Grachten vol boten in Lemmer

Een bijzonder dagje uit
Waterland van Friesland: Lemmer en het Ir.D.F. Woudagemaal

Grachten vol boten in Lemmer

Lemmer is een van de eerste plekjes die je passeert zodra je vanuit het zuidoosten de provincie Friesland binnen rijdt. Hier, op de grens van land en water, vind je niet alleen deze gezellige watersportplaats. Ook een van de UNESCO werelderfgoederen die ons land rijk is, het Ir. D.F. Woudagemaal, ligt hier prominent aan het water. Beiden de moeite waard en gecombineerd een bijzonder dagje uit in het Waterland van Friesland.

Werelderfgoed UNESCO Ir.D.F. Woudagemaal

Niet voor niets is het Woudagemaal in Lemmer al meerdere keren door de ANWB verkozen tot het leukste uitje van Friesland. Alhoewel leuk misschien niet het meest passende woord is bij deze belevenis, is het zeker een bijzonder uitje, voor het hele gezin. Een bezoek aan het gemaal betekent een beleving van architectuur, techniek, waterbeheer en energie.

Het Woudagemaal is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld, gebouwd in 1920 met als doel Friesland ten tijde van wateroverlast (met name in de wintermaanden) te beschermen. Inmiddels staat er bij Stavoren een moderner gemaal die de functie van het gemaal bij Lemmer heeft overgenomen. Maar nog altijd wordt het gemaal nog een aantal keer per jaar ingezet om water vanuit de Friese boezem het IJsselmeer in te pompen.

De voormalige dienstwoningen zijn tegenwoordig ingericht als entree en winkel. Van hieruit loop je, onder begeleiding van een van de vrijwilligers, naar het modern vormgegeven bezoekerscentrum met een interessante en leerzame, interactieve expositie. Eigenlijk zou elk bezoek aan Friesland hier moeten starten. Je krijgt een goed beeld van de provincie, de hoeveelheid water en de verschillende landschappen, die je leert herkennen wanneer je onderweg bent. Leuk!

De volgende stop tijdens je bezoek is het Woudagemaal, een imponerend industrieel ontwerp van ingenieur D.F. Wouda, geïnspireerd op de Amsterdamse School-stijl. Bewonder het symmetrische gebouw en bedenk je dat het ruim 100 jaar geleden gebouwd is. Misschien nog wel indrukwekkender is de gebruikte techniek. Het stoomgemaal werkt nog altijd! De stoomdagen trekken jaarlijks grote aantallen bezoekers die dit unieke spektakel willen meemaken. Moet je je voorstellen dat die imposante pompen en stoommachines weer in werking treden. Zelfs ‘in pauze’ zijn ze al ontzagwekkend!

Door de interactieve bezoekerscentrum, met koffie- en theeschenkerij, en de enthousiaste verhalen van de vrijwilligers die je begeleiden is dit een bijzonder uitje voor jong en oud. Een ‘must-visit’ tijdens je bezoek aan Friesland. Eigenlijk verplichte kost voor elke Nederlander om meer te weten te komen over onze strijd tegen het water.

Ir. D.F. Woudagemaal – Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer

Watersportplaats Lemmer

Combineer je bezoek aan het Woudagemaal met een bezoek aan Lemmer, een van de bekendste watersportplaatsen van Friesland. De perfecte ligging aan het IJsselmeer met toegang tot de Friese meren maakt Lemmer zeer geliefd. Wandel op je gemak door Lemmer en zoek een plekje op een van de terrassen langs de waterkant in het centrum, bijvoorbeeld bij Brasserie No.14. Bewonder de historische gevels (van o.a. koopmanshuizen) langs het water en neem de tijd om de gezelligheid op het water gade te slaan. Zeilboten en plezierjachten varen af en aan en meren graag aan in de haven in hartje Lemmer. De ophaalbruggen zijn continue in beweging. Een heerlijk schouwspel!

Voor een verfrissende duik ga je naar het strand in Lemmer. Aan het IJsselmeer ligt een groot zandstrand, met daarbij de gezellige (en grote) Beachclub Lemmer. Leuk ook tijdens de zonsondergang!

Brasserie No. 14 – Kortestreek 14, 8531 Lemmer
Beachclub Lemmer – Industrieweg 2, 8531 PA Lemmer

Meer van Friesland ontdekken?

Overzicht