack word je voortgetrokken door husky’s. Een bijzonder avontuur!
  • Maak een wandeling over één van de zandverstuivingen die Nederland rijk is. Het fijne, witte zand geeft je het gevoel in een sneeuwlandschap te lopen. Durf jij je, net als de kinderen, van de top naar beneden te laten rollen?

 

 

Overzicht