Landgoed bij Heerenveen

Eeuwenoude bossen en statige landgoederen
Het Andere Friesland: Beetsterzwaag en Oranjewoud

Landgoed bij Heerenveen

Wanneer je je afvraagt waarom Zuidoost Friesland ook wel het Andere Friesland wordt genoemd, dan moet je echt een kijkje gaan nemen in Beetsterzwaag en/of Oranjewoud. Daar vind je vanzelf het antwoord!

Je hoeft alleen maar om je heen te kijken om het antwoord te vinden. Friesland is hier echt anders. Geen grote meren, Elfstedenstadjes of Wadden, maar eeuwenoude bossen en statige landgoederen. Met koninklijke allure! Ontdek het zelf tijdens een bezoek aan Beetsterzwaag en/of Oranjewoud waar je eindeloos kunt wandelen en fietsen.

(Landgoed) Oranjewoud

Net buiten Heerenveen ligt Oranjewoud, met Museumpark Landgoed Oranjewoud, De Overtuin en het Reigerbosch. Het bijna 350 jaar oude landgoed Oranjewoud is onderdeel van een prachtig bosgebied, bestaande uit meerdere landgoederen. Dit stukje Friesland is landschappelijk zo anders, dat de eeuwenoude bossen een grote aantrekkingskracht op wandelaars en natuurliefhebbers hebben. Temidden van die bossen vind je fraai aangelegde tuinen met vijvers en statige landhuizen.

Onderdeel van Oranjewoud is Museumpark Landgoed Oranjewoud, waar jong en oud graag komen. Voor een frisse duik in de zomer, een avondwandeling, een ommetje met de hond, het uitlaten van de kinderen… Start je bezoek bij Museum Belvédère, waar je de auto gratis kunt parkeren. Ook wanneer je met de fiets komt, is dit een mooi startpunt. Het moderne gebouw van het museum is een eyecatcher, het strak aangelegde park weerspiegelt in de grote ramen. Het museum heeft naast een eigen collectie van moderne Friese schilders ook wisselende tentoonstellingen. Loop voor je bezoek aan het landgoed binnen bij het museumcafé voor een kop koffie met uitzicht over het park én om een picknick af te halen. Met liefde voor je klaargemaakt. Heerlijk om mee te nemen tijdens je wandeling of fietstocht over het landgoed. Museum Belvédère – Oranje Nassaulaan 12, Heerenveen

Er zijn verschillende wandelingen uitgezet, van 3 tot 7 kilometer, eenvoudig te combineren tot een langere wandeling.

Aanvullende tips:

  • Neem ook een kijkje bij Ecokathedraal Le Roy in Mildam
  • Beklim de Belvédère, bereikbaar vanaf de Oostingweg
  • Langs de Marijke Muoiwei vind je idyllische huizen en een eeuwenoude klokkenstoel
  • De tuin van landgoed Oranjestein is in de zomermaanden op zondagmiddag geopend voor bezoekers. De historische oranjerie doet dan dienst als theeschenkerij.

De bossen van Beetsterzwaag

Zodra je Beetsterzwaag nadert, voel je de grandeur van vervlogen tijden. Statige herenhuizen staan aan weerszijden van de weg, gelegen in parkachtige tuinen; ze behoorden tot de Friese adel. Lange lanen met bomen, eeuwenoude bossen, landgoederen; het dorp ademt historie. Wandel op je gemak door het sfeervolle en groene dorp, bewonder de monumentale panden en neem een kijkje bij de tropische kas.

Neem daarna de tijd om te fietsen of wandelingen door de mooie omgeving. Aan welke kant je Beetsterzwaag ook verlaat, je bevindt je direct in het bos. Maak een rondwandeling door het Wallebos met het vlonderpad of volg het beekdal van het Koningsdiep langs Landgoed Lauswolt en over Landgoed Olterterp.

Aanvullende tips:

  • Ben je met kinderen, ga dan naar de Bosheuvel bij het Wallebos. Een grote zandheuvel met klim- en klautermogelijkheden.
  • Ten zuiden van Beetsterzwaag ligt Speelbos Sparjebird met het gelijknamige boscafé. Een toffe blokhut waar je kinderen eindeloos buiten spelen en jij geniet op het terras of binnen bij de houtkachel. Blokhut Sparjebird – Sparjeburd 4, Hemrik. Wo-zo vanaf 10 uur geopend.
  • De adellijke sfeer ervaar en proef je het beste bij Landgoed Lauswolt. Dit landgoed aan de rand van Beetsterzwaag herbergt een landelijk hotel met wellness, een sterrenrestaurant en een golfbaan. Op een mooie dag is het terras van Landgoed Lauswolt de plek om te genieten van de lunch. Uitkijkend over de tuin en de bosrand voel je de grandeur en vertraag je als vanzelf. Landgoed Lauswolt – Van Harinxmaweg 10, 9244 CJ Beetsterzwaag

Ware luxe zit in kleine dingen. En in die kleine dingen, zijn wij heel groot.

Meer weten over het Andere Friesland?

Zin gekregen om het Andere Friesland te gaan ontdekken? Kijk voor meer informatie bij:

Overzicht