Winterzwemmen in het waterland van Friesland

8 redenen om te gaan
Winter in Waterland van Friesland

Winterzwemmen in het waterland van Friesland

Zoals jullie weten is Friesland één van mijn favoriete provincies van Nederland. In het zuidwesten van Friesland vind je de regio Waterland van Friesland, bekend om de Friese meren, 7 van de Elfsteden en de IJsselmeerkust. Vaak denk je dan gelijk aan watersport en de zomer, maar ook in de winter is het hier prachtig. 8 redenen om ook in de winter naar Waterland van Friesland (op vakantie) te gaan.

Tip 1. De Elfstedensfeer

Of er nu wel of geen ijs ligt: alles in Waterland van Friesland is verbonden door water. De Elfsteden, vele schattige dorpen en de Friese meren. Geniet ook in de winter van het water. Naar buiten gaan in de winter om te wandelen, fietsen of misschien wel schaatsen voelt alsof je ontberingen moet doorstaan: net als tijdens de Tocht der Tochten. Opwarmen met warme chocolademelk met een scheutje Berenburg is dan een beloning die je dubbel en dwars hebt verdiend. Lekker in je eigen vakantiehuis of bij een gezellige bed & breakfast.

Tip 2. Wintervaren in Friesland

Zolang er geen ijs ligt, hoeft niks je tegen te houden om ook de winter het water op te gaan. Het landschap van Waterland van Friesland met de vele vergezichten ziet er dan nog feeërieker uit. Heerlijk in alle rust en met alle ruimte op het water je hoofd leegmaken. Kies een zonnige dag met weinig wind en huur een sloep. Bij Rufus aan het Water, Langweerder sloep en andere verhuurders kun je nog sloepjes voor een paar uren huren. Vaar bijvoorbeeld vanuit het dorpje Broek een mooi rondje van 1,5 uur naar Goingarijp en terug naar Rufus aan het Water. Thermoskleding aan, thermoskan mee en het genieten kan beginnen. Want in de winter is het heerlijk rustig op het water. En het landschap in Waterland van Friesland lijkt zo uit een boek van Anton Pieck te komen.

Een echte vaarvakantie is ook mogelijk in de winter. Er zijn nog bootverhuurders die in de winter hun luxe jachten verhuren. Zo kun jij je kerstvakantie op je eigen boot vieren op de Friese meren. Laat je goed informeren bij bijvoorbeeld Aquanaut, de Schiffart yachtcharters, Ottenhome Heeg of de Drait yachtcharters. Deze verhuurders geven je de juiste uitleg en een afvaartbrief mee zodat je precies weet waar je kunt aanleggen of bijvoorbeeld tanken. Echt luxe het water op doe je in een echte saunaboot die wordt verhuurd bij de Schiffart yachtcharters. Heerlijk jezelf verwennen in je privé sauna al dobberend over de Friese meren, dat is toch een ultieme droom?

Tip 3. Wintergasten spotten

Wist je dat van de 2 tot 2,5 miljoen ganzen die in Nederland overwinteren, zo’n 600.000 tot 700.000 in Friesland verblijven? Rond eind september komen de trekganzen aanvliegen vanuit hun broedgebieden bij Spitsbergen, Nova Zembla, Siberië en Scandinavië. Het grootste deel hiervan gaat naar Waterland van Friesland. Een wandeling of fietstocht geeft ’s winters dan ook bijna ‘ganzengarantie’. Het is een prachtig gezicht al die ganzen in de uitgestrekte weilanden en maisstoppelvelden. Ganzen zie je bijvoorbeeld foerageren rondom de Aldegeaster Brekken en Goïngarijp.

Niet alleen de ganzen zijn verblijven als wintergast in Friesland. Ook de grote zaagbek, brilduiker, smient en het nonnetje zijn bijvoorbeeld te spotten. Ook voor de minder geoefende vogelaar! Bekijk hier de tips van VVV Waterland van Friesland om wintergasten te spotten. Meestal vanuit een beschutte vogelkijkhut.

Tip 4. Gaasterland verkennen in een oude DAF

In de streek Gaasterland onder in Waterland van Friesland waan je je een beetje in Frankrijk. Het landschap is hier licht glooiend en je bevindt je in de bossen. Het water is altijd dichtbij zodat je ook ineens weer bij het IJsselmeer staat. Wist je dat hier de enige drie kliffen van Nederland te vinden zijn? Je ontdekt het door een mooie route te rijden in een oude DAF die je kunt huren bij Solex verhuur Friesland in Harich. Deze ouderwetse DAF 33 staat bekend als de ‘trutten schudder’, mooi van lelijkheid. Een leuke en ontspannen manier om in de winter Friesland te ontdekken.

Tip 5. Winterzwemmen in de Friese meren

Hoe koud ook, winterzwemmen is hot. Het wordt steeds populairder om een frisse duik te nemen in open water. Echt zwemmen is het niet, het is meer een plons in het koude water. Durf je het aan? Het geeft een enorme boost aan je immuunsysteem. Ga wel goed voorbereid op pad en nooit alleen. In Waterland van Friesland, bekend om de Friese meren, vele vaarten en het IJsselmeer, kun je vele vakantiehuisjes aan het water huren. Je staat op en begint de dag met een plons. Even doorbijten en genieten van het euforische moment wat je ervaart na deze natte winterdip in het water. Zo kom je fris en fruitig de dag (en de winter) door!

Lees de tips om te winterzwemmen in de Friese meren.

Tip 6. Alpaca knuffelen in wintersfeer

Iedereen kan in deze tijd wel een knuffel gebruiken. In Alpaca World Friesland in Workum krijg je er meerdere van een warme, zachte alpaca. Het zijn heel zachtaardige dieren waar je ook heel rustig van wordt. In de winter kun je een meet & greet doen met een alpaca. Je vergeet even helemaal de wereld om je heen. Vergeet niet om vooraf te reserveren.

Tip 7. Opwarmen bij Jopie Huisman

Enig idee waarom het Jopie Huisman Museum in Workum is ontstaan? Daar zit een heel spannend verhaal achter… Want nadat er schilderijen van Jopie Huisman zijn gestolen en nooit meer zijn teruggevonden, besloot Jopie om nooit meer te gaan exposeren. Door de beste podcastmakers van Nederland, Simon Heijmans en Marion Oskamp, is hier een bloedstollende podcast over gemaakt. Beluister de podcast hier alvast thuis. En kom tijdens een fris Fries winterweekend opwarmen in het Jopie Huisman Museum en zijn prachtige werk bewonderen.

Tip 8. Frisse stadswandeling

Haal een frisse neus met een stadswandeling door één van de Elfstedenstadjes. Met de papieren gidsen van VVV Waterland van Friesland van 16 pagina’s dik ontdek je Sneek, Bolsward, Hindeloopen, Sloten of Stavoren met een uitgebreide routebeschrijving. Ontdek bijvoorbeeld in Bolsward waarom het stadhuis zo rijkversierd is. Of lees waarom in Sneek de 72 meter hoge toren van de Sint Martinuskerk nooit gebouwd is.

Blijven slapen?

Je leest het al, ook in de winter is er meer dan genoeg te zien, doen en ondernemen in Friesland. Blijf gerust een paar dagen slapen. De schilderachtige Elfstedenstadjes zijn het hele jaar door mooi, er zijn leuke koffietentjes om op te warmen en wanneer je een bijzonder plekje hebt om te overnachten vermaak je je ook lekker ‘thuis’ met een stapel boeken na een frisse Friese wandeling.

Deze winterwarme plekjes veroveren gegarandeerd je hart:

Overzicht