Zonsondergang bij de Haven van Stavoren

7 Steden in het Waterland van Friesland
Stedentrip: cityhoppen in Friesland

Zonsondergang bij de Haven van Stavoren

In het zuidwesten van Friesland vind je 7 schatjes van stadjes: allemaal Elfstedensteden die je, doordat ze allemaal vrij dicht bij elkaar liggen, goed kunt combineren tot een stedentrip in eigen land. Het leuke is dat je tussen de steden niet zoals in wereldsteden met de ondergrondse metro reist, maar juist op de fiets of met de trein kunt genieten van het Friese landschap. Combineer twee of meer steden en ontdek vele schatten met deze tips voor jouw stedentrip in het Waterland van Friesland.

Het Waterland van Friesland is de regio in het zuidwesten van Friesland, de ‘hoek’ die grenst aan het IJsselmeer met o.a. Gaasterland, een groot aantal van de Friese Meren, Greidhoek en maar liefst 7 van de Friese 11 steden: Sneek, Bolsward, IJlst, Hindeloopen, Stavoren, Workum en Sloten. Stuk voor stuk charmante stadjes, waar je echt even de tijd voor moet nemen. Kies je voor het idyllische Hindeloopen met het beroemde blauwe huisje van de Reddingsbrigade, Stavoren met de gekleurde huizen aan de haven of Sloten met de vestingwallen?

Tip 1: Maak een stadswandeling door Sneek

Sneek, in het Fries Snits, staat bekend om de Sneekweek. Deze watersportstad heeft nog veel meer te bieden dan alleen de watersporten op het nabijgelegen meer. Maak er een stadswandeling en ontdek de leukste plekjes van de stad. Haal bij de VVV Waterland van Friesland een stadswandeling om Sneek zelf te ontdekken of ga op pad met een local, te boeken via het Fries Scheepvaart Museum. De gids heeft een sleutel van de Waterpoort! Schuif voor het ontbijt aan bij Royaal Belegd, strijk neer op een terrasje bij het Proeflokaal en ga een kijkje nemen bij de industriële locatie van Lokaal 55.

Tip 2: Bewonder de Broerekerk in Bolsward

Ongetwijfeld één van de meest fotogenieke plekjes van Zuidwest Friesland is de Broerekerk in Bolsward. Gebouwd in de 13e eeuw als kloosterkerk van de Minderbroeders en in 1980 afgebrand. De ruïne wordt in 2006 door een geniale vondst van architect Jelle de Jong nieuw leven in geblazen. Door de glazen overkapping die hij heeft bedacht, krijg dit oudste monument van Bolsward z’n maatschappelijke functie terug. Evenals een ‘goddelijke’ lichtinval. Loop na je bezoek binnen bij Pimpe, waar je kunt shoppen en lunchen.

Tip 3: De Bloemenfontein in IJlst

In elke elfstedenstad staat een unieke fontein, elk ontworpen door een andere kunstenaar ter gelegenheid van Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Eén van die 11 fountains staat in IJlst: de Bloemenfontein met de naam ‘Onsterfelijke bloemen‘. Hier word je getrakteerd op een heel vrolijk en bloemrijk geheel. Geïnspireerd door stinzenplanten waarvan je er in Friesland nog veel kunt vinden. Dit zijn verwilderde voorjaarsbloemen die je o.a. tegenkomt op plekken waar vroeger landhuizen stonden en mensen van adel woonden.

Tip 4: Proef een Hindelooper tonnetje

Hindeloopen is een stadje om verliefd op te worden. Prachtig gelegen aan het IJsselmeer met het blauwe ‘reddingshuisje’ als icoon. Wandel door de straatjes, ga op zoek naar de fontein, en proef een Hindelooper tonnetje. Een Hindelooper tonnetje is een pure bonbon gevuld met zachte chocolade en een vleugje nootmuskaat, te proeven bij Chocolaterie Koldewijn in Hindeloopen.

Idyllisch elfstedenstadje

Tip 5: Sloten en de ‘8 fan Sleat’ bij de Mallemok

Sloten is zo’n mooi stadje! Wandel er op je gemak rond, ga ook hier op zoek naar de fontein, maak een ommetje over de oude vestingwallen, langs de molen en de grachten. De historische pandjes zijn hier stuk voor stuk even mooi. Elke gevel vraagt om je aandacht. Na afloop geniet je op het terras van de Mallemok van een lokaal gebrouwen biertje: ‘de 8 fan Sleat’. Een blonde triple van 8,8%. Tsjoch!

Restaurant met terras in Workum

Tip 6: Bezoek de haven van Stavoren

Slenter door de haven van Stavoren en zie de gekleurde huisjes die doen denken aan de Nyhavn in Kopenhagen. Eet een visje bij de grote visfontein van de 11fountains. Loop zeker nog even verder richting het IJsselmeer waar je op het havenhoofd prachtig esthetisch vormgegeven havenlichten vindt. Ook vind je hier de vuurtoren van Stavoren: een gietijzeren lichtopstand met neogotische panelen. Een prachtig plekje bij zonsondergang!

Tip 7: Geveltjes in Workum

Volgens meesterschilder Jopie Huisman was Workum het paradijs op aarde. Want zo hij zei: ‘De hemel kan voor mij nooit mooier zijn dan dit.’ Kijk in Workum eens omhoog en bekijk de verschillende gevels. Het gevelbeeld van de stad is betiteld als beschermd stadsgezicht.

Gevels in het stadje Workum

Meer weten over het Waterland van Friesland?

(foto’s m.m.v. VVV Waterland van Friesland)

Overzicht