Bevroren wanten aan een waslijn

Onze favorieten
Wintertip: 8x winterwandelen + warme chocomelk adresjes

Bevroren wanten aan een waslijn

Sneeuw of geen sneeuw, weer of geen weer, naar buiten gaan is fijn en goed voor je. Ook al zijn de bomen kaal en lijkt de natuur kleurloos, je kunt nog altijd prachtige wandelingen maken. Koude neuzen, rode handen en wangen, heerlijk!

Natuurlijk, we hopen (bijna) allemaal op een dik pak sneeuw, de wereld ziet er dan heel anders en uitnodigend uit. Maar ook zonder die witte wonderwereld zijn er genoeg redenen te bedenken om een frisse neus te halen. Een daarvan is dat je na afloop lekker bij de kachel kruipt, met een warme chocomelk, een kop dampende thee of kop soep. We tippen je onze favoriete warme-choco-winterwandelingen.

Twee dampende bekers in de sneeuw

1. Winter Lodge Noordwijk aan Zee

Uitwaaien aan zee, dat is fijn in elk seizoen. Een goede warme jas aan, sjaal om, muts op en lopen maar tegen de snijdend koude wind in. Hoewel je je af en toe afvraagt wat je aan het doen bent, weet je dat een warme beloning wacht: een bezoekje aan de Winterlodge. Met een warme choco, glühwein of dampende kop soep kruip je bij een van de vuurtjes. Zalig!

Geen zin om naar huis te gaan? Boek een weekendje bij Boutique Hotel Vesper, aan de overkant op de boulevard. Pure verwennerij!

Winter Lodge – Kon. Astrid Boulevard 105, Noordwijk

2. Villa Heidetuin Bergen op Zoom

Aan de rand van Bergen op Zoom ligt Villa Heidetuin, waar het zomer en winter genieten is in de brasserie, op de veranda en op het terras. Pal naast de villa ligt landgoed Lievensberg met een grote parkachtige tuin met beukenlanen, bos en heide. Na een boswandeling warm je je bij de Villa weer op. Iedere 2e zondag van de wintermaanden december t/m maart staan de BBQ’s aan van half drie tot vijf uur!

Villa Heidetuin – Balsedreef 4, Bergen op Zoom

3. Boshuis Venkraai Oisterwijk

Alle wegen leiden naar… Boshuis Venkraai in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Bijna elke wandeling door dit natuurgebied passeert dit authentieke boscafé, gelegen op een kruising van fiets-, wandel en ruiterroutes. Start bij het bezoekerscentrum in Oisterwijk en maak een keuze uit een van de 23 routes. Wandelen is hier alles behalve saai, je komt langs statige lanen, heide, langs vennen en dennen. Onderbreek je wandeling voor een bezoek aan het Boshuis waar de haard brandt. Zoek een plekje en smul van snert, apfelstrudel en glühwein.

Boshuis Venkraai – Bosweg 162, Oisterwijk

4. Herberg de Smidse in Epen

Een echte pleisterplaats en bekend tot ver in de omgeving: (het terras van) Herberg de Smidse in het Zuid-Limburgse Epen. Dit plekje heb je niet voor jou alleen. Wanneer je na een wandeling door het Heuvelland of langs de Geul neerstrijkt bij de Smidse is het altijd druk en gezellig. ‘s Zomers op het terras, ‘s winters in het cafe uit grootmoeders tijd. Proef de lekkerste Limburgse vlaai (met een Perzisch tapijtje als decor)! Wandelschoenen zijn hier nog net niet verplicht….

Hotel Herberg de Smidse – Molenweg 9, Epen

5. De Duivelsberg Berg en Dal

Wandelen op de grens met Duitsland, stijgen en dalen, door bos en langs weilanden. Variatie gegarandeerd wanneer je gaat lopen vanaf Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg in Berg en Dal. Met een pannenkoek of poffertjes in het vooruitzicht wandelen de kinderen net een stapje harder en verder. Ga mee over Berg & Dal, zet stiekem een voet in Duitsland en proef de pannenkoeken in dit Oud-Hollandse pannenkoekenhuis.

Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg – Duivelsberg 1, Berg en Dal

6. Het Mantingerveld in Drenthe

Bij Mantinge ligt een stukje Drentse Wildernis, het Mantingerzand. Voor ons onbekend, voor de omgeving een geliefde bestemming voor de zondagse wandeling. De wandeling over het Mantingerzand is gevarieerd, 4,5 km over zandverstuivingen, langs heidevelden, vennen, eeuwenoude bomen en bijzonder bos. Kijk rond en aanschouw hoe mooi Nederland kan zijn. Na afloop loop je het tegenovergelegen eethuisje binnen, de Voscheheugte. Reserveer hier de high tea, geserveerd op houten planken! Of bemachtig een plekje bij de ronde haard, je wilt hier niet meer weg! Wil je écht niet meer weg? Reserveer een van de mooie Trek-ins.

Eethuis Voscheheugte – Mantingerdijk 8, Mantinge

Een luxe trekkershut in de ochtendzon, met dauw in het gras.

7. Landgoed Nieuw Rande bij Deventer

Ten noorden van Deventer ligt Landgoed Nieuw Rande, waar je een wandeling kunt combineren met een bezoek aan een bijzondere locatie. Hoe fijn is dat?! De rondwandeling van 6 kilometer is afwisselend, over het landgoed en de omliggende landerijen. Met je frisse neus ben je in no-time opgewarmd bij Hotel Gaia. Het restaurant bestaat uit verschillende kleurrijke zit- en eetkamers, waar de kachel brandt. Neem een kijkje in de taartenkar. Ik ben benieuwd of je de verleiding kunt weerstaan…

Hotel Gaia – Schapenzandweg 3, Diepenveen

8. Noord-Hollands Duinreservaat

Een van de grootste natuurgebieden van Nederland bestaat uit strand, duinen, bossen en oude dennen. Het Noord-Hollands Duinreservaat is ruim 20 kilometer lang en heeft vele ingangen. Let wel op, je hebt een duinkaart nodig om hier te mogen wandelen. Kies een wandeling uit in de buurt van Gasterij Het Ruyterhuis, aan de rand van het park. Hier wil je je na je winterwandeling (en misschien wel een ontmoeting met Schotse Hooglanders en Exmoorpony’s) warmen bij de haard. Mét een Ice Fondue, mysterieus en zeer lekker!

Het Ruyterhuis – Heereweg 83, Castricum

Wandelschoenen staat te drogen voor de open haard

Winter- & snertwandelingen

Tijdens de donkere maanden van het jaar worden er in het hele land door zowel Staatsbosbeheer als Natuurmonumenten winter- en snertwandelingen georganiseerd. Trek samen met een boswachter de natuur in en luister naar mooie verhalen. Je zult zien dat de ‘grauwe’ natuur tot leven komt en kleur krijgt. Onderweg geniet je van een kop snert met roggebrood en spek bij een kampvuur.

Kijk voor de data op: www.staatsbosbeheer.nl en www.natuurmonumenten.nl

Meer tips voor de winter?

Overzicht